» Görögország

» Görögország » Közép-Görögország » Sziget


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Euboia a második legnagyobb görög sziget Kréta után.


A szigetet a szárazföldtől Euriposz-szoros választja el; a szárazfölddel két híd köti össze. Az Euriposz-szoros érdekes természeti jelenségéről is híres: az apály és a dagály váltakozása miatt a tenger állandó, irányát hat óránként változtató áramlásban van, mintha oda-vissza ömlő folyóvíz volna.

Görögország második legnagyobb, sűrűn erdősített szigetét 2021 nyarán súlyos tüzek miatt került a címlapokra. A tüzek sok fenyő-, dió-, gesztenye- és pisztáciafát pusztítottak el Euboján.

Az Athéntól mindössze 80 kilométerre fekvő szigetet két híd köti össze a szárazfölddel, mégis hiányzik a tömegturizmus és a nyüzsgés. Azok érzik itt otthon magukat, akik inkább kempingekben és hagyományos panziókban szállnak meg, mint nagy szállodákban, akik nemcsak a homokos, hanem a kavicsos strandokat is értékelik, és akik szeretnek a hegyekben túrázni.

Az északnyugaton fekvő Édipszosz fürdőváros nagyon forró forrásait már olyan római és bizánci császárok is látogatták, mint Konstantin, ma pedig itt található az ország legnagyobb hidroterápiás és fizioterápiás központja. A sziget belsejében eldugott hegyi falvakat, bizánci templomokat és kolostorokat fedezhetünk fel. A nyugati parton Kymi és Platána megfelelő kiindulópont a tengerparti és túrázó nyaralásokhoz.

Gyönyörű strandok

A leghíresebb – és valószínűleg sokak számára a legszebb – a Chiliadou Beach. A kristálytiszta víz, a homok és a sziklák, valamint az idilli környezet Evia kedvencévé teszik.

A Karib-tenger strandjára emlékeztető Chiliadou tökéletes hely a kikapcsolódásra és a görög nyár élvezetére. A Chiliadou Beach alig több mint egy órányira található Chalkidától.

A strand hamarosan még híresebb lesz, mivel Chiliadou a díjnyertes svéd rendező, Ruben Östlund, a Szomorúság háromszöge című filmjében szerepel.

A Görögországban és Svédországban is forgatott film főszereplője Woody Harrelson amerikai színész.

Agia Anna egy másik csodálatos strand Evia északi részén, alig kétórás autóútra Chalkidától. Ideális azoknak is, akik nyugalmat keresnek.

Kicsit távolabb és körülbelül két órányira Chalkidától található az Agiocampos Beach. A hosszabb út azonban megéri, hiszen a strand rejtett kincs. Agiocampos tiszta vizében a halak sokfélesége úszik a hullámok alatt. A falu további előnye, hogy a strand körül tele van bárokkal és éttermekkel, amelyek tökéletesek az éjszakai élethez.

Végül a Mourteri Beach, amelyet sokan a legjobbnak tartanak az egész szigeten, közel 5 km hosszú.

A Limnionas Beach egy másik hotspot az Éviába utazók számára. A víz annyira átlátszó, hogy lent láthatja a tengerfenéket és a tengeri élővilágot. Sznorkelezéshez ideális. A Limnionas Beach napozóágyakat, napernyőket és néhány tavernát kínál, ahol megkóstolhatja a csodálatos görög tenger gyümölcseit.

Artemisz templom

Az "Artemisz Amarinthia" néven ismert templom az ókorban az Eretria kikötővárostól mintegy 11 kilométerre fekvő Amarinthosz kisváros közelében emelkedett - amint azt Pauszaniasz, az ókori földrajztudós a i.sz. II. században leírta. Az épület körül előkerült kerámiamaradványok arra utalnak, hogy a templom már i. e. 700-ban állhatott.

Az Artemisz-szentély (Artemiszion) létezése az ókori görög dokumentumokból, köztük Sztrabón görög földrajzi író műveiből ismert volt, de maradványainak helyét egész ez év nyaráig nem tudták biztosan azonosítani. A templom maradványai mintegy 10 kilométerre fekszenek attól a helytől, ahol korábban feltételezték.

A feltárások során találtak egy vastag falat, amely a templom melletti oszlopcsarnok része volt, és az épület egy nagyobb részét is sikerült feltárni. Az ásatásokon bukkantak a régészek olyan bizonyítékra, amely véglegesen megerősítette, hogy az Artemiszion maradványait találták meg Évia szigetén. 

Az épületeket a i. e. 6. és 2. század közötti időszakban emelték. Találtak egy szökőkutat, Artemisz-feliratokat, Artemisznek és ikertestvérének, Apollónnak és anyjuknak, Létónak szóló felajánlásokat.

Ez az Artemisz-szentély volt az istennő fő kultuszhelye az Athénhoz közeli térségben. 

Az ókori Hellászban Artemiszt, a Hold és a vadászat szűz istennőjét, a nők és gyermekek védelmezőjét sokfelé tisztelték, nagy ünnepségeket rendeztek számára. Amikor a leányok elérték a pubertás kort, akkor Artemisznek ajánlották őket, mint szüzeket. Amikor férjhez mentek, egy áldozati máglyán fel kellett áldozniuk addigi szűz gyermekéletük holmijait, így a babákat, játékokat és hajfürtjüket.

Artemisz a görög mitológiában Zeusz és Létó lánya, Apollón testvére. Az eredetileg Holdként tisztelt szűz istennő ephezoszi temploma a hét ókori világcsoda egyike volt. A rómaiak Artemiszt Dianával azonosították.Tartomány:Közép-Görögország
Cím:Euboia
GPS: 38° 29′ 39.02046″, 23° 54′ 39.90384″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward