» Franciaország

» Franciaország » Auvergne-Rhône-Alpes


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A La Grande Chartreuse, a Nagy Karthauzi Kolostor lett a karthauzi rend anyakolostora, és innen kapta a nevét a rend. Itt készítik a szerzetesek Chartreuse-t, egy legendás likőrt a 18. század óta.


1085-ben Kölni Szent Brúnó (1032 – 1101), a karthauzi rend alapítója, hat társával elvonult La Chartreuse-be, egy egyedülálló hegységbe a franciaországi Grenoble mellett. Ezt a területet Grenoble-i Szent Hugó adományozta nekik, aki akkor Grenoble püspöke volt, miután látomása volt. Álmában látta, hogy hét csillag hullik le La Chartreuse-ben. Brúnó és társai kis remeteségeket építettek maguknak, kolostori közösségi helyiségeket és egy templomot. Minden helyiséget egy körfolyosó kötött össze. Nemsokára további férfiak csatlakoztak hozzájuk, megnőtt a közösség létszáma és a La Grande Chartreuse, a Nagy Karthauzi Kolostor lett a karthauzi rend anyakolostora, és innen kapta a nevét a rend.

Chartreuse, a legendás likőr receptje egy ősi kéziraton alapul, amelynek címe A hosszú élet elixírje, amelyet IV. Henrik király marsallja, François Annibal d'Estrées adományozott a szerzeteseknek. A kézirat pontos eredete – a titkos szimbólumok és rejtélyes kódok alkimista labirintusa – továbbra is ismeretlen, és a Grande Chartreuse kolostornak több mint egy évszázadba telt, mire megfejtette és elkezdte lepárolni a rejtélyes elixírt. A receptet továbbra is titok övezi, mindössze három szerzetes felügyelheti a sárgászöld likőr előállítását – mindegyikük csak a recept kétharmadát tudja, és némasági fogadalmat köt.

Annyit tudunk, hogy 130 ismeretlen fűszer és gyógynövény nyolc órán át erjed. A likőrt a világ legnagyobb likőrpincéjében, tölgyfahordókban érlelik, amelyek közül néhány több mint száz éves. A még mindig kizárólag a karthauzi szerzetesek által gyártott klasszikus Green Chartreuse az ízek intenzív patikáját nyitja meg - kezdetben van némi gyógynövényes meleg, kicsit mentolos, földes, fás, virágos és gyümölcsös jegyekkel borsozza az ízlelést. Míg a sárga kissé édesebb és kevésbé erőteljes, mindkét fajta állítólag a palackban érlelődve egyre jobb lesz, és az évjáratos változatok, különösen azok, amelyeket a szerzetesek 48 évvel a francia forradalom idején történt elűzése előtt készítettek, szépen felértékelődnek. Még többet érnek a ritka, VEP (Vieillissement Exceptionnelle Prolonge) változatok, amelyeket hosszabb ideig (több mint 10 évig) érlelnek, és amelyek összetettebb, erősebb fás jelleget mutatnak.

Az árak 2023 elején tovább emelkedtek, amikor a szerzetesek bejelentették, hogy a termelés visszafogását kezdeményezik, hogy hűek maradjanak fő hivatásukhoz, az imádsághoz és a magányhoz, és hogy fenntartsák a Grande Chartreuse kolostor életének egyensúlyát. Arra is hivatkoztak, hogy korlátozniuk kell a gyógynövénylikőr előállításának környezeti hatásait. Ha már itt tartunk, a Green Chartreuse történelmileg hozzájárult a metánkibocsátás csökkentéséhez - a francia gazdák a teheneket etetik vele, hogy enyhítsék a szelet.

 Tartomány:Auvergne-Rhône-Alpes
Cím:Saint-Pierre-de-Chartreuse
GPS: 45° 20′ 28.914″, 5° 48′ 56.3472″
Honlap: http://www.musee-grande-chartreuse.fr/fr

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward