» Franciaország

» Franciaország » Auvergne-Rhône-Alpes » Francia Alpok


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Grenoble-t gyakran nevezik az "Alpok fővárosának". Stendhal írta, hogy minden utca végén feltűnik egy hegy látványa. Grenoble elnyerte a "Európai Zöld Főváros 2022" címet.


Lélegzetelállító természet, múzeumok sokasága, gyönyörű kilátás és téli sportok - erről híres Grenoble. 

Grenoble a francia Alpok legnagyobb városa. Az Alpokban fekvő metropolisz nemcsak történelmileg gazdag, hanem egyetemi és kutatóközpontjairól is ismert.

Grenoble-ban született többek közt Stendhal és Olivier Giroud focista, de itt élt még Jean-Jack Rousseau filozófus, Jean-Francois Champollion régész, Pierre Mendes France miniszterelnök, Jean-Luc Godard rendező és Youri Djorkaeff világbajnok focista.

Látnivalók

Grenoble talán leghíresebb látnivalója a Bastille erőd (részletek). 476 méter magasról tekint le a városra a Chatreuse hegység lábáról, drótkötél felvonóval érhető el, amely már 80 éves. Panorámás kilátást nyújt az utazóknak az Alpok fővárosára. A katonai erőd a francia-német háború eredményeként épült. Az erődítmény gyalogosan vagy drótkötélpályával érhető el. A Bastille fölött 200 méterrel a vendégek megtalálják a hegyi katonák emlékművét. Az ínyenceknek érdemes megpihenniük a Chez le Pèr' Gras étteremben. A Bastille nagyon jó kiindulópont a túrákhoz.

A Grenoble-i Szépművészeti múzeum (részletek) az egyik legnagyobb presztízzsel bír Európában, több mint 1200 művet állítanak ki nyugati klasszikus festőktől (holland, spanyol, olasz és francia) a 12. századtól a 21. századig.

A Dauphiné Parlament legrégebbi része a 15. századból származik, Franciaországban harmadikként jött létre Párizs és Toulouse után. A forradalomig itt ülésezett a Dauphiné Parlament, majd 2002-ig a Bíróság birtokában állt.

Az utazók a Musée Dauphinois-ban többet megtudhatnak a régió történelméről.

A Vizille kastélyt (részletek)az 1600-as években építették, és francia forradalom egyik bölcsője. 1788 júliusán itt fogalmazták meg a forradalmi gondolatokat, melyek később a kitöréséhez vezetett.

Hegyek Grenoble körül

Col de la Croix de Fer (2067 m) emelkedése átlagosan 8-10%-os. Az Grenoble közeli hegyi utat látványos vízesések dobják fel.

Col du Galibier (2645 m) hágó a Francia Dauphiné-Alpokban, nem messze Grenoble városától található. (részletek)

Zöldfőváros

2022-ben Grenoble az Európa zöld fővárosa.

Az Európai Bizottság közleménye szerint Grenoble Európa egyik legegészségesebb helyévé vált az elmúlt években. A város elsősorban a zöldítésére irányuló beruházásoknak köszönhetően nyerte el az uniós díjat. Önkormányzata többek között arra ösztönözte a lakosokat, hogy maguk is telepítsenek városi kerteket a használaton kívüli városrészekben.

A város nagy hangsúlyt helyez:

  • az éghajlatváltozás mérséklésére,
  • a fenntartható városi mobilitásra,
  • a zajszennyezés csökkentésére,
  • népszerűsíti a kerékpározást és sebességkorlátozásokat vezet be.

Grenoble volt az első francia város, amely klímatervet fogadott el 2005-ben. Tizenegy év alatt 25 százalékkal csökkentette az üvegházhatású gázok kibocsátását, és azon dolgozik, hogy 2030-ra 50 százalékos csökkentést érjen el.Tartomány:Auvergne-Rhône-Alpes
Település:Grenoble
GPS: 45° 11′ 14.76654″, 5° 43′ 37.42403″
Honlap: https://www.grenoble-tourisme.com/en/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward