» Egyesült Királyság

» Egyesült Királyság » Nagy-London


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Wallace Collection elsősorban a 18. század francia művészetét mutatja be.


Wallace Collection 

A Wallace Collection egy londoni múzeum, amely a Manchester Square-en található Hertford House-ban, a Seymour család, Hertford márkáinak egykori városi házában található. Nevét Sir Richard Wallace-ról kapta, aki a 18. és 19. században a Hertford márkákkal együtt felépítette a kiterjedt gyűjteményt.

A gyűjtemény a 15-19. századi képző- és iparművészetet mutatja be, a 18. századi francia festmények, bútorok, fegyverek és páncélok, porcelánok és régi mesterek festményeinek jelentős állományával, amelyek 25 galériában vannak elhelyezve.

A gyűjtemény nyilvános, a belépés ingyenes.

1897-ben hozták létre a főleg Richard Seymour-Conway, Hertford 4. márkija (1800-1870) által létrehozott magángyűjteményből, aki a gyűjteményt és a házat is törvénytelen fiára, Sir Richard Wallace-ra (1818-1890) hagyta, akinek özvegye, Julie Amelie Charlotte Castelnau a teljes gyűjteményt a nemzetre hagyta. A gyűjtemény 1900-ban nyílt meg a Hertford House-ban az állandó közönség számára, és a mai napig ott található. A hagyaték feltétele volt, hogy egyetlen tárgy sem hagyhatja el a gyűjteményt, még kölcsönkiállítások céljából sem. 2019 szeptemberében a kuratórium bejelentette, hogy sikeresen megszerezte az Angliai és Walesi Jótékonysági Bizottságtól azt a végzést, amely lehetővé tette számukra, hogy első alkalommal ideiglenes kölcsönzési megállapodásokat kössenek.

Az Egyesült Királyság különösen gazdag az ancien régime műveiben, amelyeket gazdag családok vásároltak a francia forradalom vége után Franciaországban tartott forradalmi kiárusítások során. A The Wallace Collection, a Waddesdon Manor és a Royal Collection triumvirátusa - mindhárom az Egyesült Királyságban található - vitathatatlanul a világ legnagyobb, legjelentősebb és fennmaradt francia 18. századi díszítőművészeti gyűjteményét alkotja, amellyel csak a franciaországi Musée du Louvre, Château de Versailles és Mobilier National triumvirátusa vetekszik. 

A múzeum leghíresebb festménye

A hinta (The Swing) Jean-Honoré Fragonard leghíresebb festménye, amely a rokokó egyik mesterműve.

Yuriko Jackall, a Wallace gyűjtemény kurátori vezetője és a francia művészet szakértője a The Swinget "a rokokó mozgalom legnagyobb festményének" nevezi. Az erotika és a titokzatosság keveréke 1768 körül készült, és már régóta rabul ejtette a közönséget.

A restaurálás után Jean-Honoré Fragonard festménye még pimaszabbá és izgatóbbá vált. A Wallace Collection festményét megtisztították, eltávolítva a sötét lakkréteget, és a tágra nyílt szemű fiatal nő most még pajkosabbnak - és még érzékibbnek - tűnik.

A frivol festményen egy hölgy látható, akit egy férfi hintáztat, míg a kép előterében egy másik férfialak, a hölgy szeretője bújik meg a bokrok között, aki a hintázás közben fellebbenő szoknya alá pillant be. Hogy a festmény még hangsúlyosabb legyen, a festő azt a pillanatot ábrázolta, amikor a hölgy cipellője éppen lerepül viselője lábáról.

Charles Colle drámaíró emlékiratai szerint egy udvaronc kérte fel Gabriel François Doyent, hogy készítsen egy festményt róla és szeretőjéről. Azonban Doyen az ajánlatot frivolnak tartotta és visszautasította azt. Ő ajánlotta be az udvaroncnak Fragonard-t. A megbízó egy olyan festményt szeretett volna, melyen a hölgy egy hintán ül, amit egy püspök lök. Fragonard azonban egy püspök helyett átlagos férfit festett a képre.

A megrendelő személye a mai napig ismeretlen. A hinta első ismert tulajdonosa M.-F. Ménage de Pressigny volt, aki 1794-ben hunyt el. Később Razins de Saint-Marc márkijához került a mű. Halála után, 1865-ben Richard Seymour-Conway, Hertford lordja, a Wallace Collection alapítója vásárolta meg egy aukción.Tartomány:Nagy-London
Település:London
Cím:Manchester Square
GPS: 51° 31′ 0.27012″, -0° 9′ 9.68825″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward