» Egyesült Királyság

» Egyesült Királyság » Nagy-London

Kirándulás Londonból: Oxford vagy Cambridge?


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Oxford vagy Cambridge? Mindkét város egyórás vonatútra van a brit fővárostól.


Oxford kontra Cambridge: ez egy évszázados rivalizálás a két város és neves egyetemeik között.

De Londonból egynapos kirándulást választó turistaként melyik építészetileg csábító, történelemmel teli várost részesítsük előnyben?

Mindkét úti cél könnyen megközelíthető, számtalan látnivalóval rendelkezik. Mindkét város egyórás vonatútra van a brit fővárostól.

Íme, hogyan válasszon e két egyetemi szépség közül.

Hogyan juthat el Oxfordba és Cambridge-be Londonból

Mindkét város egy vonatútra van az Egyesült Királyság fővárosától. A londoni King's Cross pályaudvarról óránként több vonat is indul Cambridge-be, London Liverpool Streetről pedig óránként egy járat indul.

Ez a két útvonal egyaránt 50 perc és másfél óra között tart.

Oxfordba is vonattal lehet a legkényelmesebben eljutni. A járatok a londoni Paddington vagy Marylebone állomásokról indulnak, és alig egy órát vesznek igénybe.

A két város között buszjárat is közlekedik, ha mindkettőt be akarja szorítani, és a tervek szerint 2025-re egy vonatjárat is épül.

Oxford vagy Cambridge: Melyiket érdemes meglátogatni?

Ha nem fér bele mindkettő az útitervedbe, a két várost általában a méret és a karakter különbözteti meg.

Oxford nagyobb és városiasabb, pompásabb épületekkel és jobb szállodákkal. Emellett a bukolikus Cotswolds kapuja, és útba esik más látnivalók, például Stratford-upon-Avon, Warwick és a Blenheim-palota felé.

Cambridge ezzel szemben sokkal vidéki és festőibb, macskaköves utcáin hemzsegnek a kerékpárosok, és minden sarkon apró, hangulatos kávézók találhatók.

Mindkét város elit egyetemeknek ad otthont, amelyeknek az egyetemi intézményekkel ellentétben a kollégiumok a történelmi belvárosban szétszórtan helyezkednek el.

A főutcákon sétálva gótikus boltíveket, hivalkodó tornyokat és elegáns oszlopcsarnokokat pillanthatsz meg, amelyek a középkorból származó szentélyekhez tartoznak.

A kollégiumok diákszállásokból, közösségi terekből, étkezőkből és kis könyvtárakból állnak. Sokuknak saját kápolnája is van, amelyek közül némelyik kecses és kicsi, mások pedig a pompa remekművei.

A legimpozánsabbat a cambridge-i King's College Chapelben találod, amelyet Anglia öt különböző királyának irányítása alatt építettek.

A kápolna itt kissé félreérthető elnevezés, mivel a közel 90 méter hosszú épület egy hatalmas katedrálisra hasonlít, magasba törő ólomüvegablakokkal, kőbe vésett uralkodói szimbólumokkal és lenyűgöző legyezőboltozatos mennyezettel.

Egy ikonikus könyvtárért látogasson el Oxfordba

Az oxfordi és cambridge-i diákok az egyetemi könyvtárak mellett az egyetemi könyvtárakat is használhatják, amelyekben kolosszális tudományos anyaggyűjtemények találhatók.

A cambridge-i egyetemi könyvtár egy 1930-as évekbeli Giles Gilbert Scott-épületben kapott helyet, amely szigorú építészeti megoldásokkal és egy közismerten fallikus toronnyal rendelkezik.

A tudományos könyvtárnak otthont adó ikonikus Radcliffe Camera-t is nehéz nem észrevenni - a kör alakú barokk épület az egyetem szívében található.

Az oxfordi Bodleian Library ehelyett egy 15-18. századi, impozáns épületegyüttesben található - plusz egy új részleg a nemrég épült Weston Libraryben.

A legrégebbi olvasóterem a 15. századi Humfrey herceg könyvtára, amely tele van tölgyfa könyvespolcokkal és az egyetem címerével festett mennyezettel.

A Harry Potter-rajongóknak érdemes Oxfordba menniük

Mindkét egyetemi város kecses utcái és impozáns épületei olyanok, mintha állandó díszletek lennének, és mindkettő számos film forgatási helyszínéül szolgált.

De ha Harry Potter varázslatos varázsvilágába szeretnél belépni, akkor Oxfordot válaszd.

A Christ Church College belsejében az étkezőbe vezető mézszínű lépcsőház az első filmben, míg a kerengő a másodikban jelenik meg.

A Tudor-korabeli, faburkolatos étkezőtermet a londoni stúdiókban lemásolták Roxfort Nagytermeként.

A New College kerengőjét - beleértve a monumentális fát is - használták a Tűz Serlege című filmben, míg a Bodleian Egyetem Humfrey herceg könyvtára a Bölcsek kövének zárt részlegeként szolgált.

Valamennyi helyszín megtekinthető a főiskolákra szóló jegyek vagy túrák megvásárlásával. Érdemes résen lenni, mert a belépődíjak az egyes főiskolák népszerűségtől és az évszakoktól függően is változnak. Néhány kollégiumba ingyenes a belépés, míg másokba 23 euró körüli összeget kérnek.Tartomány:Nagy-London
Település:London
GPS: 51° 29′ 21.6006″, -0° 8′ 38.59829″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward