» Ausztria

» Ausztria » Wien


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A bécsi Központi Temetőben várja a látogatókat Bécs egyik legkülönlegesebb kiállítóhelye, a Temetkezési Múzeum.


A bécsi Temetkezési Múzeum a Központi Temető (Zentralfriedhof) 2-es ravatalozójának alagsorában található.

Az állandó tárlat kétszázötven kiállítási tárgy mentén mutatja be a bécsi temetkezési szokásokat a 18. század végétől egészen napjainkig. Így látható például díszes szarkofág, II. József császár idejéből származó csapóajtós koporsó és növényi rostokból készült modern "cocoon” is. Az urnák palettája az augarteni porcelántól a ma divatos do-it-yourself faurnáig terjed, amelyet a hozzátartozók maguk díszíthetnek ki.

A kiállításon láthatunk szemfedőket, halottaskocsikat, a sírásók egyenruháit, a császári temetésekkor használt címereket, keskeny tőrt, amellyel a 18. században külön díjazás ellenében szíven szúrták a halottakat, nehogy élve temessék el őket. A halál beálltát ugyanis sokszor nem orvos állapította meg, ráadásul akkoriban még nem is tudták olyan biztosan megállapítani, hogy a semmire sem reagáló beteg valóban elhunyt-e. Éppen ezért 1797-ben császári rendelet írta elő, hogy a nyitott koporsóban elhelyezett holttestek csuklójára egy madzagot kell erősíteni, amelyet a legközelebb lakó személy - vagyis a sírásó szobájába kell vezetni, az úgynevezett Rettungsweckerhez. Ha ez megszólalt, a halott feltámadt.

A tárlaton egy teljes fejezet foglalkozik a temető fenntartásával és a temetésekkel kapcsolatos teendőkkel, egy érintőképernyős adatbázis segítségével pedig az összes adatot le lehet hívni a Zentralfriedhofban található híres sírokról. Akit érdekel, filmek segítségével átélheti híres emberek temetését, vagy népszerű gyászindulókat hallgathat.Tartomány:Wien
Település:Wien
Cím:Bécs, Zentralfriedhof
GPS: 48° 8′ 53.14272″, 16° 26′ 30.09336″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward