» Németország

» Németország » Bajorország » Bajorország


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Augsburg óvárosa tele van történelmi és kulturális látnivalókkal


A rómaiak által alapított Augsburg (latin nevén Augusta Vindelicum) városa a Lech folyó mentén sok mindenről híres. Például székesegyházáról, a Mozart Múzeumról vagy a Fugger-házról.

Nekünk, magyaroknak pedig fájó emlék, hogy nem messze a várostól, a lechmezei csatában szenvedtek megsemmisítő vereséget 955-ben kalandozó őseink I. Ottó német király seregeitől.

Néhány a legfontosabb látnivalók közül:

  1. Augsburger Dom: Az Augsburger Dom a város központjában található, és az egyik legfontosabb barokk stílusú templomok közé tartozik Németországban. A templomot 1600-ban kezdték építeni, és a belső tér díszítése csodálatos, különösen az aranyozott mennyezet.

  2. Római Múzeum: Az Augsburgban található Római Múzeum bemutatja a város római múltját és kultúráját. A múzeum kiállításai között megtalálhatóak az ókori római ékszerek, szobrok, építészeti maradványok és más tárgyak.

  3. Fuggerei: A Fuggerei a világ legrégebbi szociális lakótelepe, amelyet 1516-ban alapítottak. A lakótelep azóta is működik, és számos érdekes épületet találhatunk itt, többek között a Fuggerei Múzeumot is.

  4. Augsburger Puppentheatermuseum: Az Augsburgi Bábmúzeum Európa legnagyobb bábmúzeuma, amely a város bábos hagyományait mutatja be. A múzeumban megtalálhatók a hagyományos és modern bábok, színházi kellékek és más érdekes tárgyak.

  5. Maximilianmuseum: A Maximilianmuseum Augsburg történelmi múzeuma, amely különféle kiállításokat kínál a város és a régió történelméről és kultúrájáról. A múzeum egyedülálló tárgyai között szerepelnek a barokk kori művészeti alkotások, az ókori római régiségek és a középkori fegyverek.

Katedrális

Az augsburgi katedrális freskói a templom építésének idején készültek

Több mint ezer évesek az augsburgi Sarlós Boldogasszony-katedrális falfestményei, az Alpoktól északra eső európai térség legrégebbi középkori templomi freskói közé tartoznak.

A restaurátorok a katedrális déli kereszthajóján lévő, Keresztelő Szent Jánost ábrázoló falfestmények alapos vizsgálata nyomán megállapították, hogy azok a 11. század első évtizedében készültek.

A freskókat valamikor fehérre meszelték és meg is feledkeztek róluk egészen az 1930-as évekig, amikor újra felfedezték őket. Ám egészen a tetőszerkezet állagvédő munkálatainak 2009-es megkezdéséig nem tudták bizonyítani a szakemberek, hogy a falfestményeket is a székesegyház több mint ezer évvel ezelőtti építésének idejében készítették.

Dendrokronológiai kormeghatározási módszerrel sikerült megállapítani, hogy a falazat i.sz. 1000-ben készült. Ez ellentmond annak a korábbi feltételezésnek, hogy 1065-ben épült a katedrális.

"A legrégebbi freskók az első réteget alkotják a falazat fölött, és ezért a templom eredeti díszítésének részei" - mondta Birgit Neuhäuser, a bajor örökségvédelmi hivatal szóvivője.

Feltételezhetjük, hogy lévén egy fontos püspöki templom, a freskókat rögtön az építés után festették, i.sz. 1000 után nem sokkal - tette hozzá.

A falfestmények nagyon hasonlítanak a német-svájci határon elterülő Boden-tó Reichenau szigetén lévő Szent György-templom 10. századi freskóihoz.

Eltekintve a reichenaui templom freskóitól, az augsburgi falfestmények a legjobb állapotban fennmaradt freskók abból a korból a németajkú országokban - mondta Mathias Pfeil, az örökségvédelmi hivatal vezetője.

Az augsburgi székesegyház freskóit restaurátorok óvatosan megtisztították, állagvédő munkálatokban a vakolatot megerősítették. A freskókról részletes fotók készültek.

Bár erősen megkoptak és töredezettek, két jelenetet és egy harmadik részt azonosítani tudtak, ezek között van Keresztelő Szent János lefejezése és eltemetése, amelyek a nyugati falon vannak.

A déli falon lehetett Keresztelő Szent János születése, megkeresztelésének ábrázolása, amelyeket azonban a 14. század közepén megsemmisítették, amikor egy gótikus ablakot helyeztek el ott - vélik a szakemberek, aki azt tervezik, hogy megvizsgálják a tetőt és az északi kereszthajót további freskók után kutatva.

Augsburgi karácsonyi vásár

Augsburgban már több mint 500 éve ünneplik az adventet a Christkindlesmarkettel. Először 1498. december 22-én került a városi tanács elé a bódék elfoglalásával kapcsolatos viták miatt. A városháza reneszánsz építészete és a Perlachturm torony történelmi szempontból vonzó hátteret biztosít a karácsonyi vásárnak.

Az Augsburgi Angyaljáték egyedülálló. Karácsonyi zene kíséretében 24 angyal jelenik meg a városháza ablakaiban és erkélyén, Hans Holbein oltárképének ihletésére. Az Augsburgi angyaljáték minden pénteken, szombaton és vasárnap 18 órakor kerül megrendezésre, kivéve december 23-án, amikor a látványosság egy órával később kezdődik.

Az egyetlen negatívum, hogy minden évben körülbelül egymillió látogató érkezik Németországból és külföldről a városba, hogy megtapasztalja a karácsonyi vásár élményét - ezért jobb, ha nem csak egy adventi estére tervezzük a látogatást.Tartomány:Bajorország
Cím:Augsburg
GPS: 48° 22′ 0.49476″, 10° 53′ 55.30956″
Honlap: https://www.augsburg-tourismus.de/en/sights/highlights

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward