» Olaszország

» Olaszország » Puglia » Puglia


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A barokk korban virágzott várost „Dél Firenzéjének” is nevezik.


Lecce történelme messze az ókorba nyúlik vissza, és azóta számos uralkodó hódította meg a várost, amelynek ma 100 000 lakosa van. Lecce gazdag római, középkori és reneszánsz kori műalkotásokban. A leccei barokk stílus azonban különösen elterjedt. Ez az építészeti stílus a 17. században, a spanyol uralommal érkezett Lecce-be. Akár az óváros kapui, a Castello vagy a Piazza Sant'Oronzo amfiteátrum - aki Lecce városában sétál, egy nap alatt több korszakot is bejár.

A "leccei barokk" néven ismert stílus a Nápolyi Királyság alatt alakult ki; különlegessége a leccei kő használata, amely egy könnyen formázható, meleg tónusú mészkőfajta, amely egyedülálló fényt kölcsönöz Lecce történelmi központjának.

Felejthetetlen élmény barangolni a lenyűgöző katedrálisok és templomok körül, laza kávézással, és élvezni a helyi „caffe leccese”-t, jeges kávét mandulatejjel és „pasticiotto”-t (pudinggal töltött olasz péksütemény). 

Santa Croce-bazilika

A nagyra becsült "leccei barokk" jelképének tartott Santa Croce-bazilika Lecce városának egyik legfontosabb temploma.

A bazilika építése 1549-ben kezdődött, és több mint 100 évig tartott, mire 1699-ben befejeződött. A Santa Croce egy kolostor helyén épült, a Celesztin atyák kérésére.

A templom építéséhez jelentős helyi építészek, köztük Gabriele Riccardi, Francesco Antonio Zimbalo és Cesare Penna járultak hozzá, a szintén Lecce környékéről származó kőfaragó és faragómesterek segítségével.

A barokk stílusra jellemző módon a homlokzat gazdagon díszített, hat oszlopot tartó oromzaton állatok, groteszk figurák láthatók, valamint egy nagy rózsaablak.

A Santa Croce a kereszténység győzelmét szimbolizálja a pogány mítoszok felett, a bazilika két rendje pedig a poklot és a mennyországot jelképezi. Az alsó rend az alvilágot jelképezi, ahol mitológiai alakok, például szirének, hárpiák és sárkányok kandeláberekből és lábazatból leselkednek ki. A pogány világot legyőzi a mennyország, amelyet a magasabb rend képvisel, virágokkal, növényekkel, állatokkal és angyalokkal ünnepelve.

A templom belsejében 17 gazdagon díszített oltár található.Tartomány:Puglia
Cím:Lecce
GPS: 40° 9′ 7.98228″, 18° 13′ 33.82619″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward