» Franciaország

» Franciaország » Hauts-de-France » Világörökség


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Köszönhetően a 85 községnek és a majdnem egy milliós vegyes lakosságának, Lille ma is egy innovatív, élhető, zöld, befogadó város, mely nyitott a nagy fesztiválokra és sporteseményekre.


Az elővárosokkal együtt 1,1 millió lakosú Lille a XIX. századi iparosítás következtében a textil- és a fémipar, valamint a bányászat fellegvára lett. Az utóbbi két évtizedben gyökeres változáson ment át a város: az északi metropolis napjainkban már kifizetődő turisztikai látványosság. 2004 óta, mikor Lille volt Európa kulturális fővárosa, a város életét meghatározza a turizmus.

Az ódon városközpontot teljesen felújították, a hatalmas iparcsarnokokból és gyárakból tervezők és művészek ízléses műhelyeket, galériákat és butikokat alakítottak ki. A XIX. században létesült szépművészeti múzeumban az európai festészet, szobrászat és kerámia egyik legnagyobb gyűjteménye látható. Emellett Lille számos nevezetes épülettel büszkélkedhet. Ilyen például a régi tőzsdepalota a város szívében, amelynek reneszánsz belső udvarán könyvesboltok régiségeket kínálnak megvételre, vagy az operának a XX. század elejéről való, a közelmúltban teljesen felújított pompás épülete.

A város focicsapata a Lille Osc, a Ligue 1-ben játszik. Itt rendezték a 2016-os labdarugó Európa-bajnokságot, valamint minden évben átmegy rajta a nagyon híres kerékpár verseny, a Paris-Roubaix.

Lille elhelyezkedésének köszönhetően fontos szerepet játszott a történelemben az összes flandriai eseményben. A Tour de France-ok történelmében is fontos volt a szerepe: az északi főváros kétszer is, 1960-ban és 1994-ben rendezte a Grand Départ-t, azaz innen indult az egész verseny. Ráadásul húsz évvel ezelőtt éppen itt állította fel az angol Chris Boardman az azóta is megdöntésre váró világrekordot: 55,152 volt az átlagsebessége.

Kezdetekben a kelták, szászok és frankok éltek itt. Később a flandriai grófoké lett. Nagyon sok viking, normann és magyar támadás érte ezt a részt, ezek alatt látták meg a grófok a területben rejlő lehetőséget. A történelem során volt flamand, burgund és spanyol, mielőtt francia kézre került volna, és emiatt még ma is nagyon sokféle nemzet képviselői élnek a városban.

800 éve itt volt a híres Bouvines-i csata, amely Földnélküli János és II. Fülöp Ágost közt dúlt. 

Itt rendezik meg a Grande Braderie de Lille-t, Európa legnagyobb bolhapiacát minden évben szeptember első hétvégéjén. 100 kilométer hosszan az utcák tele vannak árusokkal. A piac első írásos említése 1127-ből származik, hagyományos étele a moules frites, azaz a kagyló sült krumplival.

Híres lakosai közt van Louis Pasteur és Charles de Gaulle.

Franciaország negyedik legnagyobb agglomerációja Roubaix-val, Villeneuve d'Ascq-kal és Tourcoing-gal Párizs, Marseille és Lyon után, és Hauts-de-France régió székhelye.

Specialitások a carbonnade flamande (flamand ragu), a potjevleesch, a borókával ízesített ételek, a sajtok és a sörök.

LÁTNIVALÓK

Lille óvárosa: a Rihour Palotától a Comtesse-szigetig, bájos kikövezett kis utcácskák, melyeket flamand házak szegélyeznek.
 
Szépművészeti Palota: egyedülálló gyűjtemény 22 000 m²-en: Donatello, Rubens, Van Dyck, Goya, Delacroix, Courbet, Rodin, Monet, Chagall és Picasso
 
Charles de Gaulle szülőháza: ez a polgári lakás egyszerre mutatja be Lille-t a 19. század végén és de Gaulle tábornok politikai, katonai karrierjét. 
 
A l’Hospice Comtesse Múzeum: ennek az egykori középkori kórháznak a belseje egy 17. századi flamand vallásos ház képe szerint lett kialakítva, mely bemutatja az akkori lille-i társadalmi életet és művészetet.
 
Vasárnap reggeli piac Wazemmes-ben: színes piaci kavalkád helyi és külföldi termékekkel egyaránt, közel 600 kereskedő
 
A Városháza tornyának a megmászása: az Unesco világörökségének része a régió legmagasabb tornya (104 m). Kilátójából lélegzetelállító a város panorámája!


Tartomány:Hauts-de-France
Település:Lille
GPS: 50° 37′ 45.3″, 3° 3′ 26.1216″
Honlap: http://www.lilletourism.com , http://www.visitlilles.com/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward