» Olaszország

» Olaszország » Lazio


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A római orvostörténeti múzeumban az ókori orvoslás emlékeivel is megismerkedhetnek a látogatók. Látható a világ legrégebbi agyműtétje is.


Ókori fogprotéziseket és agyműtétet is bemutat a római orvostörténeti múzeum. A világ legrégebbi agyműtéte látható a római La Sapienza egyetem orvosi és régészeti kara által létrehozott múzeumban. Az operáció nyomát egy 3. századi gyermekcsontváz koponyája őrizte meg.

A leletet 1995-ben találták meg az ókorban a mai Rómához tartozó Fidene területén végzett ásatás közben. A nagyközönség a csontvázat az orvostörténeti múzeumban láthatja először.

A múzeumban kiállították azokat a végtag- és fogprotéziseket is, amelyek a legnagyobb ókori római temető sírjaiból kerültek elő a mai olasz fővároshoz közeli Collatinában, ahol több mint kétezer embert temettek el a 2-3. században.

Az orvostörténeti múzeum ritkaságainak számítanak azok a császárkori fogadalmi szobrocskák, amelyekkel betegek és hozzátartozóik gyógyulást kértek, vagy éppen ezt köszönték meg az isteneknek. A terrakotta szobrok a beteg testrészt ábrázolták, legtöbbször kezet, lábat, de női mellet és méhet is.

Az ókori orvostudomány felelevenítése mellett a múzeum bemutatja a középkori gyógyszerészet és a modern ortopédia eszközeit is.Tartomány:Lazio
Település:Roma
Cím:Róma
GPS: 41° 54′ 2.10661″, 12° 27′ 45.47243″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward