» Belgium

» Belgium » Nyugat-Flandria » Flandria


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Ypres-t gyakran nevezik a "macskák városának" vagy a "béke városának". A város neve sokaknak az első világháborús történések miatt lehet ismerős.


Ypres Nyugat-Flandriában található, 35 ezer lakóját Yprois-nak hívják. Flamandul Ieper a város neve, az angolok az első világháborúban a nehéz kiejtés miatt Wiper-nek hívták. Gyakran nevezik a "macskák városának" vagy a "béke városának".

I. világháború

A város neve azonban sokaknak az első világháborús történések miatt lehet ismerős. Az In Flanders Fields Museum ezeket az eseményeket mutatja be a látogatóknak. A nemrég felújított posztócsarnokban található, mely egy fontos szimbóluma a háborúnak és az utána következő újjáépítésnek. Az állandó kiállítás a belgiumi invázióról, a Niewpoort-től Armentiéres-ig húzódó lövészárokról, a háború végéről és emlékezetéről szól. Különösképpen kiemeli a tájat, hiszen ez az egyik utolsó igaz tanúja az első világháborúnak. A harangtoronyból belátni az egész várost és a körülötte húzódó csatatereket. Több száz korhű tárgyat és fényképet állították ki az interaktív kiállításon. 

A Menin-kapu az eltűnt katonáknak állít emléket, 54,896 név van felvésve a kapu belsejére jelenleg. A környékbeli földeken azonban még mindig találnak maradványokat, és ha be tudják azonosítani az áldozatot, leszedik a nevét. 1928 óta minden nap, este nyolckor felhangzik innen a "Last Post" a tűzoltóság előadásában, mellyel az angol hadseregben jelezték a nap végét.

A nyugat-flandriai Ypres (flamand nevén Ieper) városa első világháborús szerepe miatt mind a mai napig őrzi szomorú hírnevét: volt egy olyan kiszögellés a lövészárkok között, amelyről mind a német, mind a szövetséges haderő úgy érezte, alkalmas lehet az áttörésre.

A csaták mindegyike különlegesen nehéz körülmények között zajlott, a heves esők miatt az egész térség időnként sártengerré változott, amelyben több ezer katona fulladt meg. Ypres döntően hozzájárult ahhoz, hogy a következő nemzedékek az I. világháborút "értelmetlen mészárszékként" értékelték.

Négy nagyobb csata zajlott Ypres közelében, köztük a legvéresebb, a harmadik 1917 júliusa és novembere között a környékbeli Passchendaele mellett. Ebben a csatában több mint 550 ezer ember - a szövetségesek közül mintegy 325 ezren (köztük 300 ezer brit) - vesztette életét. A németek ebben a csatában alkalmazták először a mustárgázt mint harci fegyvert.

Kattenstoet

Minden év május második vasárnapján megrendezik a Kattenstoet-et, ami egy nagy macska felvonulás, a középkori macskák emlékére, akiket a harangtoronyból dobtak ki boszorkányság gyanújával.

Városfal

A 2.6 kilométer hosszú Ypres-i városfalak a legjobban fent maradtak egész Belgiumban. Története visszanyúlik tíz évszázaddal, amikor a város a ma már betemetett Ieperlee folyó mentén feküdt.

Kerékpár

Mint minden belga városnak, Ypres-nek is nagy bicikli hagyománya van. Itt született André Noyelle, 1952-es olimpiai bajnok kerékpáros, illetve Noel Vantyghem, a Paris-Tours verseny győztese 1972-ben. Greg Van Avermaet 2006-ban itt szerezte meg egyik első sikerét a Kattenkoers kerékpárversenyen, amelyet a helyi macska-üldöző hagyomány inspirált. Az európai ralibajnokságnak is van fordulója a városban, a GEKO Ypres Rally itt rendezik meg.

Ételek

Helyi specialitások a Tapjesvlees d'Ypres (rostonsült hús szalonnával és sült zöldségekkel), a Tartine d’Ypres (édes kenyér fahéjjal), a Patte de chat (macskakarom formájú süti), a Cockerulle torta (mandulával és kandírozott gyümölccsel), és a Terrine de rousette (halpástétom).Tartomány:Nyugat-Flandria
Cím:Ypres
GPS: 50° 51′ 6.1083″, 2° 53′ 29.30525″
Honlap: http://www.ieper.be

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward