» Ausztria

» Ausztria » Wien


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Liechtenstein gyűjtemény egyike a világ legnagyobb és legjelentősebb gyűjteményeinek.


KERTVÁROSI PALOTA

A 9. kerületben (Fürstengasse 1) fekvő kertvárosi palota a Liechtenstein hercegi család tulajdonában van.
A kecses, kovácsoltvas kapu elegánsan tárul ki a látogatók előtt. Már maga a Liechtenstein Múzeumhoz vezető út is nagyszerű élményeket helyez kilátásba.

A Liechtenstein-család mecénás hagyományaiból fakadóan több generáción át gyűjtötte az európai művészet remekeit. Ennek köszönhetően II. János Ádám liechtensteini herceg műgyűjteménye, amely a Liechtenstein-palotában megcsodálható, ma a világ egyik legjelentősebb magángyűjteményének számít.

A múzeum újbóli megnyitása után - a gyűjteményt a II. világháború utolsó napjaiban Vaduzba, Liechtenstein fővárosába menekítették - megnyíltak a látogatók előtt a palota eddig elzárt helyiségei, például a gyönyörű könyvtár is. Különösen értékes kiállítási tárgy a Badminton Cabinet, a világ legértékesebb bútora. Ehhez jönnek még porcelán, egy gazdag bronztárgy kollekció és az egyik legszebb fennmaradt francia díszhintó.

Az olasz gótika és reneszánsz vallási témájú műalkotásaitól - köztük Jacopo Sansovino és Andrea Mantegna kiemelkedő festményeivel és szobraival - egészen a Peter Paul Rubens körül kialakult flamand festőiskola remekműveiig terjed a kiállítási tárgyak színes választéka, amelyek nagyszerű harmóniában állnak a nem kevésbé művészi kivitelezésű palotával.

2012. január elsejétől bezárt a bécsi Liechtenstein Múzeum. A gyűjteményt ezentúl csak előzetes bejelentéssel csoportok nézhetik meg. Évente egyszer, a Múzeumok Hosszú éjszakáján továbbra is megnyitják a nagyközönség előtt a palota-múzeumot.

VÁROSI PALOTA

A bécsi belvárosban található Liechtenstein palota új fényben pompázik az átfogó felújítási munkálatokat követően. A városi palota a barokk fénykorának első jelentősebb építménye Bécsben.

Dísztermek barokk stukkómennyezettel, díszes neorokokó enteriőr, drága selyemtapéta a falakon, gondosan restaurált eredeti bútorok és Michael Thonet rafinált parkettája egyedülálló hangulatot varázsol a Liechtenstein palotába. A látogatók igazán különleges bepillantást nyerhetnek a letűnt korok világába: Az elmúlt négy évben gondos munkával felújított városi palota Bécs egyik legszebb barokk díszlépcsőjével büszkélkedhet. Az udvarban egy három emelet mély tárolót hoztak létre, amelyben a hercegi gyűjtemény Bécsben található kincseit őrzik.

2013. májustól a városi palotában a Liechtenstein hercegi család magángyűjteményének válogatott darabjai tekinthetőek meg. Az érdeklődők különböző rendezvények és nyilvános idegenvezetések keretén belül tekinthetik meg a biedermeier és klasszicista műalkotásokat. Emellett a dísztermek rendkívül exkluzív kiállító teremként is szolgálnak.

A meghatározott időpontokban tartott nyilvános idegenvezetésekre péntekente kerül sor 17.00-től 18.30-ig. Az idegenvezetés német nyelven történik, míg angolul több információs anyag is rendelkezésre áll. A Liechtenstein városi palota a 9. kerületben található, a kertvárosi palotával együtt a Liechtenstein hercegi család tulajdonában van. A Bankgasséban található városi palota nagyszerű belvárosi fekvéssel büszkélkedhet, közvetlenül a Ringstrasse közelében található, a Várszínház és a Népliget mellett.

A Liechtenstein városi palota építése Dominik Andreas von Kaunitz gróf megbízásából és Enrico Zuccali tervei alapján1691-ben kezdődött. A munkálatokat I. János Ádám András liechtensteini herceg fejezte be 1694-ben, Domenico Martinelli építészmester segítségével, aki a Bankgasse felőli homlokzat monumentális barokk portálját is tervezte. II. Lajos liechtensteini herceg 1836 és 1847 között a "második rokokó" stílusában építtette át a palotát, amellyel a stílusirányzat legkorábbi és legjelentősebb enteriőrjét teremtette meg Bécsben. Az épület a XIX. Században rafinált technikai megoldásainak is köszönhette hírnevét. A négy emelet magas épületben működött egy felvonó, a lakók házi telefonon érintkezhettek egymással a kaucsukból és selyemből készült társalgócsöveknek köszönhetően, továbbá forró levegős fűtési rendszer gondoskodott a kellemes melegről. A második világháborúban a bombatalálatok és a tetőre zuhanó repülő komoly károkat okozott az épületben. A felújítási munkálatokra a világháború alatt és után elszenvedett hatalmas vagyoni veszteségeknek köszönhetően csak 1974-1976-ban kerülhetett sor.Tartomány:Wien
Település:Wien
Cím:1090 Wien, Fürstengasse 1 és I. ker. Bankgasse
GPS: 48° 13′ 20.99946″, 16° 21′ 35.09582″
Honlap: http://www.liechtensteinmuseum.at

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward