» Ausztria

» Ausztria » Wien


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A világ első pszichiátriai intézete ma egyedülálló patológiai-anatómiai gyűjteményt őriz.


A betegellátás történetének egyik legfontosabb emlékműve a bécsi Narrenturmot. A világ első pszichiátriai intézete ma egyedülálló patológiai-anatómiai gyűjteményt őriz.

"A szörnyűségek tárháza" - az orvostanhallgatók egymás között csak ezzel a névvel illetik azt a mintegy 50 ezer preparátumból és csontvázból álló, 1796-ban alapított gyűjteményt, amely ma az egykori elmegyógyintézetben, a Narrenturmban (Bolondok Tornya) látható.

A Bécsi Egyetemhez tartozó, kora klasszicista épületet 1784-ben emelték, hogy a világ első olyan kórháza kaphasson benne helyet, amely kizárólag pszichiátriai betegekkel foglalkozik. A 139 cellából álló, ötemeletes, kör alakú Narrenturmot az 1860-as évekig használták elmegyógyintézetként, majd nővérszállóvá alakították át, és szolgálati lakásokat is berendeztek benne orvosok számára.

Az épületben található a világ egyik legrégebbi villámhárító rendszere.

A műemlékvédelem alatt álló épület 1971 óta a világ legnagyobb patológiai-anatómiai gyűjteményének ad otthont, amelynek darabjain a ma ismert összes betegséget tanulmányozni lehet - néha a legextrémebb formában. A gyűjtemény működtetését 2012-ben vette át a Bécsi Természettudományi Múzeum.

2021 őszén a majdnem tíz év felújítás után újra megnyitotta kapuit a Narrenturm. A 14 ezer kiállítási tárgyat felölelő tárlatot szakorvosok segítségével dolgozták át, most már nem csak orvosoknak szól.

Számos betegségnek olyan megjelenési formáját is őrzik itt, amelyek a modern orvostudománynak köszönhetően ma már ebben a formában nem jelentkeznek, így nem is találkozhatnak velük az orvosok, orvostanhallgatók. A Narrenturmban látható kiállítás a betegségtanba és a patológia történetébe enged betekintést, és most már nem csak szakembereknek szól.

A kiállítás átdolgozásakor nagyon ügyeltek arra, hogy mindvégig megtartsák a tudományos jelleget és ne a szájtátva bámészkodó katasztrófaturistákat szolgálják ki. A kiállítási tárgyak a betegségekről és a kezelési lehetőségeikről szólnak, nem pedig azokról az emberekről, akik szenvedtek tőlük. Éppen ezért minden egyes kiállított darab mellett ott a betegség részletes leírása, magyarázata.

A látogatóknak még arra is lehetősége van, hogy a kiterjesztett valóság segítségével a saját testükbe is belekukkantsanak.

A tizenkilenc termet felölelő tárlat azt is megmutatja, miként változott az emberek viszonya a testükhöz, annak múlandóságához, így a kiállítás egyben lehetőség is arra, hogy a társadalom átértékelje az elmúláshoz való viszonyát.

A kiállítás csak erős idegzetűeknek való, kisgyerekek számára nem alkalmas program.Tartomány:Wien
Település:Wien
Cím:Narrenturm
GPS: 48° 13′ 6.89376″, 16° 21′ 11.34623″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward