» Egyesült Királyság

» Egyesült Királyság » Nagy-London


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A brit főváros világhírű múzeuma Anglia legnépszerűbb turistalátványossága évi több millió látogatóval.


A múzeumnak évente közel hatmillió látogatója van. Az 1847-es neoklasszikus görög homlokzat mögött a négy és fél millió gyűjteményi tárgynak csak egy részét tudják egyszerre bemutatni.

A legfontosabb látnivalók közé tartozik a háromnyelvű feliratos Rosetta-kő, az egyiptomi Királyok völgyéből származó múmiák, valamint a Görögország által visszaszerzett Akropolisz márványszobrai és töredékei. A Lord Norman Foster tervei szerint acél- és üvegszerkezettel fedett belső udvar a maga 7100 négyzetméterével a legnagyobb ilyen jellegű közterület Európában.

A British Museum 63 millió dollárt kap a nagy olajcégektől

A kampányolók szerint ez a lépés "nem helyénvaló" és "teljesen tarthatatlan".

Egy kulturális intézmény számára furcsának tűnhet manapság, a klímaválság egyre súlyosbodó hatásai közepette szponzori megállapodást kötni egy fosszilis tüzelőanyagokat gyártó vállalattal. A British Museum azonban pontosan ezt tette: 10 évre szóló megállapodást kötött a British Petroleummal (BP) - amely 50 millió fontot fizet a múzeum nagyszabású átalakításáért.

A BP és a British Museum közötti kapcsolat 1996-ra nyúlik vissza, és a kampányolók már régóta megkérdőjelezik a döntést, hogy egy fosszilis üzemanyagokat gyártó cégtől fogadnak el pénzt. 

A The Art Newspaper kiderítette, hogy az egyik kurátor lemondott, és a múzeum biztonsági vezetője arra figyelmeztetett, hogy a szponzoráció veszélyeztetheti a gyűjtemény biztonságát, tekintettel az aktivisták múzeumi tiltakozásaira.

Az Egyesült Királyságban több kulturális helyszín, például a National Gallery a közelmúltban tiltakozások közepette szüntette meg az energiacégekkel kötött szponzori szerződéseket. Másokat azonban úgy tűnik, ez egyszerűen nem érdekel. A londoni Science Museum például szponzori szerződéseket kötött az Equinorral és a Shell-lel, amelyek közül néhány még szájzárat is tartalmazott.

Chris Garrard, a Culture Unstained kampánycsoport társigazgatója elmondta, hogy a megállapodást hivatalosan megtámadják. "Az egyetlen módja annak, hogy 2023-ban új szponzori szerződést kössünk egy bolygót pusztító fosszilis üzemanyagokat gyártó vállalattal, az, hogy homokba dugjuk a fejünket, és úgy teszünk, mintha az éghajlati válság nem is létezne" - mondta a BBC-nek.

A múzeumi terv egy új energiaközpontot is tartalmaz majd, amely elősegíti "a fosszilis tüzelőanyagok használatának fokozatos megszüntetését a múzeum területén". A terv a múzeum galériáinak egyharmadának átalakítását és az új régészeti kutatási gyűjtemény megnyitását is magában foglalja. A múzeum közleményében azt írta, hogy a partnerség segít megvalósítani azokat a terveket, amelyek célja, hogy "a közönség számára a következő generációk számára is elérhető maradjon", és "nagyon hálás" a BP támogatásáért.

"A British Museum a világ egyik legnagyobb és leglátogatottabb kulturális intézménye, de néhány épülete több mint 200 éves, és sürgős felújításra szorul. Ezért olyan fontos a mesterterv - és izgalmas, hogy előrehaladhatunk a terveinkkel" - mondta Charlie Mayfield, a mestertervbizottság elnöke egy sajtóközleményben.

A múzeum jelentős ellenállásba ütközött a szponzori megállapodásokkal kapcsolatban. 2019-ben Ahdaf Soueif, egy korábbi kurátor lemondott, mert tiltakozott a múzeum álláspontja ellen. Emellett 2022-ben több mint 300 örökségvédelmi szakember fejezte ki aggodalmát a múzeumnak címzett levélben, amelyben azt állították, hogy a BP kihasználja a British Museum státuszát, hogy márkáját magas kulturális értékekhez igazítsa.

A BP szponzorálása potenciálisan megoldást jelenthet a múzeum más, közelmúltbeli problémáira is. Az elmúlt években mintegy 1500 műtárgyat loptak el, ami a múzeum igazgatójának, Hartwig Fischernek és helyettesének, Jonathan Williamsnek a lemondásához vezetett. A múzeum emellett számos visszaszolgáltatási követeléssel is szembesült, többek között a Parthenon márványainak visszaszolgáltatását követelte a görög kormány.Tartomány:Nagy-London
Település:London
Cím:British Museum
GPS: 51° 31′ 9.45714″, -0° 7′ 40.86379″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward