» Ausztria

» Ausztria » Oberösterreich » Salzkammergut


Értékeld Te is:

Attersee a Salzkammergut legnagyobb tava, a nyári hónapok alatt igazi vízisport-paradicsom.


Atterseet az itt uralkodó úgynevezett "rózsaszél" következtében a vitorlázók egyik legkedveltebb tavaként tartják számon.

Az Attersee kristálytiszta vize -20 méterig le lehet látni benne - a víz minőségét tekintve valóságos Eldorádó az édesvízi búvárok számára, így méltán az osztrák búvársport központja.

Nemcsak a víz alatt, hanem a víz felszínén is számos sportág várja a fizikai kihívásokat keresőket. Az Attersee a vízisi, a halászat, a szörf, a vitorlázás és nem utolsósorban a parasailing paradicsoma. A szárazon hegymászás, kerékpározás, kirándulás, hegyi kerékpározás, lovaglás, golf és tenisz teszi még színesebbé a sportpalettát.

Az Attersee-t és környékét mindenképp érdemes hajóval vagy csónakkal felfedezni. A művészetek kedvelői egészen biztosan örömmel ismerkednek meg a "Klimt az Attersee-nél" mottójú útvonallal, ahol megtudhatják, hogy a művész képein hogyan érzékeltette és jelenítette meg az Attersee varázslatos természeti környezetét és hangulatát

Települései: Attersee, Nußdorf, Schörfling, Seewalchen, Steinbach, Unterach, Egelsee, Vöcklaburck, Weyregg, Aurach am Hongar.

FÜRDÉS

Attersee élmény-fürdő: modern élményfürdő az Attersee mellett, 25 m hosszú vízicsúszda, játszótér. (Attersee, Nußdorfer Straße) (részletek)

Strand, Seewalchen - Promenade. Vízicsúszda, babamedence.

Strandbad Weyregg. Játszótér, csónakkölcsönzés. Közelében található az Aquarium.

TÚRA

Klimt témaút, Seewalchen (részletek)

Egelsee: természetvédelmi terület, érdekes növényvilág. (4866 Unterach am Attersee - Stockwinkel)

Tanösvény a szelídgesztenyeerdőn keresztül. Megcsodálhatjuk azt a fát is, amelyet még 1908-ban Ferenc József császár ültetett (Jubiläumsbaum). Az út 2,5 km hosszú. (4866 Unterach - Kirchenplatz)

Mese-sétaút: családi körgyalogút különböző mesék ábrázolásával, mesefigurákkal: Holle anyó, Hófehérke és a hét törpe, Piroska. Unterach

Viktor Kaplan témaút, Unterach. Az út a kaplanturbina feltalálójáról és a víz erejéről informálja a kirándulókat. Start: Unterach, Kaplan-emlékmű. 11 állomás, menetidő 3,5-4 óra.

Burggrabenklamm szurdok, Unterach. Megerősített sziklalépcsők, vad szépségű természetvédelmi terület, egy 40 méteres vízeséssel.

Wildholzweg-témaút. 12 állomás fa szobrokkal különböző fákból kifaragva. Kilátó játszótérrel: vízikerék, labirintus, alagút. 1 óra könnyú túra. Start. Nußdorf.

Gimbach zuhatag. A Gimbach a Höllengebirge déli részén, Steinbach am Attersee településen ered, és az Äußerer Weißenbachba ömlik, amely viszont az Attersee-be ömlik. A patak folyása lenyűgöző: keskeny, mélyen a sziklába vájt áramlatok váltakoznak számos kanyarral - és a kettő között mindig vannak medencék. A Gimbach a Höllengebirge déli oldaláról mintegy 200 méter magasan zuhan lefelé az Äußerer Weißenbach felé. Számos vízesés, amelyek vízmosásokba ömlenek, gyönyörű természeti látványt nyújtanak. A Gimbach Kaskaden parkolójától már csak 15 perc a romantikus vízesésekig.

MÚZEUM

Gustav Mahler-komponáló házikó, Steinbach. Mivel a zeneszerző rendkívül érzékeny volt a zajokra, jobban szerette a bécsi nyüzsgéstől távoleső, nyugalmas nyaralóhelyeket. Az első ilyen nyári "rezidencia" az Attersee melletti Steinbachban volt. Mahler 1893-tól 1896-ig töltötte itt, a "Vendégház a Höllengebirgéhez"-ben (ma Föttinger) a nyári hónapokat. A visszavonult élet ellenére időről-időre betérő túrázók háborgatták a vendégház csendjét. Mahler ezért már az Atterseenél töltött első nyáron építtetett magának egy komponáló házikót közvetlenül a tóparton.

Burg Attersee, Attersee. A kastély a 16. században épült. Ma helytörténeti gyűjtemény van benne.

Freilichtmuseum Hausmühle/Szabadtéri malommúzeum, Steinbach. A gyönyörű kis faházhoz kapcsolódó vízimalomban bemutatják e régi, ma már kihalófélben lévő mesterséget, a vízimolnárság tárgyi emlékeit. A környéken nem kevesebb, mint 15 vízimalom működött egykor. Keddenként nyitva.

Steinbacher Heimatmuseum-Holzknechtmuseum, Steinbach. Bemutatja, hogy a környék 500 éves történetében milyen jelentős szerepük volt a favágóknak és más erdei munkásoknak, akiknek a segítségével készült el például a weisenbachi Hallholzaufzug fafelvonó. Így vált lehetővé 1722 és 1871 között a faszállítás az Attersee és a Traun folyó közötti vízi úton. Ennek az 1:10 léptékű modellje a Heimathaus egyik legnagyobb látványossága.

Seeschloss Kammer, Kammer-Schörfling, Schörfling am Attersee. Az egyik földnyelven, amely a tóba nyúlik vízivárat építettek, amely a hajdani Khevenhüller grófok kastélya volt. Az eredeti berendezés a 12. századból való, de a barokk korban felújították.

EGYÉB LÁTNIVALÓK

Sétahajó, kalózhajó, mondahajó víziszellem és varázssellő történetével.

Aquarium. A gyerekek az Attersee élővilágát ismerhetik meg. Ingyenesen látogatható. (4852 Weyregg am Attersee - Weyregger Straße 69, a zenepavilonnál)

Seewalchen: erdei kötélpálya és indiánfalu (4863 Seewalchen - Haining)

Az Attersee Csillagpark fény- és tájvédelmi körzet Ausztriában elsőként került fel a Nemzetközi Sötét Égbolt Parkok (International Dark Sky Parks) listájára. Tiszta éjszakák, fényes égboltkép: az Attersee Csillagpark, amely fény- és tájvédelmi terület, a természetes sötétség megőrzését tűzte ki célul. Ugyanis a természetes éjszakai égbolt ritkaságszámba megy Európában. Az Attersee-Traunsee Csillagpark látványos égi képeket tár elénk és ez az első csillagpark egész Ausztriában. 2021-ben az IDA (Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetség) első osztrák helyszínként vette fel a Nemzetközi Sötét Égbolt Parkok listájáraTartomány:Oberösterreich
Település:Attersee
Cím:4864 Attersee
GPS: 47° 54′ 57.98592″, 13° 32′ 1.8978″
Honlap: http://www.attersee.at

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward