» Egyesült Királyság

» Egyesült Királyság » Délnyugat-Anglia


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Tintagel Artúr király legendája által vált ismertté.


Nagy-Britanniában számos olyan lelőhely található, amelyeket a legendák Arthur királyhoz kapcsolják, mint például Tintagel.

A tengerparti helyszín állítólag Arthur király otthona volt; de az ásatások nem erősítették meg, hogy Arthur élt-e valaha ott, vagy egyáltalán létezett-e.

Konge, Kyst, Arthur, Tintagel, Statue, Hav, Ridder

(c) pixabay

Kora középkori királyi palota

Kora középkori királyi palota maradványaira bukkantak a délnyugat-angliai Cornwallban lévő Tintagelben.

A szakemberek szerint valószínű, hogy a júliusi ásatásokon feltárt egy méter vastag falak a Dumnonia nevű ősi kelta királyság 6. századi uralkodóinak fő rezidenciájához tartoztak. 

Nagy-Britanniában most először bukkantak 5. és 6. századi fontos épületek maradványaira. A régészek egy méter vastag, kőművesek által felhúzott falakat, lépcsőket és palakövekből jól lerakott padlózatokat tártak fel. Mintegy tucatnyi épület maradványaira bukkantak, néhány közülük viszonylag nagy volt. Kettő például 11 méter hosszú és négy méter széles lehetett. 

Az épületekben a kelta királyság elitje lakhatott. A feltárt régészeti leletek - köztük üveg- és agyagedény-maradványok - arra utalnak, hogy a királyság Törökország nyugati részéből érkezett borokat, a Földközi-tenger észak-afrikai térségéből beszerzett olívaolajat fogyaszthatott. Az élelmet a Törökország nyugati részéből és Észak-Afrikából érkezett, finoman megmunkált edényekből fogyasztották el, a bort frank földön készített üvegkupákból itták.

A lehetséges palota a legfényűzőbb volt az Atlanti-óceán partján fekvő Tintagel hegyfokán állt épületek között. A többi épületben valószínűleg kézművesek, katonák és az uralkodó más alattvalói lakhattak. Az épületeket valamikor az 5., vagy a korai 6. században építhették, a korai hetedik században viszont a térség hanyatlásnak indult. 

A régészek eddig nem találták nyomát valamiféle katasztrofális pusztulásnak, az azonban köztudott, hogy a 6. század második felében és a 7. században rendszeresen pusztított a pestis egy kora középkori változata a Földközi-tenger térségében, amely minden bizonnyal a Brit-szigeteket is elérte. Elképzelhető, hogy az egyesek által sötét kornak nevezett kora középkor Tintagelje inkább a pestis miatt hanyatlott és nem politikai vagy katonai konfliktus miatt. 

A szakemberek szerint a felfedezés újraélesztheti a vitát a legendás Artúr királyról, aki a középkori történetek szerint Tintagelben foganhatott.Tartomány:Délnyugat-Anglia
Cím:Tintagel
GPS: 50° 39′ 2.55654″, -4° 43′ 50.35217″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward