» Egyesült Királyság

» Egyesült Királyság » Délnyugat-Anglia


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Az Eden Project a világ legnagyobb üvegháza, Anglia egyik legnépszerűbb látnivalója.


Csak 2001 óta található Anglia egyik legnépszerűbb látnivalója a délnyugat-angliai Cornwallban. Az Eden Project egy 50 hektáros botanikus kert Cornwallban, körülbelül nyolc kilométerre északkeletre St Austell városától. Évente körülbelül egymillió látogató érkezik, hogy megtekintse a látványos létesítményt.

Az Eden Project a világ legnagyobb üvegháza. A létesítményben két hatalmas üvegház található, amelyek mindegyike négy geodéziai kupolából áll. Az üvegházak különböző növényzetet és éghajlati övezeteket szimulálnak. Az üzemeltetők szerint a szabadtéri területen és az üvegházakban mintegy 5000 fajból 100 000 növény él.

A valódi édenkert sem lehetett ennél csodálatosabb - dicsérik látogatói a délnyugat-angliai Cornwallban lévő St. Austell közelében megnyílt Édenkertet, a világ legnagyobb üvegházát.

A 35 futballpálya nagyságú botanikus kert nemcsak páratlan kertészeti műalkotás, építészetileg bevonulhatna a Guinness rekordok könyvébe. A trópusi és a mediterrán övezet növényvilágát bemutató óriás kertet ugyanis egy elhagyott agyagbánya 60 méter mély kráterében hozták létre. Nyolc földmunkagép és 12 óriási teherautó hat hónapon át közel 2 millió tonna meddővé vált földet ásott ki és szállított el a bánya területéről, hogy utána friss termőfölddel feltöltve és két óriási, 60 méter magas műanyag sátorral bevonva a térséget többezer fajtából, negyedmillió növénnyel telepíthessék be a kertészek a kertet.

Az ötlet nem egy neves kertész agyából pattant ki, hanem egy londoni lemezkiadó valósította meg régi álmát. Tim Smit néhány éve maga mögött hagyva a brit főváros porát, a délnyugat-angliai, mediterrán vidékű Cornwallban telepedett le családjával. Édenkertje a második nagyszabású kertészeti vállalkozása a térségben, ahol egy csodálatos viktóriánus kastély lepusztult, és eltűnt többszáz éves parkját állította helyre eredeti formájában a kertészeti szakemberek legnagyobb elismerésére.

Smit ekkor nyerte meg édenkertjének kivitelezéséhez Anglia fő botanikusát, Sir Ghillian Prance-t, a londoni Kew botanikus kert éppen nyugdíjba vonuló igazgatóját és Nicholas Grimshaw építészt, a Waterloo pályaudvar átépítőjét. Grimshaw tervezte a kert jurta alakú habkönnyű acélszerkezetét, és az üvegnél könnyebb, de szilárdabb, a fényt sokkal jobban áteresztő műanyag bevonatot.

Az édenkert egyik szárnyába a trópusi esőerdőt varázsolták újra a szakemberek egy 35 méter magas vízeséssel a középpontjában. A cornwalli őserdőbe Óceánia térségéből szállították át az égöv legjellegzetesebb növényi kultúráit a kaucsuktól, a bambuszon át a banánfáig, a tea-és kávécserjékig. A mediterrán részben Kaliforniából és Dél-Afrikából érkeztek a narancs, citrom,- és olajfák, egy teljes hegyoldalon pedig Kalifornia híres borvidékeinek szőlői teremnek. Az üvegházakat még ezután töltik meg a növények egészséges fejlődéséhez elkerülhetetlenül szükséges térségbeli kisállatokkal, főként madarakkal és rovarokkal.Tartomány:Délnyugat-Anglia
Cím:Eden Project, St Blazey
GPS: 50° 21′ 40.62618″, -4° 44′ 39.83014″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward