» Horvátország

» Horvátország » Tengermellék-Hegyvidék » Szigetek


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Krk Horvátország és az Adriai-tenger második legnagyobb szigete, tengerpartjának hossza majdnem 200 km.


1980 óta a Krk-híd, a világ egyik leghosszabb (1430 méter) betonhídja köti össze a szigetet a szárazfölddel Kraljevica települése mellett. A híd átadásakor – 1980. július 19-én – a világ legnagyobb beton ívhídja volt, megelőzve a Gladesville hidat Sydneyben. Csak 1996-ban Kínában felavatott Vanhszien híd vette át az elsőséget. A híd díjfizetéses. A díjfizető kapu a szárazföldön helyezkedik el és behajtáskor kell a teljes oda-vissza összeget megfizetni. A gyalogos és kerékpáros forgalom számára az áthajtás ingyenes.

A középkorban a horvát írásbeliség fellegvára volt, mígnem napjainkra az Adria egyik legkedveltebb turisztikai célpontjává nőtte ki magát.

A többi horvát sziget történelméhez hasonlóan Krk szigetet is elfoglalta a Római Birodalom. A római megszállás alatt - a római polgárháború idején - Krk város öblében vívott tengeri csatát Caesar és Pompeius.

Krk város

Krk óvárosa megőrizte középkorias jellegét, ma is 15. századi városfalak veszik körül, szűk utcákkal és sikátorokkal.

Krk óvárosa hatalmas erőddel, várfalakkal, a XV. századi óratoronnyal, a központi téren hatalmas ciszternával a XVII. században Frangepán-birtok volt. Frangepán Ferenc (1620-1671) Zrínyi Péter horvát bánnal együtt részt vett a Wesselényi-féle összeesküvésben és mindkettőjüket Bécsújhelyen lefejezték.

Krk harcias történelmét leginkább a 12. században az óváros köré épített erődítmény jellegű bástyafalak jellemzik. A kikötőt védelmező ötszögletű bástya a 15. században a velencei uralom alatt épült. Az óvárosba a Kamplin bástya mellett levő városkapun keresztül juthatunk be. A bástya falában a Frangepán-címer maradványait fedezhetjük fel, melyen egy oroszlán kenyeret tép, és egy római sírkőmaradvány tanúskodik a múltról.

A helyi ferences hagyomány szerint Assisi Szent Ferenc egyik útját megszakította Krk kikötőjében, ahol észrevett egy remetét, aki a mai halpiac közelében a Szűz Mária kápolna mellett élt. Ezt látva alkotta meg rendjének szabályait. A Szent Ferenc templom és a ferences kolostort valószínűleg nem sokkal védőszentjének halála után építették.

Kraljevica

Itt van a Krk sziget legközelebb a szárazföldhöz, ezért itt épült meg a szigetre vezető híd.

Ennek a vidéknek urai egykor a Frangepánok és a Zrínyiek voltak, akik két várkastélyt is építettek itt. A városnak ezért két része van, a 17. századi Zrínyi-kastély köré épült Starigrad és a későbbi, reneszánsz Frangepán-kastély köré épült Novigrad.

A Frangepán-kastély nagy szerepet játszott a horvát irodalomban is, hiszen itt fordította Zrínyi Péter horvát nyelvre bátyjának az "Adriai tengernek Syrenaia" című Bécsben 1651-ben magyarul megjelent művét. A horvát kiadás 1660-ban jelent meg Velencében. Itt a Frangepán kastélyban szövetkezett 1671-ben a Habsburgok trónfosztására Zrínyi Péter és Frangepán Ferenc. Az összeesküvés bukása után mindkettőjüket lefejezték, vagyonukat elkobozták, kastélyaikat kifosztották. A kastélyok egykori gazdagságából és pompájából mára semmi sem maradt. 

Baška

A horvátok ezen területeken volt múltjáról a horvát írásbeliség egyik legfontosabb emlékének tartott Baškai kőtábla tanúskodik, amely 1100-ből ered. Ez a korai horvát írásbeliség egyik legbecsesebb emléke. A kőtáblát a Krk szigetén, a Baška melletti Jurandvorban lévő Szt. Luca-templomban találták a 19. század közepén. A táblába vésett írásmód a régebbi, kerekded betűformákból a szögletesebb betűformákra váltó átmeneti időszakból datálható. Az eredeti táblát a zágrábi Horvát Tudományos Akadémiában őrzik. Baškán ennek másolatát tekinthetjük meg.

A Baškában található, közel két kilométer hosszú Vela Plaža strand a Kvarner-öböl egyik legszebb strandja, ezért a főszezonban gyakran zsúfolt. A strandot különösen tisztának tartják, és a Velebit-hegységre nyíló kilátás különösen szép látványt nyújt. 

Kuntrep

Baškához tartozó ezer hektárnyi terület, melyet 1969-ban nyilvánítottak különleges madártani rezervátummá, amely ugyan főleg a fakókeselyűk élőhelye, de kígyászölyv, szürke sólyom, üstökös kárókatona, fülesbagoly, ugartyúk és több más madárfaj is felbukkan errefelé.

Košljun 

Košljun a Krk szigetre látogatók kötelező látnivalója. Az apró sziget múltja egészen a kereszténység előtti időkig nyúlik vissza. Košljun történelmi jelentőségét a bencés apátság 11. századi megalapításával nyeri el. A kis szigeten a krki halászok és parasztok tárgyi emlékeit és a sziget népviseleteit bemutató múzeum működik, míg a gyerekek figyelmére főleg az állattani gyűjtemény és könyvtár számít.

Biserujka barlang

A Slivanjska-öböl feletti Rudinénél lévő barlang létezéséről már több mint száz éve tudnak. A barlangban egy barlangi medve közel 16 ezer éves maradványaira bukkantak. Az üreg mintegy 110 méteres hosszúságával és föld alatti területének nagyságával nyűgözi le az idelátogatókat. A barlang belseje megvilágított és a benne lévő járatok és ösvények mindenki által bejárhatók.

Malinska

Krk északnyugati részén, a tengerparton, egy tágas öböl partján fekszik. 

Dobrinj

Kis hegyi település a sziget északi felén, Malinska és Silo között fekszik félúton.

Vrbnik

A turisták nagy kedvence a Klančić utca, amely a világ legszűkebb utcájának járó rangot is viseli: megközelítőleg 40 centiméter széles csupán. Krk különleges bora a Vrbnička Žlahtina, mely az itt őshonos fehér žlahtina szőlőből készül. Ezt csak a vrbniki mezőn termelik.

Njivice

Njivice Krk sziget északi felén fekszik.

GASZTRONÓMIA

Hagyományos krki ételek: hal- és rákételek, helyi tészta (surlice), polenta, kiváló a juhsajt, bárány-zgvacet (pörköltszerű ragu).

ZIPLINE

A kiindulópont egyben a zipline legmagasabb pontja is, amely a Treskavac hegygerincen található, az ismert glagolita ösvény közelében, mely a legszebb látványt is kínálja, kilátást a Krk-sziget legdélebbi részére, Baškára és a Prvić-szigetre. nyolc kötélpálya, akár 80 km/óra maximális sebesség, elragadó kilátással az Adriai-tengerre és a gyönyörű karsztvidékre. Tartomány:Tengermellék-Hegyvidék
Település:Krk
GPS: 45° 4′ 51.36816″, 14° 35′ 33.30996″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward