» Belgium

» Belgium » Nyugat-Flandria » Flandria


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

De Haan a belga tengerparton, Nyugat-Flandria tartományban, közvetlenül az Északi-tenger partján fekszik.


A város központjában található a Kusttram parti villamosvonal egyik megállója, amely a belga Északi-tenger partján fekvő összes várost összeköti. A következő legnagyobb város Oostende, tíz kilométerre. Brugge városa körülbelül 17 kilométerre található.

Klemskerke alközség egy régi belga polderfalu, amelyet először 1003-ban említenek "Clemeskirca" néven. De Haan mai központja viszont 1889-ben alakult ki, amikor II. Leopold király (Belgium) engedélyt adott a dűne egy szakaszának fejlesztésére. Klemskerke-ben a király a Kongó kizsákmányolásából származó haszonból golfpályát építtetett.

Néhány évvel korábban, 1886-ban nyitották meg a Kusttramot, amely az egész belga északi-tengeri partvidék fejlődésének motorjának bizonyult. Már 1888-ban megnyílt az első szálloda a vasútállomás közelében. A király jóváhagyása számos feltételt tartalmazott a leendő építők számára: például nem volt szabad túllépni egy bizonyos építménymagasságot, a házaknak szabadon állónak, azaz kertekkel körülvettnek kellett lenniük, és végül minden villa esetében be kellett tartani az angol-normann építészeti stílust.

Az 1960-as évek óta ez utóbbi szempont már nem minden új épület esetében meghatározó. Ennek ellenére De Haan még mindig megkülönbözteti magát a belga északi-tengeri partvidék összes többi tengerparti üdülőhelyétől nyitott, erősen parkosított kialakításával. 1899-ben kezdődött a Grand Hotel du Coq építése. 1949-ben L'Esperance néven vallon gyerekek számára kialakított üdülőhellyé alakították át. Az 1977-es területi reform során az új nagy önkormányzat megvásárolta az épületet, és városházává alakította át.

1910-ben Josef Stübben aacheni építész, aki többek között Köln új városát is tervezte, megbízást kapott a Concessie területének bővítésére. Az eredetileg kiadott engedély miatt De Haan városmagja a tengeri gát és a parti villamosvonal között ma is a Concessie nevet viseli.

1977-ben a korábban független Wenduine, Vlissegem és Klemskerke településeket egyesítették az új nagyközség, De Haan megalakulásával.

A Josef Stübben által tervezett concessie-i fejlesztés főleg fehér villákból, valamint a Belle Époque és a vidéki házak stílusában épült nyaralókból és szállodákból áll. De Haan településen számos nyaralóépület található, a Zeepolder csoport (Zeepolder I és II), a Holiday Village (egykori kemping, ma polder és halászházakkal) és az Atlantis üdülőpark.

De Haan más részein is vannak régebbi látnivalók, például Klemskerke-ben a Szent Clemensnek szentelt Sint Clemens-templom, egy gótikus csarnoktemplom a 13. vagy 14. századból.

De Haan erdős dűnékkel (kb. 157 hektár) rendelkezik, jelzett sétautakkal. A település számos sportolási lehetőséget kínál, például teniszpályákat, golfpályákat, lovardákat és lovas ösvényeket, valamint hullámmedencét, fedett uszodát és minigolfpályákat. A tengerparton vitorlázás, szörfözés és horgászat is elérhető. Kerékpár- és pedálbicikli-kölcsönzés is van.

A közvetlen közelben találhatóak továbbá Oostende, Blankenberge és Knokke-Heist tengerparti üdülőhelyek, ahol többek között kaszinók és diszkók is látogathatók. Brugge kulturális városa és Sluis holland bevásárlóváros egyaránt körülbelül 17 kilométerre található.

Stefan Zweig De Haanban élte át a júliusi válságot, és az ott szerzett tapasztalatait A tegnap világa című könyvében írta le.

De Haan leghíresebb lakója Albert Einstein volt, aki 1933-ban hat hónapig élt itt, miután elmenekült Németországból.

James Ensor, az egyik leghíresebb belga festő, az 1930-as években szintén gyakran megfordult a De Haanban.Tartomány:Nyugat-Flandria
Cím:De Haan
GPS: 51° 16′ 1.6095″, 3° 2′ 27.01525″
Honlap: https://www.visitdehaan.be/en/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward