» Horvátország

» Horvátország » Tengermellék-Hegyvidék » Kvarner

Novi Vinodolski és a hozzá tartozó riviéra


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Novi Vinodolski egy vonzó üdülőhely, amely messze földön ismert csodálatos homokos és sziklás strandjairól, százéves parkjáról, buja növényzetéről, nyaralóházairól és luxus apartmanjairól, valamint szállodáiról, melyekben előszeretettel szállnak meg a világ minden tájáról érkező turisták.


Az északi horvát Tengermellék középső részén helyezkedik el, s a Frangepánok ősi Novigrad nevű erődjéből nőtt ki, majd a tenger partján terjeszkedett tovább.

Novi Vinodolskit a fehér homlokzatú és piros tetejű házak jellemzik, melyek a tenger szintjétől a dombon emelkedő templomig és toronyig kúsznak fel, ily módon uralva a városka látképét.

Szépsége, közelsége és jó megközelíthetősége okán ez a városka évről évre egyre több turistát vonz. Az adriai főút Rijekán keresztül biztosít összeköttetést Közép-Európa és Novi Vinodolski között, amely egyben azon út végpontján helyezkedik el, amely a Kapela hegy sudár örökzöld tölgyeseivel borított területein keresztül vezető lehető legrövidebb, Ogulint érintő csapásirányon köti össze az ország belsejét a tengerparttal.

Ez a varázslatos múltú város már az ókortól folyamatosan lakott, amiről számos műemlék tanúskodik, s melyek között ott találjuk a Lopsica római erőd falait, a pálosrendi kolostor maradványait, a Frangepán várat a toronnyal, a székesegyházat, a Szent Háromság nevű kis templomot, valamint a Szent Marin templomot az azonos nevű kis szigeten, a Mažuranić fivérek házát, a Helytörténeti Múzeumot és Galériát, valamint a település óvárosát.

A városka kellős közepén helyezkedik el a Frangepán vár a négyszögletes toronnyal, melyben napjainkban az a korszerűen berendezett Nemzeti olvasókör és könyvtár székel, melyet 1845-ben alapítottak.

A Novi Vinodolski korzója az egyik legszebb tengermelléki sétány, amely futurisztikus és meghökkentően hullámzó kinézetével különösen nagy tetszést arat az idelátogatók és turisták körében. A Korzó egész éven át a helyiek és a turisták sokaságának „nappalija”-ként szolgál, melyet kiülős kávézók és apró üzletek tarkítanak, a sétányt pedig fasorok és virágok övezik.

Az örökzöld növényzetnek és a mediterrán vidék jótékony hatásainak, a tiszta tengernek és levegőnek köszönhetően Novi Vinodolski 1878-ban, Abbáziát követően lépett a tengermelléki vidék turisztikai úttörőinek sorába.

A városka stabil, enyhe és egészséges klímája kellemes, meleg és napsütéses nyarakat garantál, melyek napi hőmérsékletét a tenger felől érkező fuvallatok teszik kellemessé. Noha a nyári fürdőszezon napjai verőfényesek, a levegő hőmérséklete elviselhető, mivel a Vinodoli-csatornában lengedező szellők mérséklik a nyári forróságot, és kellemes légpermetet biztosítanak.

A helyiek szívélyessége, a kristálytiszta, áttetsző tenger, az ipari szennyezéstől mentes városka és annak környéke, a közvetlen hátország magas növésű és a vadászturizmusra alkalmas erdeiből ideáramló hegyi fuvallatok a vidék idegenforgalmi fejlődésének zálogai.

A Novi Vinodolskitól nem messzire lévő Pavlomir területen 25 hektárnyi szőlőültetvény van, így a helyeik igencsak jó minőségű borokkal büszkélkednek.

A nyári hónapok folyamán Novi Vinodolskiban a turistákat egy sor érdekes rendezvény és kulturális-szórakoztató esemény várja.

A városkát az adriai főút, a rijekai vasútállomás, a Krk-Rijeka légikikötő és főként a tengeri útvonalak kötik össze Európával és a Földközi-tengeri térséggel. Az autópálya mindössze 20 km-nyi távolságra van Novi Vinodolskitól.

Povile

A mindössze 200 lakost számláló apró halásztelepülés két kilométernyire van Novi Vinodolskitól. Az adriai főút mentén fekszik és két kisebb öbölben telepedett meg, melyekben turistafalvakat és három autóskempinget alakítottak ki. A tenger kivételesen áttetsző, s éppen ezért nagyon alkalmas a sporthorgászathoz és a víz alatti tevékenységekhez. A hely főként a csendes mediterrán atmoszférára áhítozó turistáknak kedvező. Vendéglátói szolgáltatásokat a turistafaluban vagy a magánéttermekben lelhetünk, melyek a halas és nemzeti étkek széles választékát kínálják.

Klenovica – Krmpote

Klenovicát a 17. sz.-ban a krmpoteiek településeként említik. Novi Vinodolski legdélkeletebbre fekvő végében helyezkedik el. Mint egy 400 lakosa közül többen is remek halász hírében állnak. Krmpota, Klenovica eme „elővárosa” a kopár, szürke hegymasszívum és az enyhe mediterrán klíma kontrasztját adja. A tengerpart mentén természetes fürdőhelyek és kisebb berkek sorjáznak, míg alig pár kilométernyire északabbra már a Kapela és Velebit hegységek erdős lankái uralkodnak. Klenovica a magánházaknál mint egy 500, illetve a Vila Lostura apartmanjaiban 50 vendégágyat kínál, míg autóskempingjei 2000 fő befogadására alkalmasak. Van itt a halételek széles választékát kínáló néhány jó halas vendéglő is. A településen van egy kellemes kis kikötőhely, posta, benzinkút és több üzlet is. Klenovicától nyugatra helyezkedik el a Žrnovnica-öböl, az iható víz gazdag forrásával, amely a község ivóvíz ellátását is biztosítja.

Smokvica – Sibinj

Különlegesen szép fürdőhelyeiről ismert. 

Ledenice

Ledenice évszázadokon keresztül volt a Vinodoli-völgy kapujának őrtornya. Novi Vinodolskitól 8 km-nyire északkeletre, egy füves fennsíkon fekszik. A 16. sz.-ban a ledenicei erőd a tengermelléki terület törököktől való védekezésének fontos őrbástyájaként szolgált. A 18. sz. elején az ősi ledenicei vár veszít jelentőségéből, majd miután végleg elhagyják, az erődítmény aljában alakul ki a mai település. Napjainkban Ledenice az őt környékező D. Zagon, Batera és Breze nevezetű helyekkel együtt kellemes kirándulóhely, amely jó feltételeket kínál a vadászturizmushoz, a kerékpározáshoz ás a hegyi túrázáshoz.

Kastav

Kastav a Kvarnert uraló kisváros, amely a tenger felett 365 méter magasan telepedett meg, s melynek aljában helyezkedik el Rijeka és Opatija. Történelmi és kulturális szempontból Kastav nemrégen még Isztriához tartozott, sőt a 19. században az isztriai nemzeti megújhodási mozgalom központja volt. Kilenc toronnyal megerődített városfal veszi körbe, s a régészeti leletek tanúsága szerint a vidék már az őskorban lakott volt. Nincsenek pontos adatok arra vonatkozóan, hogy Kastav honnan kapta a nevét. Egyes vélekedések szerint a név kelta eredetű és a kelta kast-szikla szóból ered, míg mások szerint a latin castellum, azaz erőd, vár szó lehet a névadó.

Domináns elhelyezkedésénél fogva Kastav fennállásának hosszú évszázadai alatt sikeresen óvta meg gazdag történelmi, építészeti, kulturális és hagyományos értékei, illetve megóvott természeti környezetét.

Nyaranta a városkában kerül megrendezésre a Kastavi Kulturális Nyár, a Kastav blues fesztivál, a Kastav rock fesztivál, illetve további programokat is szerveznek.Tartomány:Tengermellék-Hegyvidék
Cím:Novi Vinodolski
GPS: 45° 7′ 42.6918″, 14° 47′ 23.27712″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward