» Horvátország

» Horvátország » Lika-Zengg


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Az Nehaj-erőd uralja a tengerparton fekvő Senj látképét, kiváló állapota miatt pedig a legfontosabb turistalátványosságok egyike.


Az immár 3000 éves Senj nagyon fontos helyet foglal el a horvát nemzet történelmében és kultúrájában. 

Itt található Délkelet-Európa első nyomdáinak egyike. Hosszú története során Senj számos hódítót, monarchiát, császárságot látott, és azok uralkodóit is megismerhette. Szinte mindegyikük rajta hagyta keze nyomát a város arculatán. A város számos híres vitéz és irodalmár szülőhelye, akik nemcsak karddal és tollal is dicsőséget hoztak szülőhelyüknek. A város viharos történelméről számos műemlék és régészeti feltárás tanúskodik. Ilyen például a város erődje, a Nehaj, amely a középkori horvát erődépítészet egyik különleges példája. Az erőd Senj, és a város törökökkel és velenciekkel vívott függetlenségi harcainak szimbóluma.

Az erődöt 1558-ban, a horvát határőrvidék kapitánya és parancsnoka, Ivan Lenković felügyelete alatt építették. Az erődöt a Szent György lovagról, a város védőszentjéről elnevezett egykori kápolna helyére építették, melynek a vár nemrégiben kiásott alapjaiba beépített maradványai ma is megtekinthetők. A vár más részei egy régebbi, a 18. századi dokumentumokban Castelluz néven említett erőd helyére épültek. 

A vár a középkor és a reneszánsz fordulóján született erődítmények egyik különleges példája. A várat részben a tervezett fal határán kívül eső, lerombolt senji templomok, kolostorok és más épületek maradványaiból építették. Az épület a török elleni védelem egyik stratégiai fontosságú objektuma volt, így nemcsak a horvát, de az európai kulturális örökségnek is fontos részét képezi, hiszen azoknak az időknek a szellemiségét őrzi, amikor a város Európát, az európai identitást védte a török birodalommal szemben.

A Nehaj négyzetes alapú, az egyes oldalak pedig a négy égtáj felé mutatnak. 18 méter magas, és 23,5 méter széles. A becslések szerint a falba épített anyagok teljes hossza több, mint 3400 méter, és a munkálatok során csaknem 7500 tonna követ, homokot és meszet használtak fel. A vár a következő részekből áll: földszint, két emelet és egy kilátótorony. Az első emeleten voltak a tisztek és a várparancsnok lakásai. A második emeleten kapott helyet az ágyúarzenál. 

A 11 ágyú közül ma már csak 2 található meg itt. A vár tornya kilátóként is szolgált, ahonnét az éber strázsák folyamatosan figyelték Senj szárazföldi és tengeri bejáratait, valamint fogadták a szigeteken és a partokon dolgozó kollégáik füst- és fényjelzéseit. A senji várról nagyszerű kilátás nyílik a horvát tengerpartra, Rab, Goli, Prvić, Cres és Krk szigetére, valamint a Gorski kotar hegyeire, az Učkára és a Velebitre.

Az erődítményt többször is szakszerű módon restaurálták, de ezzel nem veszített autentikusságából, és ma is gondosan ügyelnek az állapotára. Számos turista látogatja, akik képtelenek ellenállni a lenyűgöző építmény varázsának.

Szerkezetének, monumentális kialakításának, de mindenekelőtt a gondos karbantartásnak köszönhetően dacol az idővel és a történelem viharaival.

Ma a vár kizárólag kulturális és idegenforgalmi célokat szolgál. Az épületben állandó múzeum működik, de különböző rendezvényeket is tartanak benne.

A Nehajhoz kötődik a senji uszkokok története is. Róluk emlékezik meg a néhány éve indult Uszkok-napok elnevezésű rendezvénysorozat is, amely a 16. századi Senj hétköznapjait kísérli meg bemutatni, köztük az uszkokok csatáit, a lovagi párbajokat, és a Nehaj ostromát. A rendezvényen uszkok- és lovagfelvonulás, íjászbajnokság, vívóiskola várja az érdeklődőket, emellett pedig zsonglőrök és egyéb artisták, valamint reneszánsz koncertek gazdagítják a kínálatot.

A Nehaj-erőd májustól novemberig fogadja a látogatókat.

A Nehaj-erődön és más történelmi nevezetességeken felül Senj térsége számos más érdekességet is kínál az idelátogatóknak. A város közelében van a Krivi Put hegyi település, a Vratnik-hágó (698 m), amelyről gyönyörű a kilátás, míg a környező erdők gazdag vadászterepek és megannyi ideális hely csábít a túrázáshoz és a vadászathoz. Itt van Senjska Draga is, ahol egy 1848-ban épült, klasszicista stílusú mauzóleum tekinthetünk meg. 

A velebiti szépségek mellett voksolók számára a legmegbízhatóbb a Zavižan turistaház, mint egy 50 férőhellyel, melyhez a Sveti Jurje és Oltar érintésével vezet az út, s ahonnan rövidebb vagy hosszabb túrákkal számos természeti ritkaságot érhetünk el, úgy mint a botanikus kert, a Hajdučki i Rožanski kukovi, Lukina jama.

Senj számos szórakoztató rendezvényéről is ismert, mindenekelőtt a január-februári időtájolású téli karneválról, a klapák júliusban megrendezésre kerülő seregszemléjéről, illetve az augusztusi Senji Nyári Karneválról.Tartomány:Lika-Zengg
Cím:Senj
GPS: 44° 59′ 21.69744″, 14° 54′ 12.97872″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward