» Olaszország

» Olaszország » Lazio


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Múzeum az ókori Róma márványtérképének.


Róma új múzeum kifejezetten az ókori Róma hatalmas márványtérképének maradványainak létesült.

A Forma Urbis - ahogy a térképet nevezik - múzeumban, a Colosseum közelében láthatóak a Septimius Severus császár (145-211) alatt készült, monumentális és meglehetősen pontos, 3. századi várostérkép töredékei.

A hatalmas, összesen 150 márványlapból készült eredeti 13 méter magas és 18 méter széles volt. A reprodukció méretaránya 1:240. A térkép, amely egy templomkomplexum része volt, a középkorban elpusztult. Az elmúlt évszázadok ásatásai során többször is előkerültek maradványai - összesen csaknem 1200 töredék, de végül az eredeti térképnek csak alig több mint tizede.

Számítógépes szimulációk segítségével most arra tettek kísérletet, hogy az újra felfedezett márványtöredékeket a lehető legpontosabban elhelyezzék eredeti helyükön egy új térképen. Ennek alapjául egy 1748-ban Giovanni Battista Nolli földmérő által készített római térkép szolgált.

Giovanni Battista Nollit az "Örök Város" első pontos térképének szerzőjeként tartják számon. A térképet az új múzeum padlójában helyezték el, így a látogatók végigsétálhatnak rajta.

A márványdarabok nagy része utoljára 1939-ben volt látható a nagyközönség számára. A korábbi évtizedekben egy másik múzeumban tárolták őket. Az új múzeum egy régészeti park része a Celio-hegyen (Parco Archeologico del Celio), Róma hét dombjának egyikén.

A Parco Archeologico del Celio park december 25. és május 1. kivételével minden nap ingyenesen tart nyitva 07.00-17.30 (téli menetrend) és 07.00-20.00 (nyáron).

A Museo della Forma Urbis keddtől vasárnapig 10.00-16.00 óráig tart nyitva (utolsó belépés egy órával zárás előtt). December 25-én és május 1-jén zárva. A múzeumba a belépő 9 euró.Tartomány:Lazio
Település:Roma
Cím:Museo della Forma Urbis
GPS: 41° 53′ 12.0066″, 12° 29′ 27.09996″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward