» Magyarország

» Magyarország » Borsod-Abaúj-Zemplén » Zemplén


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Erdőbénye a Tokaj-Hegyalja borvidék része.


A legenda szerint az első aszúbor elkészítése Szepsi Laczkó Máté nevéhez fűződik, aki Erdőbényén élt a 17. század első felében.

Az aszúbort méltán tartják számon a világ egyik legjobb természetes édes boraként, hiszen előállítása különleges gondosságot igényel. Az aszú szó a gyümölcs aszalódására utal, a zsugorodás oka az úgynevezett nemes rothadást előidéző gombafajta, a Botrytis cinerea.

A botrytis spórái behatolnak a szőlőszemek héjába, elősegítve a gyümölcs cukortartalmának koncentrálódását és nedvességtartalmának csökkenését.

Tokaj-Hegyalja különleges mikroklímájának köszönhetően az aszúsodás szinte minden évben végbe tud menni. Az aszúsodott szemeket, melyeket szüretkor kézzel kell a fürtből kicsipegetni, egykor fából készült puttonyba gyűjtötték. Az aszú a hagyomány szerint annyi puttonyos, ahány faputtony aszúszemet áztattak egy gönci hordónyi borban.

A múlt századokban a zsidó és görög kereskedők az értékes tokaji bor szállítására minden évben rengeteg hordót rendeltek a helyi kádármesterektől. A kádárok évszázados hagyományait, eszközeiket az élménypontként megszülető Kádárház Látogatóközpont mutatja be, ahol a látogatók workshopokon, csapatépítőkön, rendezvényeken maguk is bepillanthatnak a kádárok világába.

Csak Erdőbényén előforduló táncfajta, a kádártánc: ennek során öt táncos jellegzetes sapkában, hordóabroncsokkal táncolja el a hordókészítés minden fontosabb elemét, előadásukat a híres pohárforgatással zárva.

Bor, mámor, Bénye 2023

Az 2023. augusztus 10-én kezdődik a Bor, mámor, Bénye rendezvénysorozaton különleges bórkostolók, irodalmi estek, zenei és gyerekprogramok, esténként koncertek várják az érdeklődőket a tokaj-hegyaljai Erdőbényén.

A kevesebb mint ezer lakost számláló településen vasárnapig 16 borászat várja nyitott pinceajtókkal a közönséget.

Csütörtökön a Sanzon Tokaj például Puskás Panni írónő részvételével irodalmi esttel és tematikus borkostólóval készül, de a hétvégén bemutatják első pezsgőjüket is.

A négy nap alatt több alkalommal is terepjárós dűlőtúrát tart a Brandon Borászat. Csütörtökön a Gonda Borászatban Kristóf György Out című filmjét, a Komán Borbirtokon Emir Kusturica Macska-jaj című filmjét láthatja a közönség, az Illés pince előtt a nyitónapon Retro partyt tartanak.

Pénteken egyebek mellett Gasztro-fotókiállítás lesz látható a Gonda Borászatban, a Vayi Borászatban muzeális tokaji borok kóstolójával készülnek, ugyanitt a Marianet-duó, a Karádi-Berger Borászatban K-Moringa, a Komán Borbirtokon Nyomán Enikő, az Ábrahám pincészetben Tóth Viktor dzsesszzenész lép fel.

Szombaton egyebek mellett a Sanzon Tokaj Rány-dűlőtúrát és bórkostolót tart, a Gonda Borászatban szüreti dalos foglalkozás, a Budaházy-Fekete Kúria Borászatban népi játékok, a Gonda Borászatban pedig kalácsfonás is várja a gyerekeket. A Kerékgyártó Pincében Jónás Bernadett és zenekara magyar nótával és cigányzenével szórakoztatja a közönséget. A Csite Családi Birtokon Erhardt Gábor építész tart előadást, míg az Illés Pincében a világ legjobb aszúit kóstolhatja meg a közönség.

Vasárnap a borászatoknál borvásárt tartanak, délelőtt a Sanzon Tokajban a múlté lesz a főszerep: Ungváry Krisztián történész, erdőbényei borász a tokaji császári-királyi szőlőterületekről mesél majd az érdeklődőknek.

Több program is regisztrációhoz kötött. Részletek a https://bormamorbenye.hu oldalon érhetők el.Tartomány:Borsod-Abaúj-Zemplén
Cím:Erdőbénye
GPS: 48° 15′ 59.51196″, 21° 21′ 20.27448″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward