» Magyarország

» Magyarország » Borsod-Abaúj-Zemplén » Zemplén


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Miskolctól északkeleti irányban, egy sziklaszirten áll Boldogkő vára. A vár Boldogkőváralja nevű település fölött magasodik és uralja az abaúji tájat.


A vár története

Boldogkő várát 1282-ben a Hernád völgyének védelmére építették. Először a III. András által kiadott oklevélben említik meg az erődítményt.

A vár építéséhez egy különleges, ősi legenda fűződik, amely a tatárjárás idejébe repít vissza.

IV. Béla király életét a Muhi csata után egy Bodó nevű helybéli szilva aszaló mester mentette meg azzal, hogy elbújtatta az üldöző tatárok elől. A tatárok aztán csak elhagyták az országot, és amikor a szilvák újra megértek, Bodó összeszedte az összes gyümölcsét, megaszalta mindet, és felvitte Budára. Hét társzekér cipelte a rakományt. És mivel Bodónak pont hét lánya volt, hát őket is magával vitte.

Béla király emlékezett rá, hogy Bodó egykoron megmentette az életét, ezért hálája jeléül neki adományozta
Aszaló és Bodolló községeket, valamint a környező területeket. Egy kikötése volt, hogy Bodónak öt éven belül várat kell építeni, hogy ha a tatár újra az országra tör, az erősség oltalmazza az itt élő embereket. Nem sokkal később a királyné mulatságot rendezett, amelyre nem csak Bodót, de a hét lányát is meghívta. A szemre való hölgyeknek még aznap este megkérte hét deli vitéz a kezét, akiknek a segítségével fel is épült a vár, pont úgy, ahogyan a király kívánta.

Amikor az utolsó szegletkő is a helyére került, Béla király személyesen vizitálta meg a friss erősséget. Nagyon megtetszett az uralkodónak mindaz amit látott, és azt mondta Bodónak: nevezzük e sziklát, amelyre a vár épült Bodókőnek, a várat azonban ezentúl Boldogkőként említsük, lévén hogy a hét fiatal szerelmes pár közös munkájának a gyümölcse.

(c)hetedhetország.hu

Felújítási munkák a várban

Boldogkő várában az 1300-as évek közepén épült palotaszárnyat az eredeti állapotnak megfelelően állítják helyre. Az emeleten visszaépülnek a boltozatok, eredeti méretében rekonstruálják a 19 méter hosszú lovagtermet, illetve a hozzá kapcsolódó lakótermet.

Visszaépül az északkeleti torony, ahol az eredeti helyszínen egy korabeli eszközökkel, tűzhellyel felszerelt konyha is elkészül. A projekt része a vár külső és belső díszkivilágítása is, valamint a kaputorony melletti várpincében modern, audiovizuális eszközökkel felszerelt, több látványos kiállítást terveznek. Megépül egy korszerű fogadóépület is, amelyet a táj érintetlenségének megőrzése érdekében a vár alatt található középkori étterem meglévő terasza alá, az épülettömeg döntő részét a földbe rejtve helyeznek el. Itt pénztár-információ, vizesblokkok, ajándék- és helyi termék bolt, valamint kávézó szolgálja majd a turisták kényelmét. A parkolótól a várhoz vezető régi közlekedési útvonalak egy része megszűnik, a fejlesztés során kialakított új útvonal a fogadóépülethez kalauzolja a vendégeket.

Felújított vár

2024-ben boldogkői Alsóvárban, a pinceterekben új kiállítóterek nyíltak meg. A Felsővár Palotaépülete nagyléptékű belső átalakítással visszanyerte eredeti, középkori térszerkezetét, annak földszintjén és emeletén is új kiállítások nyíltak. Emellett elkészült egy hétnyelvű, tizennégy állomásból álló applikáció is, az idegenvezető alkalmazáson keresztül - a tárlatok mellett - bemutatják a több mint hétszáz éves vár egykori lakóinak életkörülményeit, hétköznapjait. 

Programok a várban

Minden év augusztus elején középkori várjátékokat tartanak. Tartomány:Borsod-Abaúj-Zemplén
Cím:Boldogkőváralja
GPS: 48° 20′ 40.40041″, 21° 13′ 56.16066″
Honlap: https://boldogkovara.hu/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward