» Magyarország

» Magyarország » Borsod-Abaúj-Zemplén » Zemplén


Értékeld Te is:

A vulkánok szülte, erdő borította Zempléni-hegység hajdani tűzhányóján található az egyik legrégebbi, Árpád-kori vár romja. Füzér vára, a történelmi Zemplén vármegye nevezetességét jelenleg felújítják.


Kastélytörténet

Füzér és a füzéri vár jelentős történelmi események tanúja volt, hiszen a terület Bánk bán tulajdona volt, 1235-től királyi birtok (II. András halálakor), utána pedig olyan neves családok birtokolták, mint a Nádasdyak vagy a Perényiek. 

A Füzér község fölött 170 méter magasan, nehezen megközelíthető, meredek hegy tetején épített várban 1526-ban Perényi Péter koronaőr Szapolyai János koronázása után - ahelyett, hogy szokott helyére, a visegrádi várba vitte volna - Füzérre szállíttatta a Szent Koronát és legalább egy évig ott rejtegette. Később a vár áldozatául esett az osztrák hadsereg rombolásának.

Felújítás

Várhatóan 2025-re fejeződik be a füzéri vár felújítása. Az építkezéssel nemcsak a falakat és a tetőket húzzák fel, de a látogatók számára megelevenedik az a középkori hangulat, amellyel átélhetővé válik a történelem. A kivitelezés során konyhát, sütőházat, ecetesházat, darabont házakat, gyümölcsaszalót, liktárium helyiséget alakítanak ki. A pincékben papírmerítő műhely várja a látogatókat, de felépül majd a Várkapitány háza, a Rimay ház - Rimay János életét bemutató szoba is.

Egyedi élményelemként az úgynevezett Csillag ösvény csillagda, csillagászati animációs program várja az érdeklődőket. Kiállítással bővül a füzéri alsóvár, a vár infrastruktúrájához, a költségek csökkentése érdekében kiépül egy napelempark, bővítik a parkolót és váruradalmi függőkertet is kialakítanak. Az erdei környezetben egy tematizált játéktér kap helyet a Fehérlófia ősi mondájára alapozva. 

Tartomány:Borsod-Abaúj-Zemplén
Cím:Füzér
GPS: 48° 32′ 22.7544″, 21° 27′ 17.25696″

Régióválasztó

arrow_upward