» Ausztria

» Ausztria » Niederösterreich » Duna mentén


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Hainburg történelme során kétszer is volt magyar kézen. A honfoglalás után magyarok foglalták el, 1042-ben III. Henrik császár vette el Aba Sámueltól. 1482-ben Hunyadi Mátyás király ismét megszerezte a magyaroknak.


Hainburg fellegvárat már a Nibelung-ének is megemlíti. E hősköltemény szerint Etzel úr és Krimhilda asszony erre felé való útjukban itt töltöttek egy éjszakát.

A vár kápolnájában tartotta esküvőjét 1252. február 11-én a kápolna építtetője, a már negyven éves özvegy Ausztriai Margit, a huszonegy éves Cseh Ottokárral.

Mátyás király seregei 1482-ben elfoglalták Hainburgot. A Fekete Sereg fő erőssége ebben a hadjáratban is a várostrom volt, ami rendre Mátyás sikereit eredményezte. Ennek a taktikának a fő hátránya a gyakori tehetetlenség volt, az ostromló sereg gyakran csak a védők éhségére számíthatott, ezáltal a várvívás rengeteg időt emésztett fel. Hainburg bevétele például 9 hónapot vett igénybe. 

1569-ben egy viharban lángra kapott a vár puskaportára, többé nem állították helyre.

Hainburg an der Donau-tól 4 km-re délnyugatra a Duna jobb partján 148 m tengerszint feletti magasságban fekszik. Az 1980-as évek közepén az osztrákok erőművet terveztek építeni Hainburgnál, a Donaukraftwerk fel is készült rá, hogy Bécs alatt megépíti a hainburgi erőművet, ám ez az osztrák környezetvédők és a hivatalos csehszlovák tiltakozás hatására elmaradt.Tartomány:Niederösterreich
Cím:Hainburg an der Donau
GPS: 48° 8′ 42.17568″, 16° 56′ 32.62884″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward