» Ausztria

» Ausztria » Niederösterreich » Alsó-Ausztria


Értékeld Te is:

A Schloss Hof Ausztria legnagyobb vidéki kastélya. A hét teraszon kialakított gyönyörű barokk kert, kézműves műhelyeket és régi osztrák háziállatokat bemutató majorság, kocsikázás, élmény játszótér és állatkert a gyerekek számára is nagy élményt nyújt.


Alsó-Ausztria keleti részén több mint 50 hektáron terül el a Hofi kastély.

A főúri lakóépületből, a művészien kialakított teraszos kertből és az idilli majorságból álló pazar épületegyüttest az 1720-as években Savoyai Jenő herceg reprezentatív vidéki és vadászszékhelyeként létesítették. Johann Lucas von Hildebrandt tervei alapján építették. Amikor 1730 körül nagyjából lezárultak a munkálatok, az európai barokk egyik leglenyűgözőbb mesterműve konkrét alakot öltött.

A Hofi kastély páratlan szépsége Mária Terézia figyelmét sem kerülte el. A császárné Jenő herceg örököseitől 1755-ban vette meg a birtokot, amelyet aztán férjének ajándékozott. Ferenc István császár 1765-ben bekövetkezett haláláig minden évben a tavaszi és késő őszi hónapok között sok-sok hetet töltött a Hofi kastélyban, hogy "mentesítse a lelkét az uralkodás terhétől", ahogy azt kastélyhomlokzat kert felőli oldalán olvasható felirat is hirdeti.

Az udvartartás elhelyezésére 1770-ben az időközben megözvegyült Mária Terézia, hogy még egy emeletet építtet a kastélyra. Franz Anton Hillebrandt udvari építész e munkálatok során a kor ízlésének szellemében gazdag klasszicista díszítéssel látta el a homlokzatot és a belső termeket is. Lényegében ekkor alakult ki a Hofi kastély mai arca.

A helyreállítási munkálatok után Ausztria legnagyobb vidéki kastélya újra visszakapta régi fényét. Minden bútordarab és minden kép pontosan azon a helyen található, mint Jenő herceg vagy Mária Terézia császárné idején.

A KERT

Pompájában és eleganciájában csak kevés európai barokk kert vetekedhetett a Hofi kastély Jenő herceg számára kialakított kertjével. A Hofi kastély barokk kertje szezononként és évente mindig új színekben és új formában pompázik. A látogatók hét teraszon sétálgatva csodálhatják meg a színes kavics és az elegáns virágágyások kombinációjával kialakított íves ornamentikát (broderie), a sétalugasokat és az impozáns kutakat.

ORANGERIE

Az "orangerie" a Hofi kastély különleges jelentőségű technikai és kultúrtörténeti drágaköve, hiszen a Jenő herceg számára építtetett üvegház jellegét tekintve az egyik legnagyobb és legimpozánsabb barokk építmény. Johann Lucas von Hildebrandt az üvegházzal méltó keretet teremtett azoknak a botanikai különlegességeknek, amelyeket a nagy hadvezér elsősorban a Földközi-tenger térségéből és Kelet-Indiából hozott a Hofi kastélyba. Az egzotikus növényeket nyaranta két szimmetrikus paradicsomi kertben mutatták be. Télen pedig átköltöztek a kert mögötti két üvegházba, amelyet már a kortársak is építészeti és technikai mesterműnek tartottak. Elsősorban a déli homlokzat nagy üvegfelülete és az újonnan kifejlesztett földalatti fűtésrendszer számított majdhogynem forradalmi merészségű újításnak.

MAJORSÁG

Jenő herceg a Hofi kastéllyal együtt egy egész sor mezőgazdaságilag hasznosított területre, istállóra, lakóházra és műhelyre is szert tett. A gazdasági épületek átépítését és a kastélyépület kialakítását szintén Johann Lucas von Hildebrandt sztárépítészre bízta. A gazdasági épületekből, legelőkből, istállókból és mezőgazdaságilag hasznosított területből álló, több mint öt hektáron elterülő komplexum jellegét tekintve Európa legnagyobb barokk létesítményei közé tartozott.

Ma a látogató a Hofi kastély ezen részében élvezheti a vidéki életet, betérhet a Fehér Páva étterembe, valamint számos ritka és szeretnivaló állattal találkozhat. A birtok gazdag állatvilágához gazdag növényvilág is társul. Jenő herceg korához hasonlóan a majorság napjainkban is számos kerttel büszkélkedhet, de ezek ma már nemcsak haszoncélokra, hanem elsősorban a szemlélők örömére szolgálnak és a regionális kertkultúra, valamint a ritka zöldségfajták, bogyók és fűszernövények fennmaradását biztosítják.

A vidéki idill különösen hangulatos felfedezésére keddtől vasárnapig sétakocsik állnak a látogatók rendelkezésére.

A majorság állatai különböző földrészekről származnak. Többségük azonban az őshonos osztrák állatokhoz és a megfogyatkozott háziállat-fajtákhoz tartozik. A legelőkön és az istállókban például nóri és lipicai lovakat, fehér szamarakat, pápaszemes és morva juhokat, gyapjas mangalicákat, négyszarvú kecskéket és magyar szürkemarhátkat láthatunk. A majorság egzotikus lakói között gyapjas alpakákkal és barátságos kétpúpú tevékkel találkozhatunk. A szárnyasok között csodálatos fehér pávákat, büszke Sulm-völgyi tyúkokat, kacsákat, libákat és ritka galambfajtákat is találunk.

A regionális életkultúra autentikus részeként létrehoztak egy weinvierteli kertet. Ebben a kertben festői módon haszon- és dísznövények nőnek egymás mellett, a leveles és gyökeres zöldségek, a fűszernövények és a virágok évszakonként új színben pompázó, tarka képet alkotnak. A nassolós és bogyós kert attrakció számba megy minden olyan látogató számára, aki szereti a természetben megízlelni a természetet. A vendégeknek itt nem tiltják, hanem kifejezetten megengedik, hogy gyümölcsöt szedjenek!

A lekváros kertben teremnek azok az ízletes gyümölcsök, amelyeket megfelelően érett állapotban a majorság különösen hangulatosan berendezett lekvárfőző konyhájában főznek be.

A füveskertben különböző bódító illatú és értékes aromájú növények vannak. Kis táblák tájékoztatnak arról, hogy az egyes növények milyen kulináris célra használhatók és milyen gyógyító erőt fejthetnek ki.

Kevésbé finoman tagolású, viszont számottevő terméssel kecsegtet a gyümölcsöskert. Itt állnak a terméstől roskadozó és kellemes árnyat adó szilva-, cseresznye- és öreg diófák. Ezt a kertet különösen szívesen keresik fel azok a vendégek, akik a majorságban piknikeznek. A vidéki ínyencségekkel megrakott piknikkosarakat a "Fehér Páva" majorsági vendéglőben készítik el.

Végül pedig van a majorságban egy barokk példa alapján kialakított cserepes kertészet, amelynek a helyiségeiben szerszámokat, cserepeket és számtalan szárított fűszernövényt tárolnak.

MŰHELYEK

A majorság szakszerű karbantartására számos műhely működött, amelyekre a felújítás során is nagy gondot fordítottak. A Hofi kastély majorságában a korábbi évszázadok bútoraival berendezett és történelmi szerszámokkal felszerelt esztergaműhely, kosárfonó műhely és pálinkafőzde található. Ezen kívül felújították a lekvárfőző konyhát - nem muzeális értelemben kialakított látványkonyhaként, hanem a történelmi miliő és jelen korunk technikai vívmányainak ötvözeteként. Így a lekvárfőző konyha teljes egészében üzemel.

GYEREKEK

A Schloß Hof állatsimogatója, kaland játszótere és barokk gyerekvilága a legfiatalabb vendégek számára is nagy élményt nyújt. A gyerekek pónilovagolhatnak szombaton és vasárnap 14-16 óráig.

A kitűnő konyhájú Fehér Páva étterem - a kisgyerekek étkeztetését könnyítendő - mikróval, etetőszékekkel, játékokkal is felszerelt.Tartomány:Niederösterreich
Cím:2294 Schlosshof 1
GPS: 48° 12′ 49.94935″, 16° 56′ 13.79152″
Honlap: http://www.schlosshof.at

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward