» Olaszország

» Olaszország » Piemonte

A három legjobb római kori látnivaló Piemontban


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A három legjobb római kori helyszín Piemontban.


Északnyugati fekvésével Piemont stratégiai helyzetben volt, hogy ellenőrizze az Alpokon túlról esetleg benyomuló népeket. A rómaiak a Kr. e. 2. században érkeztek Piemontba, és több kolóniát alapítottak, köztük Eporedia (Ivrea), Derthona (Tortona) és Augusta Taurinorum (Torino), amelyet a Julius Caesar által a gall törzsek ellen vívott gall háborúk idején, Kr. e. 28-ban alapítottak.

Mint mindenhol, ahová eljutottak, a rómaiak is hihetetlen építményekkel hagytak nyomot maguk után, amelyek kiállták az idő múlását: vízvezetékek, hidak, utak, boltívek, falak. Kiválasztottunk három legjelentősebb római műemléket, amelyeket Piemontban láthat.

Augustus diadalíve Susában

A Susa-völgy szívében, a Cotti-Alpok lábánál, Torinótól 51 km-re nyugatra fekszik Susa, amely az i. e. 1. század végén került a római birodalom részévé. Az Alpes Cottiae fővárosa volt, a Római Birodalom három kis tartományának egyike, amely az Alpok Franciaország és Itália között húzódott. A római város maradványait a Piazza Savoia téren, a város központi terén találták meg, ahol a Forum állt. A Porta Savoia például, közvetlenül a székesegyház mellett, a római katonai építészet egyik legjelentősebb példája a környéken. Ez volt a város fő bejárata. A Porta Savoia a 3. és 2. század között épült, jól megőrzött római falak része. További római kori látnivalók közé tartozik a Kr. u. 2. századi amfiteátrum, amelyet a völgy szelei által védett medencében építettek; valamint a Terme Graziane néven ismert vízvezeték maradványai.

A legimpozánsabb római emlék azonban az Augustus diadalíve, amelyet a Kr. e. 1. század végén építettek Augustus császár és Marcus Julius Cottius, egy kelta-liguriai uralkodó (a rómaiak előtt Piemontban kelta-liguriai törzsek éltek) által kötött szövetség jeléül, akit a Cottiai-Alpok királyává és római prefektusává tettek. Maga Octavianus Augustus Galliából visszatérve megállt Segusiumban (Susa római neve), hogy felavassa az emlékművet. A boltív a város nyugati részén, egy kis dombon található, közel ahhoz a helyhez, ahol később a falakat építették. A Via Cozia (ma Via delle Gallie), a Galliába vezető út mentén állt.

Ivrea amfiteátruma

A Torinótól alig egy órányira északra fekvő Ivrea az úgynevezett Canavese szubalpin terület fő központja, amely az Aosta-völgybe vezető út mentén, a középkori Via Francigena részeként fekszik. Ivrea és a környező terület, amelyet a Pó mellékfolyója, a Dora Baltea folyó szel át, különösen a számos kastélyáról híres. Ivrea maga is népszerű úti cél a karneváli időszakban, mivel itt rendezik meg Olaszország egyik leghíresebb karneválját, a jellegzetes Narancsok csatáját.

Ivrea a Római Birodalom előőrsévé vált i. e. 100-ban, amikor is azért alapították, hogy az Alpokból Észak-Olaszországba vezető egyik hagyományos inváziós útvonalat őrizze. Akkoriban latin nevén, Eporedia néven ismerték. A régészeti ásatások számos római kori épület, egy út és a csatornahálózat maradványait hozták felszínre. A legjobban megőrzött római kori helyszín az 1. századból származó amfiteátrum, amely akár 100 000 néző befogadására is alkalmas volt. A város falain kívül, a Vercellibe vezető út mentén épült amfiteátrum mintegy 65 méter hosszan nyúlt el; ma is megcsodálhatók az ellipszis alakú külső körítőfal és az oldalfalak maradványai, valamint néhány földalatti alagút, ahol az állatokat tartották, és az alagút, amely lehetővé tette a gladiátorok átjutását a lelátókról az amfiteátrum közepére.

Az Acqui Terme-i vízvezeték

A Piemont déli részén, Alessandria tartományban található Acqui Terme az olasz DOCG vörösbor, a Brachetto d'Acqui egyik fő bortermelő közössége.

Acqui Terme egyúttal népszerű fürdőváros is, amint arra a neve is utal (a terme jelentése termálfürdő). A város központjában áll a La Bollente (a forró), egy 1870-ben tervezett kis pavilon, amelyben egy forró, természetes forrásból származó szökőkút található, ahol a víz 75 °C-on bugyog. A forró kénes források már a római idők óta híresek, amikor Acqui Terme Aquae Statiellae néven szerepelt; Gaio Plinio Secondo latin író a római világ legfontosabb forrásai között említette őket, a Puteoliban (Pozzuoli) és az Aquae Sextiae-ben (Aix-en-Provence) található forrásokkal együtt.

A római város jelentősége az i. e. 109-ben megépített Æmilia Scauri úttal nőtt, amelyet a császárkorban Via Julia Augusta névre kereszteltek át, és amely a Pó-síkság, valamint Gallia és Spanyolország közötti egyik legfontosabb szárazföldi összeköttetéssé vált.

Acqui Terme legalább három termálfürdővel rendelkezett; egy calidarium medence maradványai ma is láthatók. Egy monumentális vízvezeték biztosította a vízellátást mind a termál-, mind a háztartási és üzleti célokra. Valóban a vízvezeték a legjelentősebb római kori helyszín Acqui Terme-ben. A 15 oszlopból és 4 boltívből álló vízvezeték, a város egyik jelképe, Észak-Olaszország egyik legjobban megőrzött építménye, amely a császárkorból származik; a csővezeték eredetileg 13 km hosszú volt, és az Erro patakból merítette a vizet.Tartomány:Piemonte
GPS: 45° 3′ 38.646″, 7° 55′ 24.7764″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward