» Olaszország

» Olaszország » Veneto » Dolomitok


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Cortina d'Ampezzo-t a Dolomitok királynőjének hívják, amelyet páratlanul szép fekvésének is köszönhet. Olaszország leghíresebb síparadicsoma és az egyik legdrágább városa.


A kisváros a Dolomitok azonos nevű völgyében (Valle d'Ampezzo) fekszik, Cadore (délen), Val Pusteria (északon), Val d'Ansiei (keleten) és Agordo (nyugaton) között. Cortina nyugati határában emelkedik a Tofane csúcs, északon a Pomagagnon, északkeleten a Cristallo, keleten a Faloria és a Sorapiss, délen pedig a Becco di Mezzodi, Croda da Lago és Cinque Torri.

A középkorban Ampezzo az Aquileiai Patriárchátusnak valamint a Német-Római Birodalomnak volt alárendelve. 1420-ban a Velencei Köztársaság hódította meg. 1508-1920-ig, az osztrák fennhatóság alatt lakosai nem németesedtek el, megőrizve eredeti nyelvüket, a ladint.

Az első világháború idején heves összecsapások zajlottak e vidéken az olasz és az osztrák-magyar csapatok között - ezeknek állítanak tanulságos emléket a környékbeli szabadtéri múzeumok. A világháború után a települést Olaszországhoz csatolták.

Napjainkban az ország egyik legnépszerűbb síparadicsoma. Itt rendezték meg az 1956. évi 7. téli olimpiai játékokat. 2026-ban ismét téli olimpia helyszíne lesz Cortina d'Ampezzo.

I. VILÁGHÁBORÚ EMLÉKEI (részletek)

1. Első Világháborús Szabadtéri Múzeum (Piccolo Lagazuoi, Passo Falzarego)

A Lagazuoi Hegység jókora területét foglalja el 2.100 és .800 méter közötti magasságon. Különböző hosszúságú és erőfeszítést igénylő útvonalak teszik lehetővé az olasz és osztrák állások és alagutak megtekintését a Dolomitok egyik legszebb kilátással rendelkező sétánya mentén. Számos és bonyolult alagutak összessége teszi egyedivé ezt a múzeumot. Ezek mentén számos nyílás található, melyek lőrések, ágyúnaszádok valamint szellőzőnyílások szerepét töltötték be és melyekből rendkívüli látvány nyílik a dolomiti tájra. A legjelentősebb alagútakat újjáépítették és teljes biztonsában látogathatók: a csapatok elszállásolására, robbanóanyagok tárolására, a vájatok kialakítására használt légkalapácsok energiaellátását biztosító áramfejlesztő egységek elhelyezésére szolgáló barlangüregek tekinthető meg. Ezek közül néhányban szobákat rendeztek be múzeumi tárgyakkal és hang rekonstrukciókkal, melyek bemutatj?k a katonák mindennapi életét. A szabadtéri múzeum több útvonalon is felfedezhető, két klasszikus útvonal:

A hegyivadászok útvonala, amely a Lagazuoi előhegy csúcsáról az olasz akna galéria mentén halad és, a dolomiti front történelmi helyszíneinek egyikén, a Cengia Martini-n jut a felszínre. A teljes útvonal (a Passo Falzarego-ig) kb. 2 óra alatt tehető meg, melyre hegyi túrákhoz megfelelő felszereléssel és az útvonal megvilágításához szükséges elemlámpával kell felkészülni. Sisak használata ajánlott még akkor is, ha hegymászásra jellemző nehézségekkel az útvonal nem rendelkezik, de elég nagy erőfeszítést igényel és veszélyes pontokat is tartalmaz.

A Kaiserjäger útvonal az osztrákok által megszállt Lagazuoi hegyoldalhoz vezet. A hegycsúcsról egy gyönyörű kilátással rendelkező útvonal vezet lefelé, melynek során egy függőhídon is át kell kelni, hogy végül a Vonbank állás lövészárkaihoz érjünk. Az útvonal kb. másfél óra alatt megjárható, de hegymászó felszerelés szükséges és ajánlott a biztonsági kötél használata is a híd előtt nem sokkal lévő veszélyes útszakaszhoz.

A szabadtéri múzeum látogatása ingyenes. Autóval elérhető, nagy parkoló és nyilvános WC. Májustól októberig ajánlott a megtekintése. Elemlámpa és védősisak a helyszínen kölcsönözhető. (részletek)

2. Cinque Torri/5Torri (Passo Falzarego)

A Cinque Torri egy egymás mellett elhelyezkedő hatalmas sziklás hegycsoport, mely - ahogy az a nevéből is kiderül - tornyokból álló sornak tűnik. Ezek a hegytornyok egy tágas erkélyről emelkednek ki, ahonnan a Dolomitok egyik legszebb körpanorámájában lehet gyönyörködni: elöl, egyik oldalról, a Croda da Lago és Averau hegység a másik oldalról az Első Világháború frontvonala a Sasso di Stria, a Lagazuoi és a Tofane hegységekkel. Távolabb Cortina d'Ampezzo, a Cristallo, a Sorapiss, az Antelao és a Civetta hegyek láthatók.

Az első világháború alatt a Cinque Torri-nál haladt a második olasz frontvonal, bonyolult rendszerű lövészárkokkal valamint tüzelőállásokkal és futóárkokkal. A Cinque Torri tarackjai találták el és tették véglegesen harcképtelenné a Passo Valparola-nál lévő Tre Sassi Erődöt.

A Cinque Torri szabadtéri Múzeumának területe közvetlenül a 5Torri libegő hegyállomása mellett kezdődik és gyerekek által is könnyen járható utakon át vezet. A pár perc alatt vagy akár fél nap alatt bejárható útvonalak a tornyok között kanyarogva és szebbnél szebb kilátást nyújtva a turistának, történelmi dokumentumok és rajzok segítségével hitelesen újjáépített védőárkokhoz és az olasz parancsnokság barakkjához vezetnek. Végül pedig aki a tornyok függőleges falain, a híres sziklapályán felmászik, kivételes látványban lehet része. A Cinque Torri előtt enyhén lejtő zöld tisztások terülnek el, ahol meg lehet pihenni és ahol a gyerekek kedvükre játszhatnak. A terület menedékházainak tágas és napos teraszain kellemesen elfogyasztható az aznapi ebéd.

A terület több pontján vannak múzeumi kiállítások, ahol fegyverek és a katonák mindennapos tárgyai láthatók. Említésre méltó többek között egy 75 mm-es ágyúval és tüzérekkel felállított tüzérségi állás. Az összes útvonal mentén táblák találhatók, melyek történelmi információkkal látják el a turistát olasz, német és angol nyelven. Ezentúl rendelkezésre áll egy három nyelvű hangkalauz is. A szabadtéri múzeumba a belépés ingyenes. A három fő megtekintési útvonal:

A hadiállások ösvénye. Az útvonal az eredeti futóárkok és lövészárkok mentén kanyarog, mely az újjáépített tüzérségi álláshoz, a front felé forduló megfigyelőkhöz valamint a tüzérségi parancsnokság barakkjához vezet. Az útvonalat könnyen járható és egyedülálló kilátással rendelkező utakon 30 perc alatt meg lehet tenni.

A Tornyok megtekintése. Ez az útvonal az előző folytatása és a Tornyok mögött kanyarodva az alsó lövészárokhoz vezet ahonnan Cortinára nyílik kilátás. Innen lehet elérni a Cinque Torri Menedékházat, mely annak idején a Reggio Dandár parancsnokságának székhelye volt és ahol III. Vittorio Emanuele a frontra látogatásakor tartózkodott, és végül a légelhárító tüzérségi állást, mely a libegő hegyállomása előtt található. Időtartam: 2 óra.

A Tó ösvénye. Ez a leghosszabb útvonal, melynek első szakasza egybeesik a hadiállások ösvényével, majd a lenti lövészárokhoz vezet és a védőárkok elérésével, melyek a völgyet a Tofana di Rozes-ig szelték át, az erdőnél köt ki. Fenyőfák és vörösfenyők között haladva érünk el a Bai de Dones tóig, ahol a 149 mm-es ágyú állások találhatók, majd a libegő völgyállomásához érve fejeződik be az útvonal.

5Torri autóval vagy a négyüléses 5Torri libegővel kényelmesen megközelíthető. Nagy parkoló. Ingyenesen látogatható, mely májustól októberig ajánlott. (részletek)

3. Forte Tre Sassi (Passo Valparola)

Az Erőd ma egy masszív és elragadó építészeti műemlék nagy sziklatömbökből épült vastag falakkal. Az erődben található a Első Világháborús Múzeum. A front ezen szakaszáról maradt háborús emlékek, valamint a háborúba sodort hegyi népek történelmét elbeszélő fényképek és dokumentumok láthatók a kiállításon. A magyarázatok és a bérelhető hangkalauz olasz, angol és német nyelven áll rendelkezésre. (Belépő: 5 euró/felnőtt és 2 euró/gyerek 6-10 év).

A Tre Sassi Erődhöz a Passo Falzarego-tól autóval két perc alatt el lehet jutni. Nagy parkoló. Az Erőd közvetlen közeléből a tágas, füves területtel körülvett Valparola tóhoz és a Valparola Menedékházhoz néhány perces sétával lehet eljutni. (részletek)

FELVONÓ

Lagazuoi kabinos felvonó (Grossraum Gondelbahn). Hegyállomás: Passo Falzarego 2.800 m. A hegytetőről számos nagyszerű, völgy felé leereszkedő útvonal nyújt lehetőséget a Falzerego-hágóhoz való visszatérésre. Hegyállomás: Első Világháborús Múzeum

5 Torri libegő. Hegyállomás: Cinque Torri szabadtéri múzeum

Giau libegő

Kabinos felvonó a Faloria hegyre (részletek)

Sessellift Tofana Duca d'Aosta-Pomedes: libegő a Tofana hegyre

Felvonó a Monte Cristallóra (részletek)

Mietres libegő (részletek)

Seilbahn Cortina-Col Druscié

TÚRA

Cortina legkedveltebb túraterületeinek számít az egykori vasút mentén húzódó Promenade és a sétálóutat szegélyező számos falvacska is.

Szép útvonal a Cortinatól felvonóval is elérhető Faloria hegyhát, amely völgyútjaival és átjáróival kapcsolatot biztosít a Sorapis gleccservájtaihoz és a Tre Troci-hágóhoz.

Egy másik túraterület a Pelmo és Giau-hágó között fekvő Croda da lago, Rochetta, a Monte Cernera és a Monte Nuvolau csoportjai.

Dinoszaurusz-út: 220 millió évvel ezelött élt dinók maradványai találták meg a környéken. Az út a Monte Pelmetto-hoz vezet.

Mondeval-Mann út: 2.000 m magasan fekvő sírhoz vezet, amely kb. i.e. 5.000-ből származik.

La via del Ferro/Vas-út.

Faloria-hegy és  Sorapiss-tó. A 2123 m magas Faloria-hegy kabinos felvonóval közelíthető meg, a hegytetőről fantasztikus panoráma nyílik a környező hegyekre. A tapasztalt túrózók innen is elérhetik smaragdzöld Sorapiss hegyi tavat. (részletek)

KERÉKPÁR

Nyáron kerékpárosok használhatják az olasz sípályákat. Az kánikulában is működnek az olasz Dolomitok síliftjei, sítalppal felszerelt turisták helyett azonban kerékpárral érkezőket szállítanak a háromezer méter magas hegycsúcsokra. A télen használt skipass helyett a kerékpárosok Bikepass segítségével juthatnak fel a hegyekre, ahol tetszés szerint követhetik a sípályák útvonalát. A Bikepass ára naponta 30 euró (mintegy 9 ezer forint) körüli összegbe kerül.

Síparadicsom

Cortina d'Ampezzo még mindig a "legmenőbb hely" Olaszországban a téli vakáció eltöltésére, ahol a csillogás és a síelés együtt jár. A terület csodálatos tájakat, 140 km pályát, valamint történelmi útvonalakat kínál, amelyeken megismerhetjük az itt vívott Nagy Háborút.

A fő síterepek közé tartozik Faloria, Cristallo, Pocol-Tofana és Cinque Torri. Cortina adott otthont az 1956-os téli olimpiának. A Corso Italia a város főutcája, amelyet csúcskategóriás butikok és éttermek szegélyeznek, ahol egy síeléssel töltött nap után érdemes nézelődni, ha ez a kedvence.

KALAND

Adrenalin Park: Kalandpark erdei kötélpályával. Játszótér a kicsiknek.

Mission Impossible kalandpark (Corso Italia 69/a)

Sziklamászás

Mountainbike

Canyonig 15 éves kor fölött.

MÚZEUM

Museo Regole, "Ciasa de ra Regoles" helytörténeti Múzeum (Via del Parco, 1).

"Rinaldo Zardini" paleontológiai múzeum, a Dolomitokban talált fosszíliák tekinthetők meg.

Museo Etnografico d'Ampezzo néprajzi múzeum.

Collezione Rimoldi modern művészetek múzeuma, az egyik legjelentősebb magángyűjtemény Olaszországban.

Museo delle Nuvole - MMM Dolomites (Monte Rite), múzeum a Dolomitok élővilágáról.

FÜRDÉS

Panoramabad

CSILLAGÁSZAT

Planetárium a belvárosban.

Csillágvizsgáló 1.780 m magasban.

LÁTNIVALÓK

Burg Andraz a legöregebb vár a Dolomitokban (részletek).

Strada delle Dolomiti/Dolomit-út. Az utat 1909. szeptember 13-án nyitották meg. Bolzanot és Cortina d'Ampezzot köti össze.

Itt forgatták:

Cortinában számos neves filmet is forgattak: itt készült többek között pl. a Rózsaszín párduc vagy a Cliffhanger c. Stallone-film számos jelenete.Tartomány:Veneto
Település:Cortina d'Ampezzo
GPS: 46° 32′ 16.98756″, 12° 8′ 17.5488″
Honlap: http://www.dolomiti.org

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward