» Egyiptom

» Egyiptom » Gíza


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Az ókori világ 7 csodái közül az utolsó fennmaradt emlék, a gízai piramisok egyike a világ legfelismerhetőbb épületeinek. A piramisokat 4000 éve a hatalmas fáraók síremlékeként építették, amelyeket a hatalmas Szfinx őriz. Építésüket máig rejtély fedi.


A gízai fennsíkon a négy legnagyobb attrakció Kheopsz (Hufu), Khefrén (Hafré) és Mükerinosz (Menkauré) piramisai, valamint a Szfinx, de körülöttük még sok kisebb piramis, templom és sír és el van szórva.

Az egyiptomi főváros közvetlen közelében lévő Gízai-fennsíkon található Kheopsz, Khephrén és Mükerinosz óbirodalmi fáraók piramisai, amelyeket Kr. e. 2600 és 2500 között építették.

A gízai nagy piramist Kr. e. 2560 körül építették monumentális temetkezési helyként az óbirodalmi Hufu vagy Kheopsz fáraó uralkodása idején. Ez a világ legnagyobb ismert ókori építménye (magassága 146,5 méter) a kínai nagy fal mellett.

A teljes piramismező a három nagy piramison kívül magában foglalja a hozzájuk tartozó halotti templomokat, kisebb piramisokat - köztük I. Hotepheresz, I. Merititesz és Henutszen királynék piramisát -, a Nagy Szfinxet, Khephrén és Mükerinosz völgytemplomait, Hentkauesz királyné sírját, a nemesek masztabáit és más, a halottkultusszal, illetve az építkezéssel kapcsolatos épületeket.

A folyamatosan zajló feltárások a Gízai-fennsíkon már több bizonyítékkal is szolgáltak, hogy a közhiedelemmel ellentétben a piramisokat nem rabszolgák, hanem parasztok építették. Amikor a Nílus áradt és elfeledte a földjeiket, a parasztoknak kiváló pénzkereseti forrás volt a piramisokon való munkálatok, ahol kiépített étkeztetési és orvosi szolgálatok is rendelkezésükre álltak. A Nílus áradása miatt a kőtömbök szállítása is könnyebben ment.

A piramisok tökéletessége, milliméter pontossága és belsejük szépsége a bizonyítékok ellenére is sok embert kétkedésre bír. Az ókori építészek érdeme és legnagyobb dicsérete, hogy milyen sokan hisznek ma is abban, hogy űrlények vagy angyalok építették őket.

Nyitvatartás: 9-től 17 óráig

Árak: a belépéshez egy jegy kell, amely a nagy piramisokba való bemenetel kivételével jó mindenhová. A nagy piramisokhoz külön jegy kell.

Általános:

Felnőtt: 60 EGP (1100 Ft)

Tanuló: 30 EGP (550 Ft)

Kheopsz-piramis:

Felnőtt: 100 EGP (1850 Ft)

Tanuló: 50 EGP (920 Ft)

Khefrén-piramis:

Felnőtt: 30 EGP (550 Ft)

Tanuló: 15 EGP (275 Ft)

Mükerinosz-piramis:

Felnőtt: 25 EGP (460 Ft)

Tanuló: 15 EGP (275 Ft)

Ismeretlen titkos folyosót találtak a Kheopsz-piramisban

2023-ban egy eddig rejtett, kilenc méter hosszú folyosóra bukkantak régészek a gízai nagy piramis főbejárata mögött.

A felfedezést a 2015-ben indított Scan Pyramids nevű projekt keretében tették.

Ennek lényege, hogy modern technológiák – átvilágítási és endoszkópos eljárások – segítségével újra átvizsgálják az ókori világ hét csodája közül egyedüliként fennmaradt építmény belsejét.

A most felfedezett, a kezdetben feltételezett ötméteresnél is hosszabb folyosót feltehetően azzal a céllal építették, hogy elvezesse a piramis súlyát, amely a bejáratra vagy esetleg egy másik, még fel nem tárt kamrára nehezedett.

Betiltják a tevegelést az egyiptomi piramisoknál

Egyiptomban hamarosan a múlté lesz a turista tevegelés a gízai piramisoknál. Helyette a turisták elektromos autókra váltanak. 

Az egyiptomi tevegelés sok nyaraló számára az egyik legfontosabb program. Legyen szó naplementés lovaglásról a kairói Gízai piramisoknál, tevével való fotózásról, szafariról az állatokkal a Sínai-sivatagban vagy tevetúráról a hurghadai tengerparti üdülőhelyen, az ilyen ajánlatok népszerűek és keresettek.

Az egyiptomi idegenforgalmi minisztérium azonban azt tervezi, hogy betiltja a turistáknak a tevegelését a gízai piramisoknál és a régészeti helyszíneken. Helyette elektromos autókat kell használni.

A tervek nem újak, az intézkedéseket már 2020 októberében bejelentették. Várhatóan a piramisoknál a tevegelés már a 2023-as nyári szezontól a múlté lehet.

A haszonállatok bántalmazása az országban sérti az egyiptomi alkotmányt. A 45. cikkely kimondja: "Biztosítani kell az állatokkal való humánus bánásmódot". A Peta Asia azt állítja, hogy új videofelvételeket szerzett Egyiptom legnagyobb tevepiacáról Birqashban, ahol élő tevéket adnak el a turisztikai iparnak és a vágóhidaknak egyaránt.

A Peta Asia még 2019-ben végzett ott vizsgálatot egy nagyobb kutatás részeként, amely az egyiptomi turisztikai iparban az állatokkal való visszaélésekről szólt. A nyomozók szemtanúi voltak annak, hogy tevéket vertek, amelyeknek a feje vérben és legyekben úszott.

Tekintettel az állatvédő csoportok egyiptomi munkájának hosszú múltjára és az állatok jelenlegi helyzetére, csak egyetlen megoldás létezik: az úgynevezett haszonállatok kitiltása a turisztikai helyekről.

Mit tehetnek a nyaralók? Kerüljék az olyan látványosságokat, mint a tevegelés vagy a fotózás az állatokkal.Tartomány:Gíza
Település:Gíza
GPS: 29° 58′ 33.9996″, 31° 7′ 58.0008″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward