» Spanyolország

» Spanyolország »

Columbretes és Tabarca: spanyol szigetek, amelyeket alig ismer valaki


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Columbretes és Tabarca: spanyol szigetek, amelyeket alig ismer valaki.


 

Mindenki ismeri a Baleár-szigeteket Mallorcával, Ibizával és társaival, valamint a Kanári-szigetekkel. De hallottál már Tabarcáról és az Illes Columbretesről? Ha nem, akkor itt az ideje - mert a Castellón és Alicante előtt fekvő két, meglehetősen ismeretlen földközi-tengeri sziget rengeteg látnivalót kínál.

Columbretes

Magányos strandok és érintetlen természet? A spanyolországi Costa del Azaharon, Peñiscola és Valencia között, ezt nehéz megtalálni. De van esély arra, hogy elmeneküljön a spanyol szárazföldi tömegturizmus elől: béreljen katamaránt, vagy foglaljon helyet egy kiránduló- vagy búvárhajón. Mert a valenciai partoktól 50 kilométerre fekszik egy kis szigetcsoport, a Columbretes, ahol nincsenek idegesítő szuvenírárusok, sem szállodák vagy éttermek.

Ehelyett sok a béke és a csend, és sok a látványos természet. Az elszigeteltség miatt az Illes Columbretes igazi vadvilági paradicsommá vált. A közel 20 szigetecske többsége valójában a tengerből kiemelkedő szikla, és számtalan madárfajnak ad otthont.

Búvárkodás idilli környezetben

Négy nagyobb sziget van: La Ferrera, La Foradada, El Carallot és Illa Grossa, a fősziget. Az, hogy a szigetek vulkanikus eredetűek, már akkor nyilvánvaló, amikor a hajó belép az Illa Grande egykori kör alakú vulkáni kráterébe, amely az egyik oldalon nyitott. A sziget patkó alakban, 67 méter magasan emelkedik ki a tengerből. A kristálytiszta vízben vitorlások horgonyoznak.

A Columbretes-szigetek Valencia régió legszebb búvárkodási területei közé tartoznak. A vulkanikus sziklás táj nagyon változatos. Izgalmas barlangok, tengeri füves rétek, a látótávolság akár 40 méter is lehet.

Természetvédelmi park és tengeri rezervátum

Az Illes Columbretes 1988 óta természetvédelmi park, 1990 óta pedig tengeri rezervátum. Ennek az egyedülálló ökoszisztémának a védelme nagyon fontos. 30 évvel ezelőttig a spanyol hadsereg, de az amerikai légierő is használta a szigeteket lőgyakorlatokra és bombázási manőverekre.

A kalózok egykor a Columbretes-en bujkáltak

Ezt megelőzően a szigetek sokáig a mallorcai csempészek menedékei voltak. A 15. és 16. században észak-afrikai kalózok is bujkáltak az Illes Columbretes-szigeteken. Rövid ideig a fősziget büntetőtelepként is szolgált. A világítótorony építése 1856-ban kezdődött. Ennek során a munkások felgyújtották az egész szigetet, hogy elpusztítsák a mérges kígyók nagy számát. A szigeteket nem véletlenül hívják Columbretesnek. A név a Colubraria, kígyó szóból származik, ahogy a rómaiak keresztelték a szigetcsoportot.

Tabarca

Tabarca látogatói gyönyörű homokos strandot, kristálytiszta vizet és rengeteg hangulatot találnak a kis szigeten.

Ha a Costa Blanca napfényárnyékos tömegei elől egy kicsit délebbre, Alicante tartományban keres menekülést, Tabarcán megtalálja. A szigetecske alig négy kilométerre fekszik Santa Pola partjaitól.

A főszezonban sok spanyol családot vonz a régióból Tabarca, hogy elkerüljék a német és angol turisták tömegét Benidormban és Alicantéban. A sziget paella-éttermei aztán itt is zsúfolásig teltek. De tömeges tömegek és sikoltozó emberek, akiket műanyag banánokon húznak át a tengeren, még nem léteznek. Nincsenek autók vagy nagy szállodák. Az egyetlen faluban csak kis vendégházak vannak.

Mindenképpen töltsön el egy éjszakát Tabarca-ban

Különösen az előszezonban még mindig találhat csendes zugokat és fürdőöblöket Tabarca szigetén. A sziget nem nagy. A kikötőből néhány perc alatt elérhetjük a sziget központját, ahol a Torre de San José vaskos őrtorony áll, amellyel a szigetlakók a kalózoktól védekeztek. Néhány száz méterrel arrébb a fátlan síkság csodálatos agavéival a világítótoronyhoz és a genovai halászcsaládok temetőjéhez vezet.

Ha igazán élvezni akarja Tabarcát, mindenképpen itt kell töltenie az éjszakát. Amint nyáron a nappali látogatók az utolsó komppal visszautaznak a szárazföldre, a néhány falubeli este újra elfoglalja a sikátorokat. Visszatér a béke és a nyugalom. A naplemente a tengerparton most már szinte csak az Öné.

Eljutás Tabarcába és az Illes Columbretesbe

Az Iberia és más légitársaságok repülnek Valenciába és Alicantéba. Santa Polából különböző szolgáltatók kompjai 20 percenként indulnak Tabarca felé. Az oda-vissza út körülbelül 10 euróba kerül. Columbretes után búvár- és kirándulóhajók indulnak Peñíscolából, El Grau de Castellóból, Alcossebreből vagy Oropesa del Marból.

 Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward