» Egyiptom

» Egyiptom » Alexandria


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:





Alexandria, az egyiptomi tengerparti nagyváros, ahol Kleopátra szerelmi kalandjait folytatta Julius Caesarral és Marcus Antonius-szal, megpróbálja visszaszerezni a régi dicsőségét - mint az európai és az arab elit turista célpontja. 

Pár éve új luxushotel nyílt meg annak az egykori grandiózus létesítménynek a helyén, ahol osztrák főhercegek és egyiptomi alkirály kedivék gyűltek össze egy évszázaddal ezelőtt bécsi süteményevésre vagy teniszpartira. Ugyanott egy sokszintes bevásárló központot avattak olyan márkákkal mint a Guess és a LaSenza, és a nagyváros új nemzetközi repülőteret épített a turisták igényeinek kielégítésére.

Miközben az egyiptomi gazdaságban a GDP óónövekszik az olaj okozta fellendülés az Öböl-menti országokból egyre több turistát hoz és az európaiak is jönnek, így a nagyváros máris bizonyos sikert mondhat magáénak. "Alexandriát nagyon elhanyagolták az elmúlt évtizedekben, de még mindig nagy a nosztalgia a régi idők után" - állapította meg a Reuters hírügynökség munkatársának Stephan Killinger, az új Four Seasons San Stefano hotel igazgatója. A szállodának, amely a híres elődjének a modellje szerint a Földközi-tengerre néz, megnyitása óta minden szobáját kiadják - mondta Killinger. Megpróbáljuk újjáéleszteni az eredeti San Stefano érzését az új 118 szobás hotelben, ahol kikötőt is építettek az Európából tengeren érkező vendégek számára.

A San Stefano bevásárlóközpont rövid sétaútra van a nagyváros tengerpartjától, hemzseg az egyiptomi vásárlóktól és az Öböl-menti országokból érkezett turistáktól. 

A Nagy Sándor által alapított város egykor a világ tudásközpontja volt. A kikötőbe érkező hajókat átkutatták kéziratok után, hogy hozzájáruljanak a nagyváros 500 ezer pergamentekercset őrző könyvtárához. A tűz és földrengések, valamint a háborúk elpusztították az egykori várost, amelynek nagy része most a tenger alatt van.

Alexandriát a XIX. században újjáélesztették és a XX. század elején mint európai stílusú metropoliszt építették fel, tengerre néző villákkal és palotákkal. A fedezetet Egyiptom gyapotkereskedelmének profitja biztosította. A San Stefano hotel kaszinója az egyik legjellegzetesebb épület volt, amelyet a francia tengerpart üdülőinek stílusában építettek.

Világ hét csodája: az alexandriai világítótorony

Minden világítótorony mintája az első, az alexandriai Pharos. A világ hét csodája közül a legfiatalabb a nevét arról kapta, hogy Egyiptom partjainál egy kis sziget közelében található. Az I. Ptolemaiosz megbízásából i. e. 299 és 279 között épült torony 115-160 méterrel emelkedett a tenger fölé. Fénye - egy üreges fémtükörben felerősített olaj- vagy szuroktűz - állítólag több mint 56 kilométerre volt látható.

A földrengések okozta károk ellenére a világítótorony állítólag még a középkorban is küldte orientációs fényét az éjszakába. A 14. században azonban nem élt túl két újabb földrengést. A következő évszázadban a mameluk szultán a törmeléket megmentette és újrahasznosította erődje építéséhez. Úgy tűnik, nem minden töredék került elő a Földközi-tengerből, mert 1994-ben búvárok további nagy kőtömböket fedeztek fel Alexandria kikötőjében. A torony több érmén és a latin nyelvekben is fennmaradt, amelyek a "Pharus" változatát használják a világítótorony szókapcsolataként.



Tartomány:Alexandria
Cím:Alexandria
GPS: 30° 56′ 35.87388″, 29° 45′ 56.32214″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward