» Egyiptom

» Egyiptom » Alexandria


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Alexandria világítótornya egykor a világ hét ókori csodájának egyike volt, és egy fontos kikötő bejáratát jelezte. Hihetetlen mennyiségű ókort és történelmet fedezhet fel itt.


Alexandria, az egyiptomi tengerparti nagyváros, ahol Kleopátra szerelmi kalandjait folytatta Julius Caesarral és Marcus Antonius-szal, megpróbálja visszaszerezni a régi dicsőségét - mint az európai és az arab elit turista célpontja. 

Pár éve új luxushotel nyílt meg annak az egykori grandiózus létesítménynek a helyén, ahol osztrák főhercegek és egyiptomi alkirály kedivék gyűltek össze egy évszázaddal ezelőtt bécsi süteményevésre vagy teniszpartira. Ugyanott egy sokszintes bevásárló központot avattak olyan márkákkal mint a Guess és a LaSenza, és a nagyváros új nemzetközi repülőteret épített a turisták igényeinek kielégítésére.

Miközben az egyiptomi gazdaságban a GDP növekszik az olaj okozta fellendülés az Öböl-menti országokból egyre több turistát hoz és az európaiak is jönnek, így a nagyváros máris bizonyos sikert mondhat magáénak.

"Alexandriát nagyon elhanyagolták az elmúlt évtizedekben, de még mindig nagy a nosztalgia a régi idők után" - állapította meg a Reuters hírügynökség munkatársának Stephan Killinger, az új Four Seasons San Stefano hotel igazgatója. A szállodának, amely a híres elődjének a modellje szerint a Földközi-tengerre néz, megnyitása óta minden szobáját kiadják - mondta Killinger. "Megpróbáljuk újjáéleszteni az eredeti San Stefano érzését az új 118 szobás hotelben, ahol kikötőt is építettek az Európából tengeren érkező vendégek számára."

A San Stefano bevásárlóközpont rövid sétaútra van a nagyváros tengerpartjától, hemzseg az egyiptomi vásárlóktól és az Öböl-menti országokból érkezett turistáktól. 

A Nagy Sándor által alapított város egykor a világ tudásközpontja volt. A kikötőbe érkező hajókat átkutatták kéziratok után, hogy hozzájáruljanak a nagyváros 500 ezer pergamentekercset őrző könyvtárához. A tűz és földrengések, valamint a háborúk elpusztították az egykori várost, amelynek nagy része most a tenger alatt van.

Alexandriát a XIX. században újjáélesztették és a XX. század elején mint európai stílusú metropoliszt építették fel, tengerre néző villákkal és palotákkal. A fedezetet Egyiptom gyapotkereskedelmének profitja biztosította. A San Stefano hotel kaszinója az egyik legjellegzetesebb épület volt, amelyet a francia tengerpart üdülőinek stílusában építettek.

Világ hét csodája: az alexandriai világítótorony

Minden világítótorony mintája az első, az alexandriai Pharos. A világ hét csodája közül a legfiatalabb a nevét arról kapta, hogy Egyiptom partjainál egy kis sziget közelében található. Az I. Ptolemaiosz megbízásából i. e. 299 és 279 között épült torony 115-160 méterrel emelkedett a tenger fölé. Fénye - egy üreges fémtükörben felerősített olaj- vagy szuroktűz - állítólag több mint 56 kilométerre volt látható.

A földrengések okozta károk ellenére a világítótorony állítólag még a középkorban is küldte orientációs fényét az éjszakába. A 14. században azonban nem élt túl két újabb földrengést. A következő évszázadban a mameluk szultán a törmeléket megmentette és újrahasznosította erődje építéséhez. Úgy tűnik, nem minden töredék került elő a Földközi-tengerből, mert 1994-ben búvárok további nagy kőtömböket fedeztek fel Alexandria kikötőjében. A torony több érmén és a latin nyelvekben is fennmaradt, amelyek a "Pharus" változatát használják a világítótorony szókapcsolataként.Tartomány:Alexandria
Cím:Alexandria
GPS: 30° 56′ 35.87388″, 29° 45′ 56.32214″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward