» Szlovénia

» Szlovénia »

Szlovénia legnépszerűbb úticéljai télen


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Szlovénia legnépszerűbb úticéljai télen.


1. Ljubljana

Ljubljana, Christmas, Christmas Tree, Lights, Evening

(c) pixabay/warpmike

Ljubljana egy zöld ország zöld fővárosa. Az egy főre jutó zöld közterületek számát tekintve Ljubljana világviszonylatban az élmezőnyben foglal helyet. A Ljubljanica folyó melletti város képét festői hidakkal és piactérrel a híres építész, Jože Plečnik tervezte.

A városközpont fölött magasodó dombon hatalmas vár uralkodik, amelyet a látogatók gyalog vagy siklóval is megmászhatnak. A várban a különböző érdekes rendezvények mellett felejthetetlen élmények és kiváló konyha várja a látogatókat.

2. Kranjska Gora

Kranjska Gora egy alpesi turistaüdülőhely és téli sportcentrum, amely a Sava Dolinka völgyének felső részében fekszik, az olasz-osztrák-szlovén határok találkozásánál, körbevéve a Júlia-Alpok látványos hegycsúcsaival.

3. Piran

Piran, a festői középkori város történelmi emlékként védett, a közelben elterülő sóbányákról lett híres, messze földön ismerik a la fleur de sel-féle pirani sót. A Sókészítő Múzeumban bárki megismerheti a Velencei Köztársaság fénykorát idéző tengerparti kisvárosból származó pirani só titkait.

4. Brežice

Brežice gazdag történelmi és kulturális örökséggel büszkélkedhet. A Brežicei várban található Alsó-Sava-völgyi Múzeum (szlovénül: Posavski muzej Brežice) régészeti és néprajzi kiállításokat, a horvát és szlovén parasztfelkelésről szóló tárlatokat, valamint egy modernkori történelmi gyűjteményt tartalmaz. Az ország egyik legnagyobb regionális múzeuma.

A város újabb nevezetessége a víztorony, valamint a Száva és a Krka folyókon átívelő, 527 m hosszú vashíd kettős ívei.

5. Moravske Toplice

A magyar határ közelében található város termálfürdője 1960-ban felfedezett 72 Celsius-fokos meleg vizére épült, amely 1175-től 1467 m mélységből tör a felszínre. A fürdőnek ma mintegy 20 meleg vizű medencéje van.

6. Bled

Lake Bled, Lake, Slovenia, Castle, Atmosphere, Magic

(c) pixabay

Szlovénia talán legismertebb hegyvidéki üdülőhelye a Triglav Nemzeti Parkhoz tartozó BledA tiszta vizű Bledi-tóból emelkedik ki az ország egyetlen, kicsi szigete egy kápolnával, ahová egy tradicionális kis hajón, a pletnán juthatnak el a kirándulók. 

A tóparti sziklára épült ezeréves várba is érdemes felkapaszkodni, a gyönyörű kilátás miatt, míg a szigeten található kápolnában megkongathatjuk a harangokat, amelyek a hagyomány szerint szerencsét hoznak.

7. Zreče

Zreče a Rogla síközpont részeként népszerű téli célpont, különösen a város gyógyfürdője. A fürdő 396 m tengerszint feletti magasságban, a Pohorje hegység lábánál található. Az 1600 m2 vízfelületű termálpark 8 beltéri és kültéri medencéből, pezsgőfürdőből áll.

8. Maribor

Maribor, Slovenia, Marburg, Marburg-Drau-Kleinsass

(c) pixabay

Mariborban található a legrégebbi, még ma is termő futó szőlőtő, amely a Guinness-világrekordok könyvébe is bekerült. A várost egyik oldalról a csodás smaragdzöld erdők borította Pohorje hegység, a másikról pedig a festői szőlős dombok és a Dráva folyó öleli körbe.

A városközpontból Szlovénia legnagyobb sícentrumába, a Pohorje tövéhez, ahol a Pohorjei gondola alsó állomása található, városi buszjáratokkal is eljuthat, és csak 10 percbe telik az utazás. Így Szlovéniában, a legnagyobb szlovéniai síközpontban, a város nyüzsgése, a kiváló éttermek és a számos városi látnivaló közvetlen közelében töltheti téli vakációját.

Természetesen a Pohorjén még számos más dologgal is lehet foglalkozni, nemcsak síelni lehet: a Pohorjei pályákon snowboardozhat, szánkózhat és hókutyával is közlekedhet. 

9. Bohinj

Nature, Bohinj, Slovenia, Lake

(c) pixabay

Szlovénia legnagyobb és talán legszebb tava, a festői szépségű Bohinji-tó a Júliai-Alpok szívében egy hajdani gleccser vájta szépséges völgyben fekszik. A tavat minden évszakban élmény körbesétálni.

Egy drótkötélpályán, kabinos felvonóval feljuthatnak az 1535 m magas Rjava Skala-ra, vagyis a Vogelre, ahonnan pompás kilátás nyílik a Júliai-Alpokra. Télen a népszerű magashegyi síterep szépen karbantartott lejtőin élvezheti a síelés, snowboardozás élményét, de akár a sítúrázás lehetősége is vár a szomszédos hegyekben. 

Vogel télen a síelés, snowboardozás, freestyle sífutás, sítúra és a szánkózás szerelmeseinek paradicsoma. Az akrobatikus elemek szerelmesei a Vogel hóparkban élvezhetik a szórakozást.

10. Podčetrtek

Podčetrtek a Sotla folyó mellett fekszik. A Terme Olimia gyógyfürdő és Olimje falu a kolostorával és Európa egyik legrégebbi patikájával hívogatja a látogatókat. GPS: 45° 48′ 47.92068″, 14° 28′ 51.01284″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward