» Szlovénia

» Szlovénia » Közép-Szlovénia

Karácsony Ljubljanában

2022. november 25.

Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Decemberben a hideg téli napokat Ljubljana vidám hangulatú karácsonyi vásárral, az Ünnepi Vásárral melegíti fel.


A Ljubljanica partjait díszes piaci bódék lepik el, amelyek az egész városban elterülő, kézműves termékek, ajándékok, valamint hagyományos ételek és italok széles választékát kínálják, a közeli utcákon és tereken naponta megrendezett kulturális rendezvények kíséretében. Számos szabadtéri koncertet és előadást tartanak szerte a városban, amelyek arra invitálják a vásárlókat, hogy elidőzzenek és élvezzék a szezonális szórakozást.

A ljubljanai ünnepi szezon kiemelkedő látványossága azonban a Zmago Modic művész által tervezett egyedülálló világegyetemi témájú fényjáték. Egy folyamatosan fejlődő projekt részeként Ljubljana ünnepi fényei a tudományt ünneplik geometriai formákkal, matematikai egyenletekkel, galaxisokkal, bolygókkal, üstökösökkel és hullócsillagokkal, valamint a szabad szemmel nem látható mikrovilágok, például atomok, kromoszómák és DNS-hélixek képeivel. A varázslatos fényeket Modic és újabban fia, Urban minden évben új irányba tereli, és minden eddiginél különlegesebb élményt nyújt.

Ljubljana csodálatos lehetőségeket kínál az ünnepi vásárlásokhoz, több mint 50 piaci standot állítottak fel a város különböző pontjain, különösen a Breg rakparton, a Cankar rakparton, a Kongresszusi téren, a Prešeren téren, a Gallus rakparton és a Petkovšek rakparton. Itt a látogatók a helyi kézműves termékek széles választékát találhatják meg, beleértve a fiatal szlovén tervezők olyan termékeit is, amelyek nem kaphatók az üzletekben. A portékák között kézzel szőtt kesztyűk, sapkák és sálak, ékszerek, kerámiák, fafaragások, szappanok és hagyományos szlovén finomságok, mint például méz, pálinka és édességek szerepelnek.

Ha igazán különleges ajándékot szeretne venni, érdemes megállni a Skrbovin'ca-nál, ami lefordítva annyit tesz, hogy "gondozási kereskedelem", egy multifunkcionális hely, ahol különböző fizikai és kognitív fogyatékossággal élő szlovénok által kézzel készített tárgyakat árulnak. A bolt egy társadalmi kezdeményezés eredménye - az árusított tárgyak készítése mellett a boltot speciális igényű emberek is gondozzák, mélyebben bevonva őket abba a közösségbe, amelyben élnek.

A számtalan étel- és italos standon a vásárlók gyomrát olyan ínycsiklandó regionális ételek töltik meg, mint a grillezett Pljeskavice és Ćevapčići, a Kranjska Klobasa (Kárpátaljai kolbász), a Štruklji (főtt vagy sült tészta, különféle édes vagy sós töltelékkel), a Jabolčni Štrudelj (almás rétes) és a Šmorn (foszlós palacsinta). Az édesszájúak különösen szeretni fogják a Poticát (tekercselt és töltött ünnepi sütemény), amelyet az egész országban felszolgálnak, a méret, a forma és különösen a töltelék tekintetében kisebb regionális eltérésekkel. Az olyan italok, mint az édes illatú Kuhano vino (forralt bor), az illatos tea és a likőrök belülről kifelé melegítenek. A piacon túl decemberben a város éttermeiben is csábító szezonális specialitások sora jelenik meg. 

Az ünnepi időszak társadalmi eseményeinek központjaként a ljubljanai Ünnepi Vásár koncertek, utcaszínházi előadások és egyéb szórakoztató programok sokaságát kínálja.

December 5-én minden évben meglátogatja a várost Szent Miklós (Miklavž) és angyalok légiója, akik végigvonulnak a városon, és segítenek neki a jól viselkedő gyerekeknek finomságokat osztani. Mögöttük a Parklji (a krampuszhoz hasonló), az ördög megszemélyesítői, akik szorosan követik őket, hogy megijesszék a rosszcsont gyerekeket.

A hónap későbbi szakaszában, december 26. és 30. között a napi felvonulások során Fagyapó (Dedek Mraz) két fehér lipicai ló által húzott hintón halad át Ljubljanán. Vele tart a hóemberek, medvék, nyulak és más mesebeli lények vidám csapata.

A szabadtéri rendezvények mellett a fővárosban számos más szórakozási lehetőséget is találunk. A Ljubljanica folyón tett hajókirándulások egyedülálló kilátópontot kínálnak, ahonnan a város díszítésében gyönyörködhetünk, a Jégországban pedig több mint 60 tonna jégből faragott, lenyűgöző szobrokat láthatunk. Az ünnepi ünnepségek csúcspontja a látványos szilveszteri tűzijáték, amely a ljubljanai égboltot világítja be.Tartomány:Közép-Szlovénia
Település:Ljubljana
GPS: 46° 3′ 0.09648″, 14° 30′ 24.94404″
Időpont:2022. november 25.

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward