» Szlovénia

» Szlovénia » Közép-Szlovénia


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Márciustól októberig kulináris forgatag Ljubljanában.


Az Odprta kuhna, vagyis a nyitott konyha projekt egyike a legsikeresebb gasztronómiai attrakcióknak Ljubljanában.

A festői látványt nyújtó központi Pogačarjev piac március 18-tól október végéig minden pénteken kulináris forgataggá alakul, ahol a kis étkezdék, pékségek, bisztrók, kávézók és az ország legnevesebb éttermei nemzetközi fogásokat és tradicionális szlovén ételkülönlegességeket kínálnak.

Szlovénia négy fő gasztronómiai régióra oszlik:

1. Az alpesi vidék a hegyi legelők termékeit kínálja: a több évszázados recept alapján készült karniolai kolbászt, a szegények egytálételeként ismert, hajdina- vagy kukoricalisztből készült žgancit, a savanyú káposztát és a fehérrépát. Tipikus helyi étel a pisztráng, és elmaradhatatlan a védett földrajzi jelzésű körtepálinka, a Gorenjski tepkovec is.

2. A kelet-szlovéniai Pannon régió sztárja a tökmagolaj, jellemző itala pedig a természetes ásványvíz, amely errefelé bőségesen fakad a mélyből. Az itt termő búzafajtákból készülnek az északkelet-szlovéniai lapos és élesztős kenyerek és egyéb tésztafélék. A legismertebb a Prekmurska gibanica, a mákkal, dióval, mazsolával és almával gazdagított hagyományos ünnepi desszert.

3. Szlovénia középső részén tipikus fogás a hajdinakása: a földművesek hagyományos fogását az utóbbi években a modern gasztronómia is számtalan formában kínálja. A régió jellegzetes ételének a diós poticát választották. A bőséges édesvízforrásoknak és az őshonos szlovén komlófajták ültetvényeinek köszönhetően ez a régió évszázadok óta a sörfőzésnek is hazája.

4. A negyedik, mediterrán térség leghíresebb alapanyaga a Pirani-öbölben tenyészett tengeri sügér, amit a vendéglőkben a goriška brdai szőlőterületek királynőjévé választott fehérborral, a Rebulával kínálnak. A pirani sóvirágot, a fleur de selt pedig éppúgy kézzel szüretelik a tengerparti sólepárlókban, mint 700 évvel ezelőtt. A tengert a karsztvidékkel összekötő táj az olajfaligetek, a szőlőültetvények és a szarvasgomba hazája. Itt a Teran, a Refosco, a Malvasia, a Vitovska Grganja és a többi helyi borfajta, a kiváló minőségű olívaolajok, a házi készítésű tészták, a vadspárga, a karsztvidék méze, juhsajtjai, sonkái, szárított húskészítményei és a helyi fűszerek együttese olyan sajátos gasztronómiai kínálatot alkot, amiért önmagában is érdemes útra kelni.Tartomány:Közép-Szlovénia
Település:Ljubljana
Cím:Pogačarjev
GPS: 46° 3′ 3.68604″, 14° 30′ 27.738″
Időpont:2022. március 18.

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward