» Németország

» Németország » Türingia


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

1999 óta az UNESCO Világörökség része, és "Közép-Európa feudális korszakának kiemelkedő emlékeként" került be a listára. Az eisennachi Wartburg várában fordította le Luther Márton az Újszövetséget, hogy csak egyet említsünk a sok történelmi esemény közül


A Wartburgot úgy átszövi a német történelem, mint egyetlen más várat sem. A középkori énekversenyeken keresztül Szent Erzsébet, Martin Luther bibliafordítása világhírűvé tette a várat. 1999-ben az UNESCO világörökség részévé nyilvánították. Fedezze fel a lenyűgöző műgyűjteményt, az idősebb Lucas Cranach festőművész kiállítását, a történelmi könyvtárat, a Luther-szobát, a múzeumot és a Palas báltermet, Türingia egyik leghíresebb koncerttermét. A Palas-ban érdemes megnézni Moritz von Schwind híres "Az énekes vitája" (1853) freskóját, amely szemlélteti a Sängerkrieg sagaját, amelyet Richard Wagnert ihletette a "Tannhäuser" operához.

Liszt Ferenc, a weimari hercegség udvari zenekari vezetője többször is időzött Carl Alexander herceggel Wartburg várában.

A vár látogatói 1855 óta "láthatják" Lisztet: Moritz von Schwind Dalnokverseny című freskóján a jelenetben kiemelkedő, feltűnő helyet kapott a fiatal, hullámos hajú, fényes zöld öltözékben ábrázolt zeneszerző.

Liszt Ferenc a várban találkozott Moritz von Schwinddel. Ekkor a hat, Szent Erzsébetről szóló freskójának készítése közben láthatta először a festőt. Az elbeszélések szerint magával ragadta von Schwind művészete.

Szent Erzsébet

1207-ben II. András magyar király és Merániai Gertrúd harmadik gyermekeként, Sárospatakon született magyar királylány négy éves korában, 1211-ben került Wartburg várába. Annak idején, az akkori szokásoknak megfelelően a politikai kapcsolatok építéséért áldozták fel őt, eljegyezve a türingiai tartományi gróf tizenhárom éves fiával. Miközben mesés hozománnyal érkezett - négyévesen - új otthonába, nem sokkal később meghalt kijelölt vőlegénye. Erzsébet tizennégy éves korában az örökössé vált kisebbik fiú, IV. Lajos tartományi gróf felesége lett. Három gyermekük született, mielőtt férje korán meghalt.

Erzsébetre ezt követően megpróbáltatások sorozata várt, Wartburgból elűzték, s Marburgban talált menedéket, s ott élt 1931-ben bekövetkezett haláláig. A krónikák szerint nemcsak fiatal volt, de páratlanul szép is. II. Frigyes császár feleségül is kérte, de ő nemet mondott. Csatlakozott a ferencesek rendjéhez, lemondott gyermekeiről, hogy csak a jótékonykodásnak élhessen. Miközben ő mindenkivel szemben segítőkész és könyörületes volt, a sors épp vele szemben tanúsította a legnagyobb könyörtelenséget, huszonnégy évesen elragadva őt az élők sorából.

Karácsonyi vásár Wartburg várában

Karácsonykor ez a történelmi múltú kastély tökéletesen megrendezett történelmi karácsonyi vásárrá változik, ahol ruhakészítők, lámpáskészítők, szappankészítők, kőművesek, gyógynövénykészítők és kereplők dolgoznak. Zenészek, mesemondók és bábosok is gondoskodnak a stílusos szórakoztatásról.Tartomány:Türingia
Cím:Eisenach, Wartburg
GPS: 50° 57′ 57.24864″, 10° 18′ 22.90968″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward