» Németország

» Németország »


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Vannak helyek, ahol a természet évezredek alatt egyedülálló és drámai szurdokokat vájt a hegyvonulatokba: mutatjuk Németország tíz leglenyűgözőbb szurdokát és szakadékát.


Breitachklamm

A Breitachklamm 100 méteres mélységével Közép-Európa egyik legmélyebb sziklaszurdoka. A túrázók a mohával borított sziklaszirtek mentén követik a jól biztosított ösvényt, miközben a kristálytiszta víz lefolyik mellettük a völgyben, és csiszolt vályúkban gyűlik össze. Azok, akik elérik a szurdok felső végét, követik a Zwingsteget, majd elérik a "Sesselalpe" nevű hangulatos hegyi fogadót.

Drachenschlucht

A mohás sziklafalak sorakoznak, csak egy keskeny ösvényt hagyva a túrázóknak, miközben lábuk alatt dübörgő víz rohan el. A Drachenschlucht Türingia egyik legszokatlanabb geológiai műemléke, amely különösen a nyári hónapokban a kirándulások kedvelőinek kedvelt célpontja. A mintegy 200 méter hosszú szurdok a borútra, a Drachenstein mellett a Landgrafenschluchtba vezet, és végül a Marientalban végződik.

Ehrbachklamm

A Rajna-vidék-Pfalz tartománybeli Emmelshausentől északra ered a 19 kilométer hosszú Ehrbach folyó, amely évszázadok alatt vájta át magát a Hunsrück-hegység csúcsain. Az eredmény a lenyűgöző Ehrbachklamm-szurdok. A látogatók egy kalandos ösvényen sétálnak végig a szurdokban, amelynek egy részét közvetlenül a sziklába vájták, keskeny hidakon átkelve és meredek sziklák mellett haladva. Mielőtt a völgy tovább nyílik a Mosel felé, a szurdok körülbelül 100 méterrel az Eckmühle előtt ér véget.

Leutaschklamm

A Leutaschklamm, más néven Geisterklamm volt az első szurdok, amelyet 1880-ban nyitottak meg a német Alpokban. A legrégebbi útvonal, amely ma is túrázásra hív, a Wasserfallsteig. A nyári hónapokban ez az ösvény mintegy 200 métert vezet a szurdokba, és a látogatókat közvetlenül a szakadó víz fölé, egy 23 méter magas vízeséshez vezeti. A Kobaldpfad különösen alkalmas családok számára, míg a Klammgeistweg a leghosszabb, mintegy három kilométeres útvonal a szurdokban. A látogatókat egy szellembarlang mellett egy lélegzetelállító panorámahídhoz vezeti.

Partnachklamm

Bajorország, Garmisch, Partnachklamm, Patak, Nyirkos

(c) pixabay

A mintegy 700 méter hosszú szurdok valószínűleg az egyik legnépszerűbb szurdok egész Németországban, és évente mintegy 300 000 látogatót vonz Garmisch-Partenkirchenbe. Bár a túraútvonalak hétvégenként kissé zsúfoltak lehetnek, a kirándulókat a 80 méter mély szurdokban tett túráikon látványos kilátás és vad természet kárpótolja. Több mint száz évvel ezelőtt a Partnachklamm-szurdok lábánál építették ki az első ösvényt. Mivel 1991-ben egy sziklaomlás történt, amely a mászás nagy részét elpusztította, biztonsági okokból egy 108 méter hosszú alagutat kellett robbantani a hatalmas sziklán keresztül. A sziklajáratok télen is látogathatók, és a fagypont alá süllyedő hőmérséklet esetén különös jégképződményekre nyílik kilátás.

Ritterschlucht (Lovagi szurdok)

A délkelet-szászországi Oybin-hegyen található várromokhoz vezető úton érdemes egy kitérőt tenni a vadregényes Ritterschlucht (Lovagi szurdok) felé. Ha a hegyi templom után elhagyja a jelzett főútvonalat, és követi a meredeken lejtő lejtőket, impozáns sziklahasadékok labirintusában találja magát. Rendszerint szinte egyedül élvezheti a kilátást, mivel csak kevés turista jut el a Ritterschluchtra.

Schwedenlöcher

Szász Svájc a túrázók Eldorádója, köszönhetően a különös sziklaformációknak és a lélegzetelállító tájképeknek. A nemzeti park egyik legromantikusabb szurdoka a "Schwedenlöcher", amely a Basteimassiv és az Amselgrund között található Rathen közelében. A túraútvonal meredek sziklás sikátorokon keresztül vezet, és mintegy 700 lépcsőfokot számlál 160 méteres szintkülönbséggel.

Bodetal

A Harz-hegységben drámai szakadékokkal teli mély szurdok tátong: A tíz kilométer hosszú Bode-völgy népszerű kirándulóhely, és elsősorban a Thale és Treseburg közötti szurdokot jelenti. A névadó Bode folyó a Brocken, a Harz legmagasabb hegyénél ered. Az impozáns táj megihlette a helyi legendák íróinak fantáziáját: a Hexentanzplatzon, amely egykor valószínűleg egy régi szász germán kultuszhely volt, a mai napig minden május elsején megrendezik a Walpurgis-éjszakát. A misztikus boszorkánytánc élőzenével, fényjátékkal és ijesztő jelmezekkel minden évben 10 000 látogatót vonz.

Wimbachklamm

Wimbach, Ramsau, Erdő, Napos, Természet, Kék

(c) pixabay

A hatalmas Watzmann és a nem kevésbé impozáns Hochkalter között a vad Wimbachklamm-szurdok kalandos sétára hívogat. A mohával borított sziklákon található Ramsau hegymászó falu látványa a sok kis vízeséssel mindig szívesen látott felüdülést nyújt, különösen nyáron.

Schluchtensteig

A Schluchtensteig útvonal hat szakaszt és hét egyedülálló szurdokot köt össze, és a túrázás szerelmeseit a déli Fekete-erdőn keresztül vezeti. A szakaszok mindegyike egynapos túraként van kialakítva, de egyénileg is megközelíthető. A Schluchtensteig mentén a Wutachschlucht-szurdok és a szomszédos Lotenbachklamm-szurdok a legnépszerűbb célpontok. Ott a szabadtéri sportok kedvelői szűk, kanyargós gránitsziklákon sétálhatnak, és lépcsőről lépcsőre figyelhetik a völgyben zúgó patakot.GPS: 51° 5′ 0.31056″, 10° 25′ 24.40884″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward