» Olaszország

» Olaszország » Veneto


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Cittadellát gyűrűként övező városfal Európában az egyetlen 13. századi ilyen építmény, amely épségben megmaradt és teljes hosszában körbejárható.


A Padovához közeli Cittadella középkori városfalat a látogatók ugyanúgy végigjárhatják a városfal tetején húzódó védett folyosót, ahogyan a középkortól a Cittadellát védő katonák tették.

A várost 1220-ban alapították, amikor Padova úgy döntött, hogy "ex novo" erődített várat épít a közép-venetói síkságon, hogy megvédje a város határait.

Cittadella az egyetlen olyan fallal körülvett város egész Európában, amelynek középkori, ellipszis alakú, teljesen járható parapektusos sétánya van.

A falakat 15 méter magasan panorámás sétával lehet bejárni.

A város elszenvedte a helyi uraság, a római III. Ezzelino szörnyű uralmát, aki 1251-ben felépíttette a "Torre di Malta"-t, amelyet Dante az Isteni komédiában említ, mint az ellenségei szörnyű börtönét.

Gasztronómia

A polenta minden lehetséges formában főszerepet játszik: a "La polenta di Cittadella" tipikus desszert, amelynek eredete az 1850-es évekre nyúlik vissza.

A környező területek hagyományos velencei ételei hatással voltak a Cittadella konyhájára, például a cikória és a baccalà (sóban pácolt tőkehal) használata.

A legismertebb első fogások a "risotto ricco alla Padovana", a gazdag padovai rizottó, az "il risotto con asparagi" spárgás rizottó, a jellegzetes "Pasta e Fagioli" tészta és bab, a "bigoli all'anitra" vastag spagetti kacsamártással és természetesen az összes többi fantasztikus házi tészta.

A második fogások húsok tipikus vidéki ízeket kínálnak, mint például az "il cappone alla canevera" (főtt kappan) és halak, főként friss tokhal és pisztráng, amelyeket a Brenta folyó melletti tavakban halásznak.

A Cittadellát körülvevő számos településen folytatják az évezredes sajtkészítési hagyományt, és készítik az ízletes Grana Padano és Asiago sajtokat. Íme néhány DOP (oltalom alatt álló eredetmegjelölés) termék, amelyet Cittadella régióban állítanak elő: sárga és fehér polenta, Biancoperla kukoricaliszt, Montasio sajt, Fontaniva spárga, San Martino di Lupari nugát, Pinza torta, a jellegzetes "La Dama dei Carraresi" torta.

ITALOK

Padova évszázadok óta híres díjnyertes borairól, Petrarca és Ruzzante magasztalta, az Euganeus és a Bagnoli dombokon fekvő szőlőültetvényeket ma már a DOC Borkonzorcium tapasztalt borászai művelik.

Brugnolaro grappát (szőlőből készült grépfrútpálinka) közvetlenül a fallal körülvett városban készítik.

Egy tipikus aperitif, amelyet csak Cittadellában lehet élvezni, a "Mezoevo": Strega likőrből, "Mezzo e Mezzo" Nardiniből, szódavízből és friss mentalevelekből áll, és Hemingway írónak ajánlják, aki az első világháborúban töltött szolgálata idején Strega likőrt ivott Cittadellában.

LÁTNIVALÓK

Cittadella falai és a parapet sétány

Cittadella az egyetlen falakkal körülvett város egész Európában, amelynek középkori, ellipszis alakú, teljesen járható parapetjárója van.

A Parapet Walkway 15 méterrel Cittadella falai fölött húzódik. Ez volt az ősi őrjárat, amelyet arra használtak, hogy ellenséges támadások esetén felülről védjék a várost. A közelmúltban végzett felújítási munkálatoknak köszönhetően a történelmi sétányt biztonságossá tették a nagyközönség számára, és kiváló lehetőséget nyújt a város új és vonzó perspektívából történő felfedezésére, amely a "történelemben járás" egyedülálló élménye.

A látogatói útvonal csaknem két kilométer hosszú, és az út mentén múzeumok és termek látogathatók: a Casa del Capitano rekonstrukciós termei és középkori berendezései. A "Torre di Malta" torony belsejében is megtekinthető a majdnem harminc méter magas, teraszról nyíló panoráma kilátó, az Ostrommúzeum és a Polgári Régészeti Múzeum. Fentről a táj a környező vidékre pásztázik, megcsodálhatjuk az Euganeus dombokat, a Berici hegységet, a Pedemontana-t Marostica és Asolo fallal körülvett városaival, valamint a Monte Grappa-templomot.

Székesegyház és Múzeum

A neoklasszicista stílusú székesegyházat az 1700-as évek végétől kezdve három híres építész építette, akik közül az egyik, Domenico Cerato, a padovai Prato della Valle-t is tervezte.

A templom mögött található a Székesegyházi Múzeum, amely fontos festményeket tartalmaz, többek között Jacopo da Ponte "Emmausi vacsora", Andrea da Murano "Siralom a halott Krisztus felett" és Palma il Giovane "A megostorozás" című festményét. A liturgikus használatra szánt szakrális tárgyak, például oltárképek és aranyművek, valamint szobrok és feliratok igen gazdag és heterogén öröksége is megtalálható.

Palazzo Pretorio

Ez a nagyméretű épület az út mentén, a Trevisói kapu, a keleti kapu közelében található. Egykor aa kormányzó rezidenciája volt, ahol a Padova városa által kiküldött kormányzó vagy podestà - és a 15. századtól kezdve a Velencei Köztársaság által küldött személyek - laktak. A lenyűgöző belső térben faliszőnyegek találhatók.

A színház

A színház a Vicenzai kapu felé vezető utca mentén található. Giacomo Bauto 1817-ben tervezte, és Francesco Cibele fejezte be. Elegáns neoklasszicista homlokzatát a következő alkotónak tulajdonítják

Giuseppe Japelli nevéhez fűződik, akinek többek között a híres padovai Caffè Pedrocchi is a munkája.Tartomány:Veneto
Cím:Cittadella
GPS: 45° 38′ 56.73707″, 11° 46′ 59.90549″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward