» Németország

» Németország » Rajna-vidék-Pfalz » Mosel


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A luxemburgi határ és a Rajna között a Mosel hatalmas (többször 180 fokos) kanyarokat ír le, a folyó fölé magasodó hegyoldalakon végtelen szőlőskertek sorakoznak, a folyó partján pedig bűbájos falvak, kisvárosok, tele gyönyörű favázas házakkal.


Hochmoselbrücke 

2019-ben adták át a forgalomnak a Mosel folyó felett 160 méteres magasságban átvezető hidat,

Az 1,7 kilométer hosszú Hochmoselbrücke (Moseli magashíd) a Rajna-Majna-vidék és a Benelux államok, illetve a térség két meghatározó városa, Frankfurt és Brüsszel között teremt összeköttetést. A B50 jelzésű autópálya új, 25 kilométeres szakaszához tartozik, a számítások szerint naponta átlagosan 25 ezer jármű halad majd át rajta, tehermentesítve a térség úthálózatát.

A híd megépítését bő negyven éve tervezték, a beruházás nyolc évig tartott és kezdettől fogva vitatott volt. A bírálatok szerint a híd elcsúfítja a borairól híres folyóvölgyi vidék idilli látványát és megváltoztathatja a környék klímáját és vízháztartását, ami a szőlőtermesztést is veszélyeztetheti. A költségek is folyamatosan emelkedtek, a híd végül a kapcsolódó fejlesztésekkel együtt 483 millió euróba került, nagyjából 45 millió euróval meghaladva az eredeti költségvetést.

A Hochmoselbrücke Németország második legmagasabb hídja, az első a 185 méteres magasságban futó baden-württembergi Kochertalbrücke.

Cochem

Ég, Tájkép, Erdő, Város, Napnyugta, Víz, Folyó, Utazás

(c) pixabay

Cochem a Mosel egyik nagy kanyarjánál fekszik, a Mosel-völgy egyik fő turistavárosának számít. Gyönyörű óvárosa, Mosel-parti sétánya, a folyó fölé emelkedő várkastélya örökké emlékezetes marad a turistáknak. 

Történelmi Mustármalom (Historische Senfmühle) található a városban, ahol a helyi mustárkészítés rejtelmeibe tekinthetünk be kóstolással egybekötve. A Bundesbank Bunker – azaz a Német Nemzeti Bank titkos bunkerjáról évtizedekig még a szomszédban élők sem tudták, hogy mit rejt a Cochem közelében fekvő hegy. Ebben a bunkerban őrizték az NSZK titkos pénztartalékját arra az esetre, ha a hidegháború elfajulna és atomtámadásra kerülne sor. Ma a bunker már látogathat vezetett túra keretében. 

Trier

Római kori emlékekben leggazdagabb város az Alpoktól északra.

Burg Eltz

Ez az erdő mélyén fekvő hatalmas épületegyüttes a vaskos falaival, pompás tornyaival, erkélyeivel Németország egyik legnagyszerűbb várkastélya, szépsége Neuschwanstein kastélyával vetekszik. Ugyanakkor míg Neuschwanstein egy újkori építmény (19. századi), addig Eltz váránál 600 év építészetével ismerkedhetünk meg, megtekintése felér egy kisebb időutazással.

Az épületegyüttes jelentőségét, nagyszerűségét mutatja, hogy annak idején ez a vár szerepelt a régi 500 Márkás bankjegyeken.

Beilstein

Ez a hatalmas szőlőskertek között fekvő mesevároska ősi épületeivel, kolostorával, pompás favázas házaival, romantikus várromjával számos film forgatásának helyszíne volt.

Mosel-menti panorámaút

Mosel-menti panorámaúton utazás Bernkastel-Kues városa irányába. Útközben szinte végig élvezhetjük a vidék páratlan szépségét.

Ediger arról nevezetes, hogy a Mosel-völgyben itt található a legtöbb középkorból megmaradt épület. A sétánk során úgy érezzük, mintha itt megállt volna az idő.

A Prinzenkopf kilátóról tanulmányozható a legjobban a 180 fokos kanyarokat leíró Mosel.

Traben-Trarbach városa valaha a borkereskedelem „fővárosa” volt, a 19. század végén Európában csak Bordeaux városa előzte meg. Erre a gazdagságra emlékeztetnek a város gyönyörű szecessziós stílusú épületei. A városban érdemes megnézni a Mittelmoselmuseumot a Villa Böckingben, amely az ott élők egykori életébe enged betekintést, a villát 1750 körül Johann Adolf Böcking építtetett, s családja lakhelye volt egészen a 20. század elejéig. A városban van egy egyedülálló Buddha-múzeum is.

Bernkastel-Kues Cochem mellett a Mosel-völgy másik fő turistavárosa. A városnéző séta során számtalan szebbnél szebb favázas házban gyönyörködhetünk. A város fölé emelkedő nagyméretű Landshut várromtól nagyszerű panoráma nyílik a városra és a Mosel völgyére. A Zylinderhaus Múzeumban autók és járművek az elmúlt 100 évből képezik a kiállítás anyagát, de ezen kívül a háború utáni évtizedek nyugatnémet ipari fellendülésének köszönhető új, boldog életérzését is szeretnék visszaadni.Tartomány:Rajna-vidék-Pfalz
Cím:Cochem
GPS: 50° 8′ 54.20976″, 7° 9′ 58.7502″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward