» Olaszország

» Olaszország » Lazio


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A carbonaratól az articsókáig: Róma legjobb ízei.


A római konyha egyszerű, hagyományos és rusztikus - és messze túlmutat a tésztán és a pizzán. Eláruljuk, mely specialitásokat kell feltétlenül megkóstolnod, és hol a legjobb Rómában.

Róma íze jó, ez nem kérdés. Legyen szó tésztáról vagy pizzáról, articsókáról vagy cukkinivirágról, belsőségről: amit Rómában felszolgálnak, annak története és íze van. Hogy a római konyhában a hagyományok szilárdan rögzültek, az egyik vagy másik menüből kiderül.

Rómában egyes ételek a hét napjaihoz vannak rendelve. Például csütörtökön gyakran szerepel az étlapon a gnocchi, pénteken a sózott hal, szombaton pedig a trippa alla romana. Elmondjuk, mi áll a város specialitásai mögött, és melyeket érdemes feltétlenül megkóstolnod.

Cacio e Pepe

A tészta a római konyha egyik legfontosabb eleme. És nem csak az: Róma olyan aromás változatoknak ad otthont, mint az Amatriciana, a Carbonara és a Cacio e Pepe. Ez utóbbi lefordítva "sajt és bors", és egy minimalista tésztaétel maximális ízvilággal. A szósz csak főzővízből, borsból és pecorino romanóból áll, ami egy Lazióból származó kemény juhsajt, amelyet már a római légiósok is magukkal vittek élelmiszerként.

Carbonara

Az olaszok halálos bűne, ha a pasta carbonarát tejszínnel és sonkával készítik. Az eredeti mindössze négy hozzávalóból készül: tojás, guanciale, pecorino és fekete bors. A guanciale egy sertéspofából vagy -nyakból készült aromás szalonna, a pecorino pedig egy fűszeres juhsajt.

Bucatini all'amatriciana

Ez a tésztaétel a Róma melletti Amatricéből származik. A szósz paradicsomból, fehérborból, peperoncinóból, kockára vágott szalonnából és pecorino sajtból áll. Az Amatriciana eredetileg spagettivel készült, de a rómaiak inkább az üreges tésztát, a bucatini-t fogyasztják az ízletes mártással.

Gnocchi

Rómában csütörtökönként gyakran szerepel a gnocchi az étlapokon. A kis gombócok tulajdonképpen burgonyából készülnek, de a római gnocchi búzadarából készül, és közvetlenül a sütőben sütik. Klasszikus korong alakjukról is felismerhetők.

Supplì

A tipikus római étel kicsi, kerek és finom. A Supplí mélyhűtött rizottógombóc, általában hússal és mozzarellával töltve. De létezik vegetáriánus változat is, zöldségekkel. Hagyományosan maradék rizst használnak hozzá, ezt tojással és parmezán sajttal keverik össze. Az olasz rizskrokettet először 1847-ben említik egy római trattoriában. A golyókat supplì al telefono néven is emlegetik. Az elnevezés az olvasztott mozzarella-szálak miatt jött létre, amelyek a telefonvezetékekre emlékeztetnek.

Carciofi, azaz articsóka

Az articsóka Rómában hagyományos zöldségnek számít, és kétféleképpen készítik el. A carciofi alla romana-t fokhagymával és fűszernövényekkel együtt főzik, majd olívaolajjal, fokhagymával, petrezselyemmel és mentával ízesítik.

A második variáció a zsidó konyhából származik: a carciofi alla giudia-t mélyhűtött formában sütik. A trükk itt az, hogy az articsókát kétszer kell megsütni a forró olajban; először lassan és nem túl forrón, majd másodszor röviden és nagyon forrón, hogy kívül ropogós legyen, belül pedig puha.

Fior di Zucca

Szép és egyben ízletes étel a cukkinivirág, amelyet Rómában gyakran töltenek meg, majd sütnek ki. Tipikusan római a Fior di Zucca szardellafilével és mozzarellával.

Saltimbocca alla romana

Róma talán leghíresebb húsételének vicces neve van: a Saltimbocca szó szerint azt jelenti, hogy "szájba ugrik". Ez egy sült borjúszelet sonkával és zsályával. A húst nagyon vékonyra klopfolják, és a tetejére pármai sonkát és zsályalevelet tesznek.

Quinto quarto

A hagyományos római konyha kiadós - és nem vegetáriánusoknak való. Számos étel alapja a belsőség, amely Lazióban már a középkor óta az asztalra kerül. Akkoriban a köznépnek nem sok maradt a vágáskor. A jó húsdarabok a nemességhez és az egyházhoz kerültek. A népnek maradt a "quinto quarto", a levágott állatok úgynevezett ötödik negyede. A római vágóhídon dolgozó húsipari munkásoknak egykor a fizetésük részeként meg kellett elégedniük a húshulladékkal. Ez alakította a konyhát - és a májból, a bendőből és az ökörfarkból is kialakult néhány hagyományos étel.

Trippa alla romana

A "quinto quarto" egyik étele a tripe, a szarvasmarha bendője csíkokra vágva. A római trippát paradicsommal, hagymával, zellerrel, sárgarépával és fehérborral addig főzik, amíg a trippát puhára főzik és tálalásra kész.

A trippa alla romana étel paradicsommal, hagymával, zellerrel, sárgarépával és fehérborral főzött trippából áll.

Coda alla vaccinara

Egy másik különlegesség a borban, paradicsommal és borssal főzött ökörfark. A nevét leginkább úgy lehetne fordítani, hogy "a hentes asszony módjára". "Vaccinari" volt egykor a római mészárosok neve. A római húsételek klasszikusa a négy-öt órán át párolt hús, ezalatt a számos hozzávalónak lehetősége van arra, hogy kibontakoztassa aromáját. A fűszeres és az édes találkozik: a zöldségek mellett mazsola és kakaó is kerül bele.

Baccalà alla romana

A tengerből származó hagyományos étel a baccalà: sózott tőkehal. Különösen népszerű Rómában és Olaszország déli részén. Az étel az északi tengerek azon területeiről származik, ahol a halat szárítás előtt sózzák. A 16. században a baccalà a hosszú eltarthatósága és alacsony ára miatt volt elterjedt. Rómában különböző elkészítési módok léteznek: mélyhűtött ("fritto"); grillezett ("al guazzetto") vagy "agrodolce" (édes-savanyú).

Bruschetta

Olaszország egyik legnépszerűbb előételét Latiumból, Rómából és Abruzzóból származik: Bruschetta. A név az olasz "bruciare" szóból származik, ami égetést jelent. A kissé "megégett" kenyérre utal, amelyet fokhagymával dörzsölnek be, és paradicsommal és olívaolajjal körítik.

A népszerű olasz előétel, a bruschetta Róma környékéről származik.

Pizza

A pizza a római konyha szerves része. Rómában a tészta nagyon vékony, ropogós és vékony héjú. Mivel a pizza vékonyabbra van sodorva, nagyobb is, mint egy klasszikus nápolyi pizza. A rómaiak még sodrófával is formázzák a tésztát, hogy elérjék a jól ismert vékonyságot. A sós és olívaolajos Pizza bianca szintén nagyon népszerű Rómában.Tartomány:Lazio
Település:Roma
GPS: 41° 53′ 35.95308″, 12° 28′ 58.55556″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward