» Németország

» Németország » Rajna-vidék-Pfalz » Mosel


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Bizarr turistamágnes a von der Leyen-kastély a Mosel folyónál. A kastély Ursula von der Leyen férjének, az Európai Bizottság jelenlegi elnökének felmenőiről kapta a nevét.


A von der Leyen-kastély közepén egy vasútvonal és a B416-os szövetségi út is áthalad, és csak ennek az egyedülálló útvonalnak köszönhető, hogy a komplexum egyáltalán megmaradt.

A Rajna-vidék-Pfalzban található Mosel-menti kisváros, Kobern-Gondorf ad otthont Németország talán legbizarrabb kastélyának. A Schloss von der Leyen ugyanis egy vasútvonal és egy főútvonal is áthalad rajta. Szó szerint a pompás épület közepén keresztül. 

A Mosel egy olyan folyó, amely a szőlőskertek mellett különösen híres a számos gyönyörű és történelmi kastélyáról és váráról. A 3000 lakosú Kobern-Gondorf kisvárosban található a Schloss von der Leyen, amely valószínűleg egyike a legbizarrabb kastélyoknak. Mind a vasúti sínek, mind a 416-os főút egyszerűen az épület közepén fut át, ahelyett, hogy megkerülnék azt. 

A vár első felosztása

Kobern-Gondorf város hivatalos honlapja szerint azonban a Schloss von der Leyen története sokkal korábban kezdődik. Először 1272-ben említik Gondorf felső váraként. A von der Leyen hercegek 1560-tól kezdve itt tartózkodtak, és az épületegyüttest kastéllyá alakították át. A mai napig ez az egyetlen várkastély a Mosel partján. A nemesi család neve egyébként a régi német „Ley” sziklát jelentő szóra vezethető vissza. Ez a név pedig a család akkori birtokában lévő számos szőlőültetvényre és több százezer szőlőre utal.

De a fejlődés nem áll meg egy olyan pompás épületnél, mint a von der Leyen-kastély, éppen ellenkezőleg. Az erőd első felosztására már 1867-ben sor került. Egy új vasútvonal építéséhez az épületet egyszerűen két részre osztották, és a vasútvonal még ma is a komplexum közepén halad keresztül. Ehhez még a vártemplomot is le kellett bontani, és a vizes várat is kettévágták.

Bizarr megoldás megakadályozza a bontást

1969-ben a Schloss von der Leyen-t rövid időre még a lebontás is fenyegette, amikor az új 416-os szövetségi autópályát tervezték és építették. Ám ahelyett, hogy az egész épületegyüttest lebontották volna, a kotrók „csak” az épület földszintjét ásták át. Több építészeti korszak anyagát kellett eltávolítani, hogy megmentsék a kastély többi részét. Végül a belső udvart aszfaltozták le, így lett belőle egy útszakasz.

Michael Dötsch helyi polgármester szerint éppen ezért szeretik különösen a turisták a von der Leyen-kastélyt. A „Burgen und Schlösser” című szaklap ezzel szemben a „Süddeutsche Zeitung” szerint már 1975-ben nagyon kritikusan nyilatkozott az építési bűnről. A cikkben többek között ez állt: „A jó ellenjavaslatok és mindenki tiltakozása ellenére az autópályát a belső udvarba robbantották, a történelmi műemléket pedig lerombolták; egy álságos kastélyháttér emlékeztet erre az első osztályú állami temetésre.”

Ma bizarr turistamágnes

De miért választották azt a drasztikus intézkedést, hogy utat építettek a vár közepén keresztül? Valószínűleg egyszerűen nem volt több hely a meglévő vasútvonal és a Mosel között, ami helyet adott volna egy másik forgatókönyvnek. Az az ötlet, hogy az utat egyszerűen a folyó másik oldalán építsék meg, túl drágának bizonyult. Így ma a Schloss von der Leyen talán Németország legbizarrabb kastélya.

Azonban nem csak fotóháttérként népszerű a látogatók és a járókelők körében, hanem látogatható is. Többek között van itt egy bormúzeum, valamint a Rajna-vidék-Pfalz tartományi levéltár kiállítása. A kastély von der Leyen egyébként Ursula von der Leyen férjének, az Európai Bizottság jelenlegi elnökének felmenőiről kapta a nevét.

Sajnos a kastélynak nincs saját honlapja. Ha mégis meg szeretné látogatni, a Kobern-Gondorfi Idegenforgalmi Hivatalban kaphat tájékoztatást.Tartomány:Rajna-vidék-Pfalz
Cím:Schloss von der Leyen
GPS: 50° 17′ 28.51998″, 7° 27′ 30.93574″
Honlap: https://www.koberngondorf.de/schloss-von-der-leyen.html

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward