» Németország

» Németország »

A 10 legszebb favázas város Németországban


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

10 gyönyörűen megőrzött favázas város történelmi városközpontokkal és középkori hangulattal.


Quedlinburg

A történelmi Quedlinburg olyan, mint egy tankönyv, amelyben a favázas építkezés minden korszaka nyomon követhető. A kisvárosban több mint 1300, hat évszázadból származó favázas ház szorosan egymás mellett zsúfolódik, és a reneszánsz, a barokk, a rokokó és a klasszicizmus történetét meséli el. A 80 hektáros városközpont fölött magasodik a Szent Servatius kollégiumi templom és a quedlinburgi Schlossberg várkastély.

Ezen egyedisége miatt Quedlinburgot Németország legnagyobb favázas városaként tartják számon, és már 1994-ben az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította. Aki különösen érdeklődik, a Hochständerbauban található múzeumban nagyszabású kiállítást talál. Ezt követően a benyomásokat a legjobb egy nagy szelet sütemény mellett elmerengeni Quedlinburg számos kávézójának egyikében.

Esslingen

Esslingen a Neckar mentén büszke örökséggel rendelkező város. Az óvárosban tett séta során több mint 200, a 13. és a 16. század között épült favázas házban gyönyörködhetünk. Minden egyes favázas épület a polgári büszkeség és a városi jólét tanúbizonysága.

Az 1422-ben épült régi városháza a város legszebb épületének és egyben nevezetességének számít. Harangjai naponta ötször szólnak a városháza téren. A régi Heugasse-ban található továbbá Németország legrégebbi favázas háza. Néhány utcával arrébb pedig egy másik országos rekord is található: a Hafenmarkton található Németország legrégebbi összefüggő, 14. századi favázas házsorát találjuk.

Einbeck

A 14. századig visszanyúló, kis, favázas Einbeck városka hosszú sörfőző hagyománya a favázas épületek építészetében is tükröződik. Einbeck fafaragásos épületei szinte mindenütt faragványokkal díszítettek, díszes homlokzataik a korai reneszánszra jellemzőek, és ma a sörsörfőző polgárok jólétéről tanúskodnak. Sok épületnek még ma is van egy nagy, csúcsíves bejárata, amelyen keresztül a magas sörgyári kocsik zörögtek.

Egy ház azonban különösen kiemelkedik a sok pompából: az 1612-ből származó "Eicke-házon", amely ma a turisztikai információs irodának ad otthont, számos faragvány látható a bolygóisten, az erények, a múzsák, a hét szabad művészet, az öt érzék, Jézus Krisztus és a négy evangélista ábrázolásával. Érdemes megnézni a három toronnyal és csúcsos sisakkal rendelkező régi városházát is. Ma a régi sörgyárváros nevezetessége.

Bamberg

Bamberg lakói az óváros központját szeretettel "Kis Velencének" nevezik, utalva a folyó partján való elhelyezkedésére és a korábbi halász településként szerzett múltjára. A Regnitz partjainál sorakoznak a fagerendás házak, apró előkertjeiket a kikötőhelyükön himbálózó uszályok szegélyezik.

A bambergi "szigetvárosban" gyönyörű sétálóutca húzódik, ahol kis üzletek és butikok, valamint a látogatókat tipikus frank specialitásokkal csábító éttermek és kávézók találhatók. Bamberg óvárosa, amelynek legtöbb favázas háza a középkorból származik, Németország legnagyobb épségben megmaradt belvárosa, és 1993 óta az UNESCO világörökség részének mondhatja magát.

Celle

Celle festői óvárosa több mint 500 gazdagon felújított és műemléki védettséget élvező favázas házával Európa legnagyobb önálló épületegyüttesét alkotja. A színes, meredek nyeregtetők különböző századokból származnak, a legrégebbi a 15. századból. Különösen a régi házak még mindig rendelkeznek az udvarra vezető folyosóval, és a lakók egykori gazdaközösségére utalnak.

A cellei favázas házak közül azonban kétségtelenül az 1532-ből származó Hoppener Haus a legpompásabb: ördögi lények és grimaszok, istenek és mitikus lények tanyáznak a gazdagon díszített homlokzaton. A lakóváros további fontos épületei a hercegi palota, a városi templom és a régi városháza.

Rothenburg ob der Tauber

Rothenburg ob der Tauber történelmi, nagyrészt megőrzött óvárosával a német romantika szimbóluma. A középkori óváros, amelynek teljesen megmaradt városfala és 42 kapuja és védőtornya jellemzi a több mint 1000 éves város sziluettjét, régmúlt időkbe repíti vissza a látogatókat.

A virágládákkal szeretettel díszített favázas épületek, a színes díszkivilágítás és az óváros középkori hangulata mindig lenyűgözi a látogatókat. Az egyik legszebb fagerendás ház a Röder- és a Galgentor-kapu között található: a csinos Gerlachschmiede például ívelt tetejével és a tetején lévő szélkakasával olyan, mintha egy meséből származna.

Monschau

A régi szövetgyártó város, Monschau történelmi központjában épült favázas házak váltakoznak pompás lakóépületekkel. Különösen érdemes megnézni az 1752-ből származó Vörös házat, amely teljesen megőrzött belső terével tündököl. Gazdag kulturális kincsei miatt a várost ezért az "Eifel gyöngyszemének" is nevezik.

Monschau óvárosának régi falai és 300 műemlék háza gyakran nyüzsögnek az élettől. A szűk, macskaköves utcák kis művészeti galériákat és butikokat rejtegetnek a félfalazott homlokzatok mögött, amelyek egész évben nyitva vannak. Stílusos éttermek és hangulatos kocsmák csábítják a látogatókat a helyi konyhával.

Stade

Nagy testvérének, Hamburgnak az árnyékában, az Elbától mintegy négy kilométerre délre fekszik Stade, a kis fagerendás városka. A festői Hanza-város mindenféle látnivalót kínál, amit érdemes megnézni. Ha az óváros régi Hanza-kikötőjében állsz, vagy megiszol egy pohár bort a környező kávézók egyikében, szó szerint hallhatod, ahogy a városfalak több mint 1000 éves történelmet fújnak ki.

A szeretettel felújított favázas épületek, a barokk templomtornyok és egy hagyományokkal rendelkező kisváros meghittsége minden lépésnél elkísérik Önt. De nemcsak gyalogosan, hanem a csatornahajók egyikén is felfedezheti a várost a vízről. A kis bárkák rendszeresen indulnak a fakikötőből, és az egykori vizesárkon körbehajózzák Stade óvárosát.

Fritzlar

A történelemben gazdag Fritzlar székesegyházának és császárvárosának favázas épületei ma Hessen legrégebbi és legérdekesebb favázas házai közé tartoznak. Fritzlar óvárosának szűk utcái a közép-német favázas építészet gyönyörű együttesét alkotják - a késő középkori oszlopos-gerendás épületektől a késő historizáló épületekig.

Az óváros történelmi piactere különösen szép, ahol egyik teljesen megmaradt favázas ház a másik után következik. A keleti oldalon található a híres "Gildeház" 1475-ből, amely ma is a piactér jellegzetessége. Mindenütt kis éttermek, fagylaltozók és kávézók invitálják a látogatókat elidőzésre.

Königsberg

Az erdők, völgyek és dombok romantikus tájába ágyazott alsó-frankföldi Königsberg egy képeskönyvből ismert kisváros. A csinos favázas városka műemléki védettségű óvárosában számos történelmi épület pompázik, amelyeket szeretettel restauráltak és megőriztek. A faházas homlokzatok közepén a nagy Marienkirche (Szent Mária-templom) emelkedik ki, szinte túlméretezettnek tűnik a régi épületek között.

Mindazonáltal Königsberg, amely a harmincéves háborúban szinte teljesen elpusztult, már nem eredeti középkori város. A legtöbb épület a 17. és 18. századból származik. De minden favázas ház saját történetet mesél, és a múlt és a jelen minden utcasarkon egybeolvad. Mindezek fölé magasodnak a császári vár romjai, amelyet egykor Barbarossa Frigyes császár maga építtetett.GPS: 51° 5′ 0.31056″, 10° 25′ 24.40884″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward