» Olaszország

» Olaszország » Campania » Nápoly


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Nápoly egyik legkülönlegesebb hagyománya a betlehemek készítése. Ma mintegy negyven aktív presepi és pastori műhely működik Nápoly történelmi központjában, a via San Gregorio Armeno negyed környékén.


A nápolyi kirakatokból arcok százai csalogatnak minket büszke, szomorú, vidám, kéjes, angyali, humoros arckifejezésekkel. Minden más nápolyi hagyománynál jobban magukban foglalják a város szellemét - egyszerre drámai, barokk, sötét, sötét, mozgalmas, vicces és lenyűgöző - a nápolyi dialektusban o'presebbio-nak nevezett betlehemek.

A nápolyi presepi (betlehem figurák) és pastori (pásztorfigurák) évszázadok óta gyönyörködtetik a nézőket, és még ma is vonzzák a látogatókat a San Gregorio Armeno negyedbe, ahol még mindig él a hagyomány, hogy ezeket a figurákat kézzel készítik.

A legenda szerint a betlehemezés hagyománya Assisi Szent Ferenccel kezdődött, aki 1223-ban talán elsőként játszotta el Krisztus születését élő állatokkal és színészekkel. A nápolyi presepe első említése körülbelül száz évvel ezután történik, amikor is egy városi templomban található betlehemet dokumentálnak. Említést tesznek egy 1324-ben Amalfiban egy magánház kápolnájában felállított presepe-ről is.

A 14. század közepére a nápolyi szobrászok már életnagyságú figurákkal díszített együtteseket terveztek a város templomaiba. Krisztus születése a szüleivel népszerű témává vált. A középkori szobrászat hagyományai szerint ezeket a műveket eredetileg fából vagy terrakottából formálták, majd élénk színű pigmentekkel és aranylemezzel vonták be. Az 1470-es években Pietro Alamanno szobrász kapott megbízást arra, hogy egy nápolyi magánkápolna számára nem kevesebb mint negyvenkét festett és aranyozott szoborból álló születési csoportot készítsen. A következő évtizedekben nápolyi szobrászok bonyolult szoborcsoportokat állítottak fel a San Domenico Maggiore, a Santa Maria La Nova, a San Gregorio Armeno és a városon kívüli számos regionális templomban.

Az 1500-as évekre a nápolyi szobrászok kis léptékben is készítettek figurákat egyéni megrendelők számára. Ezek a készítők a vegyes technikák mesterei lettek, és fából, terrakottából, kőből és a legjellegzetesebb médiumból, a papírmaséból készítettek születési jeleneteket, valamint szentek és angyalok drámai csoportjait.

Mesterművek papírmaséból?

A papírmasé - olaszul cartapesta - Dél-Olaszország egyik legmeghökkentőbb művészeti produktuma. A nápolyi szobrászok a kő, a terrakotta és a fa olcsóbb alternatívájaként kezdtek széles körben papírmaséból szobrokat készíteni. A gazdasági előnyök mellett a papírmasé végtelen kreatív lehetőségeket is biztosított, mivel a terveket könnyű volt kiegészíteni és módosítani a projekt közepén. Az 1700-as évekre Dél-Olaszországban már templomokat, polgári épületeket és otthonokat töltöttek meg bonyolult papírmasé alkotások.

A nápolyi presepi és pastori fénykora a 18. században volt, amikor a nápolyi pastorai III. Károly király pártfogását élvezte. Érdekes módon ez az időszak egybeesett a nápolyi színház virágzásával. A nápolyi színháziasság iránti szeretet tökéletesen párosult a papírmaséból készült betlehemes díszletek fejlesztésével. A bonyolult tájképi és építészeti díszletek lehetővé tették, hogy a nápolyi színházi fantázia szabadon szárnyaljon.

A presepi és pastori figurák készítésének technikái az évek során többé-kevésbé változatlanok maradtak. A pastorai agyagból vagy hársfából készült, fémtűkkel összeillesztett testeket, terrakottából készült fejeket, fúvott üvegből készült szemeket, valódi hajból készült parókákat, fényűző szövetekből készült ruhákat, valamint viaszból és papírmaséból készült egyéb kiegészítőket készíthetnek. A tájképek, például a barlangok, barlangok és városképek készítése külön művészeti ágat képez. Néhány ilyen díszlet hihetetlenül bonyolult, világítással és mechanikus részekkel, amelyek mozognak vagy hangot adnak ki.

Presepi vs. pastori: mi a különbség?

Presepi: A Jézus születését ábrázoló jászolfigurák csoportja. A kifejezés a praesepium, a latin "bölcső" szóból származik.

Pastori: Ezek a nem vallásos figurák népszerű sztereotípiákon alapulnak (parasztok, politikusok, földművesek, pékek, koldusok és sokan mások). A nápolyi kultúrához hűen a szakrális és a világi világ ütközik. A szentek és a Madonna és a Gyermek mellett helyet kapnak a vízárusok, a kocsmai cselédek, a politikusok, a parasztok és a pásztorok.

Hogyan vásárolhat nápolyi betlehemeket?

Napjainkban évente mintegy 200 000 terrakotta figurát készítenek a nápolyi bábuk kereskedelméhez, amelyek egyharmadát a San Gregorio Armeno negyedben, míg a többit a város más részein vagy a külvárosokban állítják elő. A turisztikai célú terrakottafigurák minden évben a populáris kultúra, a politika, a pápaság és a hírességek alakjainak vicces változatait mutatják be.

Ma mintegy negyven aktív presepi és pastori műhely működik Nápoly történelmi központjában, a via San Gregorio Armeno negyed környékén. A műhelyek némelyike régóta működő családi vállalkozás, amely történelmi minták alapján készít kiváló minőségű munkákat. Mások olcsó szuveníreket gyártanak. Néhányan viszonteladók. Néhányan alkatrészek és tartozékok beszerzésével foglalkoznak. Egyszóval, minőség és ár tekintetében óriási a választék.

A Via San Gregorio Armeno mentén egymás mellett léteznek magas és alacsony minőségű presepik. Az egyik üzletben finoman megmunkált, kézzel fújt üvegszemekkel ellátott figurákat és finom szövetből készült, egyedi készítésű jelmezeket láthat. A szomszédban olcsó, tömeggyártott, műanyagból vagy terrakottából készült figurák halmai lepik el a pultokat.

Hogyan lehet tehát értelmet adni a káosznak? Nézze meg alaposan a mű felépítését és a felhasznált anyagokat. A nápolyi presepi esetében azt kapjuk, amit kifizetünk, így az ár is viszonylag megbízható módja annak, hogy megállapítsuk, mennyi idő és kézműves munka került egy adott darab elkészítésébe. Ha a lehető legjobb ár-érték arányban szeretne autentikus művet vásárolni, lehetőség szerint közvetlenül a készítőjétől vásároljon.

Íme néhány hely, ahol megismerheti az autentikus nápolyi betlehemeket:

Történelmi gyűjtemények

Presepi gyűjtemény
Palazzo Reale
Piazza del Plebiscito, 1
Ennek az egykori királyi palotának a palatinus kápolnájában található az 1700-as évekből származó nápolyi születésfigurák kicsi, de lenyűgöző gyűjteménye. A gyűjtemény több mint kétszáz figurából áll, amelyek közül sokat a korszak leghíresebb szobrászai készítettek.

Presepi gyűjtemény
San Lorenzo Maggiore
Piazza S. Gaetano, 316
Ez a történelmi templom a Via San Gregorio Armeno végén áll, a születésfigurák készítőiről híres utca végén. A templom múzeumi gyűjteményének legfelső emeletén megtekintheti a templom számára a XVIII. században készült nápolyi betlehemek kicsi, de lenyűgöző gyűjteményét, amelyek mind polikrómozott fából és terrakottából készültek.

Presepi gyűjtemény
Complesso Monumentale di Santa Chiara
Via Santa Chiara, 49/c
A középkori kolostor kerengőjének egyik termében történelmi nápolyi betlehemek lenyűgöző kiállítása látható.

Presepi Gyűjtemény
Museo Nazionale di San Martino
Largo di San Martino, 5
A Nápolyi-öbölre nyíló lélegzetelállító kilátással rendelkező egykori kolostor, amely ma múzeum, a világ legimpozánsabb nápolyi presepi-gyűjteményének ad otthont, amelyek közül néhányat a kolostor egykori konyhájában drámai módon megvilágítottak.

Mesterművészek

  • Ars Neapolitana, Via dei Tribunali, 303
  • Concetta Fusco, Via San Gregorio Armeno, 7
  • Ferrigno, Via San Gregorio Armeno, 8
  • Fulvio & Gabriella Forte, Via San Gregorio Armeno, 26-28
  • La Scarabattola, Via dei Tribunali, 50

Mennyibe kerül kell?

Az árak részben a készítő hírnevétől függnek. Nápolyban a legmagasabb árat a jó hírű kézművesekért kell fizetni. Manapság néhány művész még mindig készít az 1700-as évek presepijeihez hű alkotásokat, terrakottából készült fejekkel, pózolható testekkel, selyemből és szaténból készült ruhákkal. Ezekért a figurákért természetesen magasabb árat kérnek, mint a terrakottaformákból készült olcsóbb csecsebecsékért.

A minőségi, kézzel készített figurák több száz euróért is elkelhetnek, a kézművességtől, a darab méretétől és a készítő hírnevétől függően. A bölcsőskészleteket, a bonyolult háttereket vagy a barlangokat szinte mindig külön-külön árazzák be. Az ilyen jelenetekhez tartozó apró kiegészítők, amelyeket egykor szakosodott kézművesek készítettek, megfizethető áron kaphatók, de egy teljes készlet esetében gyorsan összeadódhatnak. Választhat a részletek közül egészen az ékszerekig, szerszámokig, eszközökig, ételekig, sonkacsülkökig, szekerekig, kancsókig, tálakig, palackokig, talicskákig, hangszerekig, fából készült és gyöngyházberakásos hangszerekig, fegyverekig, lovak páncéljaiig, amelyek mind hűen, de miniatűr méretben készültek.

Sok nápolyi gyűjti az egyes darabokat minden évben, és hosszú időn keresztül építik fel a gyűjteményt.

Nápolyon túl

Nem Nápoly az egyetlen hely, ahol autentikus olasz natív tárgyakat fedezhetünk fel. Az Amalfi-part mentén és Dél-Olaszország más kisebb városaiban is készítenek hagyományos bábukat. Szicíliában is van néhány jól ismert pastori bolt. Az olaszországi alpesi régiókban pedig a fafaragó mestereknek saját betlehem hagyományaik vannak.

Ma a nápolyi betlehemeket az UNESCO az emberiség szellemi és szóbeli örökségének mesterművei programja keretében védi.Tartomány:Campania
Település:Napoli
Cím:Via San Gregorio Armeno
GPS: 40° 51′ 0.85572″, 14° 15′ 27.7794″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward