» Magyarország

» Magyarország » Budapest » Budai-hegység


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Budai-hegység egyik legszebb pontján álló Kis-Hárs-hegyi 6 méter magas kilátó Budapestre gyönyörű rálátást nyújt.


Kilátó

A kilátó 1983-ban épült, Makovecz Imre tervei alapján. Az építményt a faelemek korhadása miatt lezárták, majd felújítva 2008 óta látogatható. 2018 őszére ismét felújításon esett át. A kilátó közvetlen környezetét is megújították: a kilátóhoz vezető lépcsőfokok és a szomszédos tűzrakóhely is új formát kapott, valamint új padokkal és asztalokkal látták el a népszerű túracélpontnak számító pihenőhelyet. 

A 362 méter magas Kis-hárs-hegyről szép körpanoráma nyílik az Észak-budai térségre, de látszik a Belváros a Dunával, a Vár és a Citadella is. Északi irányba a Hárs-hegy tömbje zárja le a kilátást. A kilátóhoz vezető sétautak nagy része a XX. század elején kiépített turisztikai, történelmi emlék.

Megközelítés: A kilátót legkönnyebben gyermekvasút Szépjuhászné megállójától (Ságvári-ligettől) induló kényelmes sétautakon közelíthetjük meg. Előbb a zöld körjáratú jeleket északkeletre követjük, majd a Kis- és a Nagy-Hárs-hegy nyergében lévő elágazásnál jobbra, a sárga háromszög jelzésen fordulunk, és onnan alig öt perc alatt fent is vagyunk a kilátónál. 

A kilátó megközelíthető Hűvösvölgyből is, a sárga sáv és a sárga háromszög jelzéseket követve, körülbelül 40 percnyi "kapaszkodással". Mindkét kiindulóponton van autóparkoló és tömegközlekedési lehetőség.

Fekete István Tanösvény

Első állomása az író egykori, II. kerületi, Tárogató út 77. szám alatti lakhelye közelében található. A közel 800 méter hosszú tanösvény a Hárs-hegy legkedveltebb, jól felszerelt infrastruktúrával rendelkező úthálózatához tartozik, kis emelkedővel, a Széher úttól a Hárs-hegyi-nyeregig vezet.

A közel 800 méter hosszú tanösvény a Hárs-hegy legkedveltebb, jól felszerelt infrastruktúrával rendelkező úthálózatához tartozik, kis emelkedővel, a Széher úttól a Hárs-hegyi-nyeregig vezet. Az útvonalon elhelyezett 5 darab interaktív ismeretterjesztő táblát QR kódokkal is ellátták, így az okostelefonnal érkezők a táblákon feltüntetetteken túl további érdekes információkat is megtudhatnak az író életéről és munkásságáról, valamint a környék természeti kincseiről, élővilágáról.

Az út végén a Hárs-hegyi-nyeregtől a sárga háromszög jelzésen haladva a Kis-Hárs-hegyen található Makovecz-kilátóhoz, a sárga jelzésen a Nagy-Hárs-hegyen lévő Kaán Károly-kilátóhoz juthatnak el azok, akik a kirándulásukat, a tanösvényen átélt élményeiket, újonnan szerzett tudásukat a fővárosi panoráma megtekintésével szeretnék megkoronázni.Tartomány:Budapest
Cím:Kis-Hárs-hegy
GPS: 47° 31′ 47.68644″, 18° 57′ 58.25556″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward