» Olaszország

» Olaszország » Marche


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Pesaro, az olaszországi Marche régióban található tengerparti város, 2024-ben Olaszország kulturális fővárosa lesz.


Az "Olasz Kulturális Főváros" cím egy évre szól, és a győztes város 1 millió eurót kap a bemutatott projekt megvalósítására. A díjat az a pályázó város kapja, amely a legígéretesebbnek tartott kulturális projektet nyújtotta be, amely a térség kulturális örökségének és fejlődésének javítását, valamint a belföldi és nemzetközi látogatóknak nyújtott turisztikai szolgáltatások javítását szolgálja.

Pesaro esetében a "La Natura della cultura" (A kultúra természete) projektet választotta a zsűri, mert - mint mondta - egy történelmileg és természetileg gazdag területet gazdagít az integrációt, az innovációt, a társadalmi és gazdasági fejlődést elősegítő intézkedéseken keresztül. A természet és a kultúra ötvözésével a projekt reméli, hogy a Marche régiót a szárazföld belsejéből kiindulva újra turisztikai célpontként indítja útjára.

Pesaro a tíz döntős város közül került ki, amelyek között Ascoli Piceno, Chioggia Grosseto, Mesagne, Sestri Levante Tigullióval, Syracuse, Paestum-Alto Cilento, Viareggio és Vicenza szerepelt.

Az Olasz Kultúra Fővárosa címet 2015 óta ítélik oda. A korábbi győztesek közé tartozik Cagliari, Lecce, Perugia, Ravenna és Siena 2015-ben; Mantova 2016-ban, Pistoia 2017-ben, Palermo 2018-ban, Parma 2020-ban és 2021-ben. Procida a jelenlegi olasz kulturális főváros, míg 2023-ra Bergamo és Brescia került kiválasztásra.

Pesaro mély zenei hagyományai miatt 2017 óta szerepel az UNESCO Kreatív Városok Hálózatában. Gioachino Rossini, A sevillai borbély és a Tell Vilmos zeneszerzőjének szülőhelyeként Pesaro nagyban hozzájárult az opera történetének alakításához. Házát multimédiás múzeummá alakították át, amelyet a látogatók felfedezhetnek, hogy megismerjék a zeneszerző életét.

Pesaro további nevezetességei: a Duomo, kora keresztény mozaikjaival; a Rocca Costanza, egy hatalmas katonai erődítmény az 1400-as évekből; a Piazza del Popolo szökőkútja, a város szíve; a 15. századi hercegi palota; és Arnaldo Pomodoro installációja, egy félbe nyitott földgömb, benne fogaskerekekkel, amely az ember és a természet közötti egységet hivatott jelképezni.

Pesaro mellett a természet szerelmesei élvezhetik a San Bartolo parkot, amely egyike a négy természetvédelmi területnek Marche tartományban, félúton a tengerpart és a dombos belterület között, gyönyörű kilátással az Adriai-tengerre.Tartomány:Marche
Cím:Pesaro
GPS: 43° 54′ 35.32104″, 12° 54′ 47.24208″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward