» Magyarország

» Magyarország » Baranya » Pécs

Ókeresztény keresztelőkápolna és sírkamrák


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A pécsi ókeresztény keresztelőkápolna és sírkamrák az UNESCO Világörökség részei.
A IV. századi ókeresztény kápolnák, a temető, annak festett sírkamrái kivételes és egyedülálló bizonyítékai egy különleges történelmi folytonosságnak, amely átfogja és összeköti a Római Birodalom IV. századi hanyatlásától a Frank Birodalom VII. századi hódításáig terjedő időszakot.

Pécsett 1782 óta több száz téglasír, több tucat kőből és téglából épített kisebb sírkamra, valamint nagyobb
méretű temetői épület került elő. Egy részük festett, belső tereiket bibliai jelenetekkel és szimbólumokkal díszítették, ami tovább növeli egyediségüket, egyetemes kulturális értéküket. A 2005/2006-ban végzett ásatásokat követően a korábban már bemutatott, és az újonnan feltárt emlékeket egyetlen épületkomplexum, a 2007-ben megnyílt Cella Septichora Látogató Központ fogja össze.

A nagyrészt helyreállított, ezért látogatható föld alatti és a földfelszíni építmények megőrizték a késő római temető hangulatát. Az érdeklődők a falképeken keresztül nemcsak a késő római kori kereszténység eszmeiségéhez kerülhetnek közel, hanem láthatják azt is, hogy az új vallás nem sokkal elterjedése után milyen páratlan művészeti alkotásokat inspirált.

A pécsi freskók a korai keresztény provinciális művészet itáliai mintaképek alapján készült hiteles alkotásai, amelyek egyszerre tükrözik a kor egyetemes gondolatvilágát és tartalmaznak helyi, egyedi elemeket is. Az ókereszténység legáltalánosabban használt szimbóluma, a Krisztus monogram kedvelt díszítőelem a sopianaei sírkamrákban. A falfestményeken emellett olyan bibliai jelenetek elevenednek meg, mint a bűnbeesés, az oroszlánok vermébe dobott Dániel próféta, Szűz Mária és a gyermek Jézus, Jónás és a tüzes kemencébe vetett ifjak történetei.

A pécsi ókeresztény freskókra jellemző a gazdag növényi és állati ornamentika: a képeken a galambok, a pávák, a kancsó és a pohár, de a paradicsomkertet szimbolizáló geometrikus díszítések is megtalálhatóak.

Megújul több világörökségi helyszín Pécsett 2022 végéig

A Cella Septichora Látogatóközpont, az Ókeresztény Mauzóleum rekonstrukciójára, továbbá az Apáca utca 8. szám alatti építmény védőépületeinek felújítására, restaurálására kerül sor.

A projektnek köszönhetően látogathatóvá válnak korábban csak korlátozottan bemutatott sírkamrák, és mindhárom helyszínen lehetőség nyílik az emlékhelyek megismerését segítő kiállítás- és multimédiafejlesztésre is.

A beruházás a nagyközönség előtt nyitott világörökségi helyszínek számának növelését, az ókeresztény emlékhelyek kiemelkedő egyetemes értékeinek megőrzését, védelmét, a turisztikai vonzerő, a látogatószám bővülését is szolgálja.Tartomány:Baranya
Település:Pécs
Cím:Sétatér
GPS: 46° 4′ 39.38916″, 18° 13′ 26.67022″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward