» Olaszország

» Olaszország » Trentino-Alto Adige » Dolomitok


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Ortisei látnivalói.


Amikor először érkezik a varázslatos Ortiseibe, úgy érezheti, hogy a Bajor-Alpokban vagy a várakkal teli Ausztriában van. De az alpesi hangulat és a tehénharangok hangja ellenére az apró Ortisei valójában Olaszország része, a Dolomitok szívében található. Ortisei a legnagyobb a Val Gardena völgyet alkotó települések közül, amelyet németül Szent Urlichnak, latinul pedig Urtijëinek is neveznek.

Az olasz életstílust germán hatékonysággal és ladin melegséggel ötvöző helyi identitásnak köszönhetően Ortisei annyira érintetlen, hogy nehéz lenne akár egy csikket is találni a földön. Az emberek vendégszeretőek, az ételek robusztusak és megnyugtatóak, a természeti szépség pedig lélegzetelállító.

Kaland és felfedezés

Tekintettel Ortisei háromnyelvű (olasz, német és ladin) lakosságára, a fő sétálóövezet boltosai és kávézótulajdonosai a Buongiorno-tól a Bun dé-ig vagy a bëgnodüsig mindennel szívélyesen fogadnak. A központi Piazza San Antonio negyed központja egy bájos, gerinctornyos templom, amelyet Padova védőszentjének szenteltek.

Bár a falu központja le van zárva a forgalom elől, a kétkerekű közlekedést nem korlátozzák. Hegyi és e-bicikli kölcsönzők bővelkednek a város minden pontján, ami az egészséges és aktív helyi életmódot tükrözi.

A síszezon Ortiseiben általában áprilisig tart. Közvetlen felvonókapcsolat van a Rasciesa, Seceda és Alpe di Siusi sí- és túrázóterületeire, valamint Sellarondára, amely állítólag a világ legnagyobb sí-karusszelének ad otthont. 

Hat szánkópálya áll rendelkezésre, és a lune piene (telihold) idején a pályák és a Monte Pana sífutókölcsönző központja nyitva tart.

A melegebb hónapokban, amikor a sípályák bezárulnak és a hegyvidéki terep zöldbe borul, a családok és a természetjáró típusok Ortisei felé veszik az irányt, hogy elmeneküljenek a városi nyüzsgés (és persze a hőség) elől. A siklóernyőzés és a hegyi kerékpározás a két fő helyi tevékenység. A hegymászók tapasztalt hegyi vezetőket bérelhetnek a Caters Alpesi Iskolában, amely számos útvonalat kínál minden nehézségi szinten.

A sí- és kirándulóhelyekre vezető siklóvasutak egész évben üzemelnek. A város két oldalán álló függővasutak egész évben üzemelnek, hogy az izgalmakat keresőket a sí-, túra- és kerékpáros területekhez repítsék.

Kultúra és kézművesség

A Strada Rezia tetején, közel ahhoz a ponthoz, ahol az átkel a folyón, található az ART52 kiállítás, egy galéria, amely a helyi kézművességet mutatja be a Gröden-völgyre jellemző, kézzel faragott faszobrok és festmények lenyűgöző gyűjteményén keresztül. Ez a kiállítás jó tájékozódási pont Ortisei népművészeti örökségének megismeréséhez, mielőtt a város környéki műhelyeket és műtermeket meglátogatná.

A Museum Val Gardena/Museum de Gherdëina a helyi kultúra következő szintjét kínálja, ahol a 17-20. századi grödeni fafaragások és festmények, régi grödeni fajátékok, a Dolomitokból származó kövületek és ásványok, valamint olyan ezoterikus leletek, mint a helyi Chiesa di San Giacomo templomból származó 17. századi böjti ruha, amely a múzeum szerint az egyetlen épségben megmaradt darab Dél-Tirolban. A múzeum egy részlege a helyi híresség, Luis Trenker emlékét őrzi, aki 1892-ben született Ortiseiben, és aki filmproducer, hegymászó és építész volt.

A nyelvek kedvelői számára a múzeumnak otthont adó épület a székhelye a Gherdëina Ladinok Uniójának, egy nonprofit gardena-völgyi szervezetnek, amely a terület egyedülálló ladin nyelvének és kultúrájának megőrzésével foglalkozik (amely évszázadokkal a modern olasz nyelv előtt is létezett).

Ne hagyja ki a Chiesa di San Giacomo-t, amelyet a zarándokok és a túrázók védőszentjének szenteltek - és amely találó módon csak gyalogosan érhető el. A késő gótikus építmény a völgy legrégebbi és legmagasabb imaháza, amely több mint 5000 láb magasan fekszik, és fehér kőből épült harangtornyából lenyűgöző kilátás nyílik a Seceda, a Pitschberg és a Resciesa hegyek csipkézett csúcsaira.

Megközelítés

Ortisei legkönnyebben autóval közelíthető meg, akár a Brenner autópályán (A22), akár az SS12-es úton, az Innsbruck-Brennero-Chiusa útvonalon. Bolzanóból az 50 perces út kígyózik felfelé, és végig lenyűgöző kilátás nyílik az út mentén. Még akkor is vigyen magával hóláncot, ha tavasszal vagy ősszel utazik, mivel az időjárás pillanatok alatt megváltozhat.

A vonattal utazók Olaszország, sőt Európa nagy részéből is csatlakozhatnak Bolzanóba/Bozenbe. A bolzanói állomásról kilépve öt percet kell sétálni a Busbahnof/Autostazione (buszpályaudvar) felé, ahol felszállhat a 350-es "Val Gardena" buszra, amely Ortisei felé közlekedik; az út körülbelül egy órát vesz igénybe.Tartomány:Trentino-Alto Adige
Cím:Ortisei
GPS: 46° 34′ 30.74772″, 11° 40′ 19.69752″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward