» Olaszország

» Olaszország » Trentino-Alto Adige » Dolomitok

Grödental / Val Gardena üdülőrégió


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Val Gardena nyáron a természeti szépségek egyedülálló tárháza, télen álomszép hófödte vidék hatalmas sziklacsúcsokkal. A Dolomitok páratlan szépsége minden évszakban mély benyomást tesz a látogatókra.


Gröden régióban találhatók St. Ulrich, St. Cristina és Wolkenstein (egymástól csupán 8 km-re található) elnevezésű falvak. Gröden a fenséges tájon kívül számos kulturális és hagyományokkal kapcsolatos látnivalót tartogat.

Majdnem minden lakó beszéli a ladin nyelvet, és ezzel együtt a mai napig megőrizték hagyományaikat is. A ladin nyelv rétoromán nyelv, amely a Dolomitok négy ladin nyelvű településének fő nyelve. A ladin nyelv a rómaiak által beszélt latinból és az első lakosok által beszélt rétoromán nyelvből ered.

Nyáron Gröden környékét az idilli hegyi farmok, a virágzó legelők és a mélykék gleccsertavak említésével lehet a legjobban leírni. A legendás Val Gardena így számtalan variációját kínálja a természetjárásnak, lehetőséget adva azoknak a családoknak és a természet szerelmeseinek, akik aktív kikapcsolódást keresnek a hegyek között. A híres hegymászó, Reinhold Messer nem véletlenül mondta: "lehet, hogy a Dolomitok nem a legmagasabb, de biztos, hogy a világ legszebb hegysége".

A napsütötte legelők 2518 méteres magasságig nyúlnak, miközben a 3181 méter magas Langkofel csúcs tornyosul föléjük.

A vendégszeretetnek több évszázados hagyománya van Grödenben: nemcsak ínyenc éttermek, hanem tradicionális kocsmák és hangulatos alpesi kunyhók is evésre-ivásra csábítanak.

Gröden ezen kívül a helyiek és a turisták által is megcsodált fafaragó művészetéről is híres. A grödeni fafaragó művészetnek hosszú hagyományai vannak. A St. Ulrichban található Dolfiland fafaragó kalandközpont mindenképp megér egy látogatást.

TÚRA

Gröden a híres Sellarunde elnevezésű, a Sella-hegyen található körtúra-útvonal része. A körtúra-útvonal 40 km hosszú.

St. Christina feletti hegyoldalban alakították ki a régió népszerű családi élményösvényét, a Monte Pana szelíd hegyén, a PanaRaida kalandösvényt. A 10 játékos állomásból álló útvonal kisgyerekes családoknak is remek program: labirintus, vizes játszótér, óriás hinta, Kneipp-medence stb. Az ösvény babakocsival is járható! A túra hossza: 3 km. Megközelíthető felvonóval: St. Christina központjából a Monte Pana-ra vezető út mellett van az alsó állomás. Megközelíthető autóval is Monte Panára vezető szerpentinúton.FELVONÓ

St.Ulrich: libegő. Hegyállomás: Bergstation Raschötz

St.Christina - Bergstation Seura (2025 m)

St.Christina - Bergstation Langkofelscharte

St. Christina - Bergstation Col Raiser (2104 m)

Wolkenstein, Dantercepiesbahn. Bergstation Seceda (2456 m)

FÜRDÉS

Mar Dolomiti élményfürdő, St.Ulrich. 

VÁR

Burg WolkensteinTartomány:Trentino-Alto Adige
Cím:39048 Wolkenstein
GPS: 46° 33′ 24.26332″, 11° 45′ 23.41804″
Honlap: http://www.valgardena.it

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward