» Ausztria

» Ausztria » Salzburg

Jégóriások világa: a világ legnagyobb jégbarlangja


Értékeld Te is:

A világ legnagyobb jégbarlangja, a Jégóriások világa az Alpok legszebb természeti látványosságai közé tartozik. Megközelíteni Ausztria legmeredekebb kabinos felvonójával lehet.


Az Óriás jégbarlang (Eisriesenwelt) az Alpok legszebb természeti látványosságai közé tartozik és egyben a világon ismert legnagyobb jégbarlangok egyike (42 km hosszú). Ebben a fantasztikus jégvilágban tavak és gleccserek, hatalmas szikladómok, sziklakápolnák váltogatják egymást. Látványosság a Grál-lovagok terme, a Trisztán terem, a Parsifal terem, sokszor 200 méter hosszú jégképződményekben barangolhatunk.

Eisformation „Elefant“ in der Eisriesenwelt, Werfen, SalzburgerLand

(c) Österreich Werbung/Eisriesenwelt GmbH/Werbefotografie Gruber Michael

A természetes jeges mészkőbarlang, Werfenben található, kb. 40 km-re délre Salzburgtól. Mivel egész évben hideg szél éri a bejárat felől a barlangot, a képződmények nem olvadnak meg. A barlang óriási 20 m széles és 18 m magas bejárata már messziről látszódik.

A barlangban az átlaghőmérséklet nyáron sem emelkedik 0 fok fölé.

A jégóriásokat a több mint 2 millió évvel ezelőtt keletkezett mészkőbarlangokba beszivárgott víz hozta létre. A tavasszal leszivárgó olvadt hó és a lecsöpögő eső változatos jégalakzatokká dermed. Bár a barlang 42 km hosszú, csak az első kilométeren, melyeket a turisták is látogathatnak található jég, a barlang többi része mészkőből áll.

Az Eisriesenweltet Anton von Posselt-Czorich salzburgi természettudós fedezte fel 1879-ben. Előtte csak a helyiek ismerték, akik úgy tartották, hogy a barlang a pokol bejárata, ezért nem mertek bemenni. 1913-ban Alexander von Mörk salzburgi barlangkutató több expedíciót is vezetett a barlangban. Nem sokkal később az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő barlangnál a turisták is megjelentek, 1920-ban vezettek először turistacsoportot a barlangban. Ma már naponta több mint 2500, évente pedig kb. 150.000 turista látogat ide.

A látogatóközpontban kell a belépőket megvenni, majd a kabinos felvonó alsó állomásához egy 20 perces kényelmes sétával jutunk. A jégbarlanghoz az 2015-ben üzembe helyezett vadonatúj felvonó visz fel 1586 m-re, onnan a barlang bejárata kb. 20 perces meredek hegyi sétával érhető el. A barlangtúra során 134 méteres szintkülönbséget tesz meg két kilométeren az út. A barlangban nincs világítás, ezért minden látogató a bejáratnál karbidlámpát kap.

A jégbarlang májustól október végéig látogatható.

Belépő 2023-ban: barlang és felvonó 39 euró/felnőttTartomány:Salzburg
Település:Werfen
Cím:5451 Werfen, Eishöhlenstrasse 30
GPS: 47° 29′ 52.73988″, 13° 11′ 36.5244″
Honlap: http://www.eisriesenwelt.at/

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward