» Olaszország

» Olaszország » Lazio


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Róma félig-meddig titkos kukucskálós kilátója egyben a keresztesek egykori erődítménye is.


Már nem igazi bennfentes tipp a Rómába látogatók számára, de még mindig varázslatos: a Piranesi építész által az Aventinuson egy feltűnésmentes kapu kulcslyukán keresztül kialakított kilátás.

Róma hét dombjának egyikén, az Aventinuson található nagy zöld kapu előtt minden nap sorban állnak az emberek, bár a kapu mindig zárva marad.

A látványosság a kapu kulcslyukában található, ahonnan látványos kilátás nyílik a Szent Péter kupolára, amelyet egy sűrű babérfákból álló alagút keretez. Ezáltal a világhírű épület sokkal nagyobbnak tűnik, mintha távcsövön keresztül néznénk.

A Piranesi kulcslyukán át nyíló kilátás egyfajta optikai csalódást nyújt: a Szent Péter-bazilika hirtelen nagyon közelinek tűnik, mintha nagyítva lenne.

Ez az optikai illúzió a római turisták listájának egyik csúcspontjává vált. Giovanni Battista Piranesi, 18. századi építész és grafikusművész alkotása.

A szóban forgó ajtó a Máltai Lovagok, a legendás keresztes lovagok és egyházi rend perjelségéhez vezet. Bár a birtok évszázadok óta az ő kezükben van, a hely számos lakót látott már. Eredetileg II. Alberico, Róma 932-954 közötti uralkodójának erődített palotája állt itt, majd bencés kolostor lett belőle, mielőtt az 1100-as években először a templomos lovagok, majd végül az 1400-as években fegyveres testvéreik, a Máltai Lovagok kezébe került. Mivel területenkívüli státusszal rendelkezik, a falakon belül technikailag nem "Olaszország".

A ma látható elegáns épület egy Santa Maria del Priorato (Priorato dei Cavalieri di Malta) nevű kis templom. Ez a híres építész és metsző Giovanni Battista Piranesi 18. századi alkotása, aki a várost ábrázoló romantikus metszeteiről és a képzeletbeli börtönök sötét és rejtélyes sorozatáról (Carceri d'Invenzione) is ismert. A templom építészeti motívumai a hajókat és a tengert idézik, amit az a régi hagyomány ihletett, amely szerint az Aventinus hegyet egy hajóhoz hasonlítják. A terv számos ezoterikus és szabadkőműves szimbólumot is tartalmaz. Piranesi 1778-ban bekövetkezett halála után a perjelségben temették el. A birtokon található a Máltai Lovagrend olaszországi nagykövetsége is.

A kulcslyuk kilátó tökéletesen illeszkedik a kerthez, középpontjában a távolban lévő Vatikánnal. Úgy tűnik, senki sem tudja biztosan megmondani, hogy ez egy gyönyörűen megtervezett kukucskáló volt-e - vagy csak egy szerencsés véletlen.Tartomány:Lazio
Település:Roma
Cím:Piazza dei Cavalieri di Malta 3
GPS: 41° 52′ 58.27188″, 12° 28′ 42.79717″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward